Page 60 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 60
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Vabljeno predavanje

Zdravstveni učinki prehranske obravnave pri uporabnikih doma
za starejše na trajni sondni prehrani
Irena Hren, Katarina Rakuša
Dom starejših občanov Šmihel, Novo mesto, Slovenija
Uvod. Neustrezna prehrana starejših prispeva k napredovanju številnih bolez-
ni in je pomemben dejavnik pri razvoju sarkopenije in krhkosti. Izguba skeletne
mišične mase je lahko posledica staranja, bolezni ali neaktivnosti. Pri osebah na
popolni enteralni prehrani je pogosto posledica vseh treh dejavnikov. Zgodnja
prehranska intervencija lahko zmanjša pogostost zapletov, trajanje hospitaliza-
cij, pogostost ponovnih sprejemov, smrtnost in stroške oskrbe. Enteralna pre-
hranska podpora je medicinsko zdravljenje, ki lahko ohranja življenje. Odločitve
o poti, načinu in organizaciji prehranske podpore najbolje sprejemajo multidi-
sciplinarne prehranske skupine. Običajno se prične v bolnišnici in se nadaljuje
kot dolgotrajna terapija na domu¸ ali v domski oskrbi. V Sloveniji se zaradi na vi-
dez nižje cene še vedno uporablja tudi doma pripravljena sondna hrana iz živil,
kljub vedenju, da je manj učinkovita in manj varna kot komercialno pripravlje-
ne enteralne formule. V letu 2018 smo v naši bolnišnici prepoznali nezadostno
hranjenje uporabnikov, ki so na trajnem sondnem hranjenju. Obrnili smo se na
največji regijski dom starejših občanov Novo mesto (DSO Nm) in pričeli z obo-
jestranskim sodelovanjem z namenom izboljšanja prehranske podpore uporab-
nikov. V prispevku bomo podali pregled nekaterih beleženih zdravstvenih učin-
kov kot rezultat tega sodelovanja.
Metode. Pri uporabnikih načrtujemo pregled trenda telesne mase, pojavnosti
preležanin in pogostosti: rabe antibiotikov, napotitev k specialistom v bolnišni-
co in akutnih infektov (tudi Covid-19) za dvoletno obdobje pred in po pričetku
vodenja v Ambulanti za klinično prehrano (AKP) Splošne bolnišnice Novo me-
sto (SB Nm).
Rezultati. Iz SB Nm je bilo v povprečju zadnjih treh let od vseh odpuščenih in na-
meščenih v DSO-je v DSO Nm premeščenih 28 % bolnikov. V povprečju smo
iz različnih razlogov vstavili 38 perkutanih gastrostom. V 2018 so bile kot vodilni
razlog najpogosteje navedene bolezni iz skupine pljučnih (v 35 %) in nevroloških
bolezni (v 35 %) ter okvare možganov (6,5 %). V DSO Nm so sondno hrano iz
živil zamenjali za komercialno pripravljeno enteralno prehrano in kupili tehtni-
co za tehtanje nepomičnih stanovalcev. V SB Nm smo od decembra 2018 izve-
dli osem AKP odprtih zgolj za uporabnike DSO Nm. Skupno smo pri 19 upo-
rabnikih, s povprečno starostjo 75 let, opravili 61 obravnav. V povprečju se je
število sprejemov v lokalno bolnišnico znižalo za 1,6-krat.
Razprava in zaključek. Pri prehranski oskrbi uporabnikov v DSO poleg primar-
nega sodelovanja medpoklicnega tima z uporabniki in njihovimi svojci stopa v
ospredje tudi medinstitucionalno sodelovanje, saj le to lahko, kot tudi v našem
primeru, prispeva k boljšim zdravstvenim izidom. Uporaba enteralnih formul
ob timskem pristopu izboljša telesno maso, zmanjša število sprejemov v lokal-
no bolnišnico in ugodno vpliva na zdravje uporabnikov na trajni sondni prehrani.
Ključne besede: zdravstveni učinki, prehranska obravnava, sondno hranjenje,
medinstitucionalno sodelovanje

58
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65