Page 68 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 68
avje starostnikov | health of the elderly Načini ureditve prehranske podpore v socialnovarstvenih zavodih
Kemal Ejub, Alen Mahmutović, Valentina Syla, Andrej Starc
Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta, Ljubljana, Slovenija
Uvod. Število starostnikov se v zahodnih državah z leti povečuje. Pomen dobre
prehranjenosti med starejšimi je velikega pomena. Prehranska podhranjenost
je prisotna pri starostnikih v socialnovarstvenih zavodih v 35-85 %. Podhranjeni
starostniki ob sprejemu v bolnišnico imajo petkrat višjo smrtnost v primerjavi
s primerno prehranjenimi. Za obravnavo prehranske podhranjenosti je ključna
vzpostavitev sistemskega prehranskega presejanja. Pri obravnavani prehran-
sko podhranjenih pacientov je zelo pomembna ustrezna prehranska podpora,
ki jo lahko nudijo različni prehranski strokovnjaki (dietetik, medicinska sestra,
zdravnik). Prisotnost prehranskega tima v socialnovarstvenih zavodih je prej
redkost, kot ustaljena praksa.
Metode. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela s kritičnim pregledom
angleške znanstvene literature z uporabo podatkovnih baz PubMed, Cochra-
ne Library, ScienceDirect in Google Scholar. Uporabljene ključne besede so bi-
le: nutrition support teams, nursing care, nutritional care, mobile nutrition su-
pport team, mobile health clinics. Literatura, katera je bila vključena je morala:
biti izdana med leti 1995 in 2020, prost in polni dostop do teksta in v angleškem
jeziku. Za pregled in izbiro člankov smo uporabili metodološki pristop prizma.
Rezultati. Pri pregledu literature smo našli 1354 zadetkov, po upoštevanju vseh
vključitvenih in izključitvenih kriterijih smo v naš pregled literature vključili 17
različnih strokovno-znanstvenih člankov. Pri pregledu literature smo zasledili,
da je prisotnost podhranjenosti med pacienti v socialnovarstvenih zavodih pri-
sotna v 35-38 %. Ugotavljanje in preprečevanje prehranske podhranjenosti v
socialnovarstvenih zavodih lahko vključuje različne pristope. (individualni, mul-
tidisciplinarni in s pomočjo mobilne prehranske ekipe).
Diskusija in zaključek. Prehranska obravnava v socialnovarstvenih zavodih lah-
ko poteka s pomočjo individualnega, multidisciplinarnega ali mobilnega pre-
hranskega tima. Ne glede na pristop, ki je izbran pri prehranski obravnavi pa-
cienta je ključen timski pristop (zdravnik, dietetik, medicinska sestra, kuharji).
Pri načrtovanju prehrane je pomembno upoštevati starostne spremembe in
prisotnost različnih bolezni. Ugotovljeno je bilo, da zgodnji prehranski pristop
zmanjšuje komplikacije v poteku zdravljenja, zmanjšuje dobo hospitalizacije ob
poslabšanju bolezni, zmanjšuje obolevnost in smrtnost med starostniki. Uredi-
tev prehranske podpore zahteva določena finančna sredstva. Zaradi pomanj-
kanja finančnih sredstev vidimo smisel ureditve prehranske podpore s pomo-
čjo mobilnega prehranskega tima. Mobilni prehranski tim dolgoročno zahteva
manjše stroške delovanja, kot običajni sistemi ureditve prehranske podpore v
socialnovarstvenih zavodih
Ključne besede: prehranska podpora, ureditev prehranske podpore, socialno-
varstveni zavodi

66
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73