Page 183 - Petelin, Ana. 2021. Ed. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Proceedings. Koper: University of Primorska Press.
P. 183
m of employment, as studies have shown that health is a high priority for the quality of life of the elderly in intergenerational cooperation and learning programs 181
elderly population. Dietitians play an important role in promoting a healthy
diet and lifestyle to prolong life and improve its quality, especially in old age.
With their skills, they play a key role in intergenerational social interaction;
lifelong learning and expanding the network of social relationships with the
aim of helping older people find a meaningful role in society and a purpose in
their lives.
References
BEDNAŠ, M. and KAJZER A. (ed.)., 2017. Strategija dolgožive družbe. Lju-
bljana: Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj:
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
CIJAN, V. and CIJAN, R., 2003. Zdravstveni, socialni in pravni vidiki starost-
nikov. Maribor: Visoka zdravstvena šola.
CUGMAS, M., DREMELJ, P., KOGOVŠEK, T., FERLIGOJ, A. and BATA-
GELJ, Z., 2021. Socialna opora starejših, ki živijo v domačem okolju, v
času prvega vala epidemije koronavirusa v Sloveniji. Ars &Amp; Hu-
manitas, 15(1), 73–90. Available from: https://doi.org/10.4312/ars.15.1.73-90
(Original work published 20. julij 2021)
GABRIJELČIČ BLENKUŠ, M., STANOJEVIĆ JERKOVIĆ, O., ĐUKIČ, B.,
PREZELJ, M., JEŠE, M., ŠKORNIK TOVORNIK, T.,FAJDIGA TURK,
V.,DREV. A., JERIČ I. and TRATNJEK, P., 2010. Prehrana in telesna de-
javnost pri starejših-pregled stanja. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdra-
vja Republike Slovenije. Available from: https://www.nijz.si/sites/www.
nijz.si/files/uploaded/prehranaintelesnadejavnoststarejsih_4940.pdf
GREGORIČ, M., POLIČNIK, R., ĐUKIČ, B., BLAZNIK, U., FAJDIGA TURK,
T. and KORDIŠ, T., 2020. Prehranski nasveti namenjeni posameznikom
in družinam v času nove virusne bolezni covid-19. Ljubljana: Nacionalni
inštitut za javno zdravje.
HOZJAN, T., 2010. Aktualne dejavnosti na področju medgeneracijskega
sodelovanja v Sloveniji. Andragoška spoznanja, 16(4), 45-52. Available
from: https://doi.org/10.4312/as.16.4.45-52
KENDA, A., 2018. Usmeritve na področju aktivnega staranja. In: TRATNIK
VOLASKO, M. (ed.), Starejši kot sedanjost in prihodnost družbe .Ljublja-
na: Državni svet Republike Slovenije: Varuh človekovih pravic Republike
Slovenije, pp. 21–30.
KOBENTAR, R. and MARINIČ, M., 2000. Organske spremembe in motn-
je prehranjevanja v starosti Organic changes and nutritional disorders
in old age. Obzornik zdravstvene nege 34(5-6), 209–214. Available from:
https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/arti-
cle/view/2331
elderly population. Dietitians play an important role in promoting a healthy
diet and lifestyle to prolong life and improve its quality, especially in old age.
With their skills, they play a key role in intergenerational social interaction;
lifelong learning and expanding the network of social relationships with the
aim of helping older people find a meaningful role in society and a purpose in
their lives.
References
BEDNAŠ, M. and KAJZER A. (ed.)., 2017. Strategija dolgožive družbe. Lju-
bljana: Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj:
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
CIJAN, V. and CIJAN, R., 2003. Zdravstveni, socialni in pravni vidiki starost-
nikov. Maribor: Visoka zdravstvena šola.
CUGMAS, M., DREMELJ, P., KOGOVŠEK, T., FERLIGOJ, A. and BATA-
GELJ, Z., 2021. Socialna opora starejših, ki živijo v domačem okolju, v
času prvega vala epidemije koronavirusa v Sloveniji. Ars &Amp; Hu-
manitas, 15(1), 73–90. Available from: https://doi.org/10.4312/ars.15.1.73-90
(Original work published 20. julij 2021)
GABRIJELČIČ BLENKUŠ, M., STANOJEVIĆ JERKOVIĆ, O., ĐUKIČ, B.,
PREZELJ, M., JEŠE, M., ŠKORNIK TOVORNIK, T.,FAJDIGA TURK,
V.,DREV. A., JERIČ I. and TRATNJEK, P., 2010. Prehrana in telesna de-
javnost pri starejših-pregled stanja. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdra-
vja Republike Slovenije. Available from: https://www.nijz.si/sites/www.
nijz.si/files/uploaded/prehranaintelesnadejavnoststarejsih_4940.pdf
GREGORIČ, M., POLIČNIK, R., ĐUKIČ, B., BLAZNIK, U., FAJDIGA TURK,
T. and KORDIŠ, T., 2020. Prehranski nasveti namenjeni posameznikom
in družinam v času nove virusne bolezni covid-19. Ljubljana: Nacionalni
inštitut za javno zdravje.
HOZJAN, T., 2010. Aktualne dejavnosti na področju medgeneracijskega
sodelovanja v Sloveniji. Andragoška spoznanja, 16(4), 45-52. Available
from: https://doi.org/10.4312/as.16.4.45-52
KENDA, A., 2018. Usmeritve na področju aktivnega staranja. In: TRATNIK
VOLASKO, M. (ed.), Starejši kot sedanjost in prihodnost družbe .Ljublja-
na: Državni svet Republike Slovenije: Varuh človekovih pravic Republike
Slovenije, pp. 21–30.
KOBENTAR, R. and MARINIČ, M., 2000. Organske spremembe in motn-
je prehranjevanja v starosti Organic changes and nutritional disorders
in old age. Obzornik zdravstvene nege 34(5-6), 209–214. Available from:
https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/arti-
cle/view/2331