Page 78 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 78
avje starostnikov | health of the elderly Vnos prostih sladkorjev pri starejših odraslih v osrednji Sloveniji
v primerjavi s priporočili
Andreja Semolič Valič, Nina Mohorko
Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod: Debelost in z njo povezana tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih
bolezni so veliko breme družbe. Da bi zmanjšali tveganja za njihov nastanek,
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) omejuje dnevni energijski vnos (EV)
iz prostih sladkorjev (PS) na največ 10 %, ker gre za energijsko bogata, a hranil-
no prazna živila. Pri starejši populaciji, ki ima zaradi fizioloških sprememb sta-
ranja že tako povečana tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, je
omejitev vnosa PS še pomembnejša.
Metode: Pri 108 starejših posameznikih, starih povprečno 66,6±5,3 let, z ob-
močja Ljubljane, ki so se ocenili kot zdrave, smo opravili osnovne antropome-
trične meritve (telesno višino (TV), telesno maso (TM), obseg pasu (OP)) in
preverili prehranjevalne navade z vnaprej pripravljenim frekvenčnim vprašalni-
kom o pogostosti uživanja živil (FFQ) in prehransko anketo 24-urnega priklica
jedilnika preteklega dne (24h-priklic). Količino PS za posamezna živila smo do-
ločili z verificirano metodo po Louie. EV iz PS je bil določen na podlagi FFQ, ra-
zen za določitev EV iz sladkorja in medu za dosladkanje, za kar so bili upora-
bljeni podatki 24h-priklicev, ker so bili podatki o tem v FFQ pomanjkljivi. EV iz
PS smo primerjali s priporočili SZO. Z analizo variance (ANOVA) in korelacijo
smo preverili povezavo med EV iz PS in kazalniki ogroženosti za kronične ne-
nalezljive bolezni (indeks telesne mase, TV, OP, OP/TV), ki smo jih določili iz
antropometričnih podatkov.
Rezultati: Večina udeležencev (57,4 %) je presegala priporočila SZO o največ
10 % EV iz PS. Povprečni EV iz PS je znašal 14,1±10,2 %, glavni viri PS so bili čo-
kolada s 23 %deležem PS, bomboni s 16 % deležem PS in sadni sok z 12 % de-
ležem PS. Statistične analize niso pokazale povezav med EV iz PS in kazalniki
ogroženosti za kronične nenalezljive bolezni. Sicer pa sta tako OP (pri ženskah
87,2±10,6 cm, pri moških 101,0±8,6 cm) kot OP/TV (pri ženskah 0,54±0,07,
pri moških 0,59±0,05) kazala na zvečano ogroženost za kronične nenalezlji-
ve bolezni sodelujočih v raziskavi, in sicer so bili moški nekoliko bolj ogroženi
kot ženske, čeprav je bil EV iz PS pri moških nižji (12,5±8,0 %) kot pri ženskah
(14,8±10,9 %).
Razprava in zaključek: Dejstvo, da je več kot polovica udeležencev presega-
la priporočila SZO o vnosu PS, je zaskrbljujoče tako z vidika EV kot tudi dej-
stva, da so izbrani viri PS energijsko gosti, a osiromašeni hranilnih snovi, ki so
pomembne za uravnoteženo prehrano v tem starostnem obdobju. Ker so na-
ši preiskovanci zase menili, da živijo zdravo, ugotavljamo, da je starostnike po-
membno ozaveščati o zdravih izbirah živil.
Ključne besede: starejši odrasli, prosti sladkorji, priporočila SZO
76
v primerjavi s priporočili
Andreja Semolič Valič, Nina Mohorko
Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Uvod: Debelost in z njo povezana tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih
bolezni so veliko breme družbe. Da bi zmanjšali tveganja za njihov nastanek,
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) omejuje dnevni energijski vnos (EV)
iz prostih sladkorjev (PS) na največ 10 %, ker gre za energijsko bogata, a hranil-
no prazna živila. Pri starejši populaciji, ki ima zaradi fizioloških sprememb sta-
ranja že tako povečana tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, je
omejitev vnosa PS še pomembnejša.
Metode: Pri 108 starejših posameznikih, starih povprečno 66,6±5,3 let, z ob-
močja Ljubljane, ki so se ocenili kot zdrave, smo opravili osnovne antropome-
trične meritve (telesno višino (TV), telesno maso (TM), obseg pasu (OP)) in
preverili prehranjevalne navade z vnaprej pripravljenim frekvenčnim vprašalni-
kom o pogostosti uživanja živil (FFQ) in prehransko anketo 24-urnega priklica
jedilnika preteklega dne (24h-priklic). Količino PS za posamezna živila smo do-
ločili z verificirano metodo po Louie. EV iz PS je bil določen na podlagi FFQ, ra-
zen za določitev EV iz sladkorja in medu za dosladkanje, za kar so bili upora-
bljeni podatki 24h-priklicev, ker so bili podatki o tem v FFQ pomanjkljivi. EV iz
PS smo primerjali s priporočili SZO. Z analizo variance (ANOVA) in korelacijo
smo preverili povezavo med EV iz PS in kazalniki ogroženosti za kronične ne-
nalezljive bolezni (indeks telesne mase, TV, OP, OP/TV), ki smo jih določili iz
antropometričnih podatkov.
Rezultati: Večina udeležencev (57,4 %) je presegala priporočila SZO o največ
10 % EV iz PS. Povprečni EV iz PS je znašal 14,1±10,2 %, glavni viri PS so bili čo-
kolada s 23 %deležem PS, bomboni s 16 % deležem PS in sadni sok z 12 % de-
ležem PS. Statistične analize niso pokazale povezav med EV iz PS in kazalniki
ogroženosti za kronične nenalezljive bolezni. Sicer pa sta tako OP (pri ženskah
87,2±10,6 cm, pri moških 101,0±8,6 cm) kot OP/TV (pri ženskah 0,54±0,07,
pri moških 0,59±0,05) kazala na zvečano ogroženost za kronične nenalezlji-
ve bolezni sodelujočih v raziskavi, in sicer so bili moški nekoliko bolj ogroženi
kot ženske, čeprav je bil EV iz PS pri moških nižji (12,5±8,0 %) kot pri ženskah
(14,8±10,9 %).
Razprava in zaključek: Dejstvo, da je več kot polovica udeležencev presega-
la priporočila SZO o vnosu PS, je zaskrbljujoče tako z vidika EV kot tudi dej-
stva, da so izbrani viri PS energijsko gosti, a osiromašeni hranilnih snovi, ki so
pomembne za uravnoteženo prehrano v tem starostnem obdobju. Ker so na-
ši preiskovanci zase menili, da živijo zdravo, ugotavljamo, da je starostnike po-
membno ozaveščati o zdravih izbirah živil.
Ključne besede: starejši odrasli, prosti sladkorji, priporočila SZO
76