Page 12 - Vodnik po prenosu znanja na Univerzi na Primorskem. 2020. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 12
RBA SOL, KOPER Davor Podbevšek, podjetnik, ki sodeluje z Univerzo na
Primorskem. Foto Mirella Baruca
V soli s številnimi okusi, ki jo Davor Podbevšek
nadvse uspešno trži v lončkih znamke Barba »Na prenos znanosti v podjetništvo gledam
Sol, srečujemo zmes dolgoletne tradicije iz na svoj način. Osredotočam se predvsem
solin obalne regije, specifik tega prostora in na kreativne vidike podjetništva. Ocenjujem,
krajevnega smisla za estetiko in okus, obenem da je pri vsem tem še najbolj pomembna
pa sodoben pristop do ponudbe okusov. posameznikova motivacija. Strast in veselje, da
Dejstvo, da se Podbevšek poteguje za to, ponujaš in tržiš nekaj lastnega, izvirnega, pristne-
da bi njegova fuzijska sol (fusion salt) dobila ga, sta pri mojem delu ključnega pomena. Z
zaščitno oziroma prepoznavno mesto ob Univerzo na Primorskem sem na podlagi svojih
navadni kuhinjski soli in popru, je sad osebne izkušenj sodeloval pri nekaterih pobudah za
strasti ter pomembnih izkušenj na krajevni ravni, start-up podjetja. Bil sem tudi član komisije
vključno s preteklimi sodelovanji v okviru podje- Univerzitetnega inkubatorja Primorske. To, kar
tniških, na znanju temelječih projektov na UP. delim s somišljeniki, naj bodo to mali podjet-
niki, raziskovalci ali uveljavljeni poslovneži, je
Če izvzamemo začetni proces rafiniranja grobe želja po uresničitvi podjetniške zamisli – torej od
soli, ki temelji na mehanski tehnologiji, so solne začetne ideje do dejanske realizacije. Pri tem je
zmesi, aromatizirane z raznoraznimi sestavinami lahko doprinos univerze dragocen. Vsak projekt,
in zelišči, ki jih ponuja Podbevšek, v celoti ročno ki se razširi zahvaljujoč tržnemu uspehu, pa rabi
izdelane. Tu prednjačita znanje in umetniška naposled tudi izvedence s področja upravljanja
žilica, ki solnemu cvetu zagotavljata privlačnost financ: ravno na tem področju srečujem to, kar
in dodano vrednost na podlagi eksperimen- nam podjetnikom večkrat primanjkuje v obliki
tiranja z okusi, ki so včasih navidezno v protis- znanja – a verjamem, da Univerza na Primorskem
lovju. Ravnokar nastaja sol z okusom medu. lahko prav s tega vidika nudi dragocene profe-
Podbevškovo sol se med drugim omenja v sionalne figure, dragocena znanja in storitve v
treh pomembnih knjigah, ki bodo v kratkem na obliki svetovanj, ki lahko postanejo za slehernega
knjižnih policah – prva je izdana v slovenščini, podjetnika del uspešne zgodbe.«
ostali dve sta v italijanskem in nemškem jeziku
– in se osredotočajo (vsaka na svoj način) na
kakovostne regijske produkte oziroma na
najboljše kulinarične prvine iz naših in sosednjih
prostorov Alpe-Jadrana.

10
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17