Page 64 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 64
avje starostnikov | health of the elderly Vnos antioksidantov s prehrano in staranje
Nives Bogataj Jontez, Nina Mohorko
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod. Staranje je progresivni biološki proces, ki vpliva na celično delitev in funk-
cijo. Starost je bila povezana s slabšo kvaliteto življenja, s povečanimi tveganji
za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in umrljivostjo. Oksidativni stres je
stanje, pri katerem je telo izpostavljeno večji količini reaktivnih kisikovih spojin
(ROS), kot jih je sposobno sproti nevtralizirati, in je znan dejavnik, ki pospešuje
proces staranja. ROS se proizvajajo z metabolizmom kisika v telesu, poleg tega
lahko v telo vstopajo tudi iz okolja. Okoljski dejavniki, kot so dolgotrajna izpo-
stavljenost soncu, hormonsko neravnovesje, pomanjkanje hranil, ultravijolično
sevanje, onesnaženost in kajenje povečujejo oksidativno breme. Škodljive vpli-
ve ROS pa je moč v veliki meri preprečiti. Namen prispevka je pregledati doka-
zane prehranske strategije za zmanjšanje vpliva ROS na telo.
Metode. Literaturo smo iskali v PubMed in Google Učenjaku s ključnimi bese-
dami diet, aging, longevity, antioxidant in oxidative stress in njihovimi kombina-
cijami. Za pregledni članek smo uporabili članke v angleškem jeziku, objavlje-
ne po 2010.
Rezultati. Starost je bila povezana z zmanjšanim apetitom, uživanjem neuravno-
težene prehrane, ki ji pogosto primanjkuje esencialnih hranil. Neuravnotežena
prehrana poveča oksidativni stres, medtem ko uravnotežena prehrana z veliko
rastlinskih živil ne povečuje oksidativnega stresa in telesu nudi eksogene antio-
ksidante. Vnos antioksidantov je bil povezan z ugodnimi učinki na zdravje, kot
so zmanjšano oksidativno breme, zmanjšano tveganje za nastanek srčno-žilnih
obolenj, sladkorne bolezni tipa 2 in nevrodegenerativnih bolezni. Višji vnos an-
tioksidantov je bil povezan tudi s podaljšano življenjsko dobo. Živila rastlinske-
ga izvora so bogata s polifenoli, karotenoidi, askorbinsko kislino in vitaminom
E, ki imajo visok antioksidativni potencial. Nutracevtiki, ki so obogateni z anti-
oksidanti, imajo visoko koncentracijo antioksidantov. Višji vnos sadja in zelenja-
ve je bil povezan s povečano antioksidativno kapaciteto krvne plazme. Najve-
čji doprinos antioksidantov v prehrani imajo pri ženskah kava in čaj, pri moških
pa alkoholne pijače, kava in čaj, pri obeh spolih jim sledita sadje in zelenjava.
Po drugi strani pa dodajanje hranil s prehranskimi dopolnili ni bilo povezano z
zmanjšanimi tveganji za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. Prav zato ima-
jo nutracevtiki potencial, da v prehrani povišajo vnos antioksidantov in so bi-
li povezani z zmanjšanimi tveganji za nastanek srčno-žilnih bolezni, z izboljšano
presnovo in upočasnjenim staranjem.
Diskusija in zaključki. Izbira živil in kakovost prehrane je zelo pomemben dejav-
nik pri upočasnjevanju procesa staranja in izboljšani kvaliteti življenja v starosti.
Poleg vnosa sadja in zelenjave, vključitev nutracevtikov v vsakdanjo prehrano
poveča vnos antioksidantov, kar je bilo povezano z izboljšano kvaliteto življenja
in podaljšanim življenjem.
Ključne besede: staranje, antioksidanti, prehrana, oksidativni stres
62
Nives Bogataj Jontez, Nina Mohorko
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod. Staranje je progresivni biološki proces, ki vpliva na celično delitev in funk-
cijo. Starost je bila povezana s slabšo kvaliteto življenja, s povečanimi tveganji
za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in umrljivostjo. Oksidativni stres je
stanje, pri katerem je telo izpostavljeno večji količini reaktivnih kisikovih spojin
(ROS), kot jih je sposobno sproti nevtralizirati, in je znan dejavnik, ki pospešuje
proces staranja. ROS se proizvajajo z metabolizmom kisika v telesu, poleg tega
lahko v telo vstopajo tudi iz okolja. Okoljski dejavniki, kot so dolgotrajna izpo-
stavljenost soncu, hormonsko neravnovesje, pomanjkanje hranil, ultravijolično
sevanje, onesnaženost in kajenje povečujejo oksidativno breme. Škodljive vpli-
ve ROS pa je moč v veliki meri preprečiti. Namen prispevka je pregledati doka-
zane prehranske strategije za zmanjšanje vpliva ROS na telo.
Metode. Literaturo smo iskali v PubMed in Google Učenjaku s ključnimi bese-
dami diet, aging, longevity, antioxidant in oxidative stress in njihovimi kombina-
cijami. Za pregledni članek smo uporabili članke v angleškem jeziku, objavlje-
ne po 2010.
Rezultati. Starost je bila povezana z zmanjšanim apetitom, uživanjem neuravno-
težene prehrane, ki ji pogosto primanjkuje esencialnih hranil. Neuravnotežena
prehrana poveča oksidativni stres, medtem ko uravnotežena prehrana z veliko
rastlinskih živil ne povečuje oksidativnega stresa in telesu nudi eksogene antio-
ksidante. Vnos antioksidantov je bil povezan z ugodnimi učinki na zdravje, kot
so zmanjšano oksidativno breme, zmanjšano tveganje za nastanek srčno-žilnih
obolenj, sladkorne bolezni tipa 2 in nevrodegenerativnih bolezni. Višji vnos an-
tioksidantov je bil povezan tudi s podaljšano življenjsko dobo. Živila rastlinske-
ga izvora so bogata s polifenoli, karotenoidi, askorbinsko kislino in vitaminom
E, ki imajo visok antioksidativni potencial. Nutracevtiki, ki so obogateni z anti-
oksidanti, imajo visoko koncentracijo antioksidantov. Višji vnos sadja in zelenja-
ve je bil povezan s povečano antioksidativno kapaciteto krvne plazme. Najve-
čji doprinos antioksidantov v prehrani imajo pri ženskah kava in čaj, pri moških
pa alkoholne pijače, kava in čaj, pri obeh spolih jim sledita sadje in zelenjava.
Po drugi strani pa dodajanje hranil s prehranskimi dopolnili ni bilo povezano z
zmanjšanimi tveganji za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. Prav zato ima-
jo nutracevtiki potencial, da v prehrani povišajo vnos antioksidantov in so bi-
li povezani z zmanjšanimi tveganji za nastanek srčno-žilnih bolezni, z izboljšano
presnovo in upočasnjenim staranjem.
Diskusija in zaključki. Izbira živil in kakovost prehrane je zelo pomemben dejav-
nik pri upočasnjevanju procesa staranja in izboljšani kvaliteti življenja v starosti.
Poleg vnosa sadja in zelenjave, vključitev nutracevtikov v vsakdanjo prehrano
poveča vnos antioksidantov, kar je bilo povezano z izboljšano kvaliteto življenja
in podaljšanim življenjem.
Ključne besede: staranje, antioksidanti, prehrana, oksidativni stres
62