Page 82 - Petelin, Ana, ur. 2021. Zdravje starostnikov / Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo / Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 82
avje starostnikov | health of the elderly Povezava med prehranskim vnosom hranil in sarkopenijo
pri starejših odraslih
Felicita Urzi1, Sandra Potušek1, Laura Iacolina1,2, Elena Bužan1,3
1 Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske
tehnologije, Koper, Slovenija
2 Aalborg University, Department of Chemistry and Bioscience, Aalborg, Denmark
3 Visoka šola za varstvo okolja, Velenje, Slovenija
Uvod. Raziskovanje vpliva spremenljivih dejavnikov, ki bi bili lahko učinkoviti pri
preprečevanju in zdravljenju sarkopenije, je vse večje. Čeprav je vedno več do-
kazov o pomembnosti prehrane pri zdravljenju sarkopenije, so študije, ki pre-
učujejo razmerje med vnosom hranil in sarkopenijo pri starejših odraslih, ome-
jene. Cilj te študije je bil preučiti povezavo med prehranskim vnosom hranil in
prisotnostjo sarkopenije pri starejših odraslih.
Metode. V asociacijsko študijo je bilo vključenih 115 starejših odraslih (≥ 65 let),
od katerih je bilo 26 uvrščenih v sarkopenično skupino. Sarkopenija je bila oce-
njena v skladu z diagnostičnimi merili Evropske delovne skupine za sarkopeni-
jo pri starejših (EWGSOP). Dnevni vnos hranil je bil ocenjen s 3-dnevnim teh-
tanjem vnosa živil v dveh zaporednih delovnih dnevih in enem dnevu vikenda.
Vnos živil v gramih je bil pretvorjen v količino energije, makrohranil in mikro-
hranil z uporabo spletnega orodja za oceno prehrane Odprta platforma za kli-
nično prehrano (OPKP). Za oceno prehranskega stanja je bila uporabljena mi-
ni prehranska anamneza (MNA). Ocenjene so bile razlike med sarkopenično in
nesarkopenično skupino v vnosu hranil in prehranskem stanju. Dejavnike tve-
ganja za sarkopenijo smo določili z uporabo logistične regresije.
Rezultati. Količine vnosa sedmih hranil (n-3 maščobne kisline, vitamin D, vita-
min K, vitamin C, vitamin B1, vitamin B7 in vitamin B9) so bile statistično zna-
čilno nižje v sarkopenični skupini v primerjavi s kontrolno skupino (p <.05).
Povečano tveganje za sarkopenijo (R2 = .756) je bilo ugotovljeno pri starejših
odraslih z nizkim prehranskim vnosom n-3 maščobnih kislin. Na povečano tve-
ganje za sarkopenijo je vplival prehranski vnoso n-3 maščobnih kislin, starost,
indeks telesne mase, prisotnost diabetesa tipa 2, hipertenzija in stopnja tele-
sne aktivnosti.
Razprava in zaključek. Sarkopenična skupina se je v primerjavi s kontrolno sku-
pino starejših odraslih razlikovala glede vnosa sedmih hranil. Raziskave naka-
zujejo, da zagotavljanje ustreznih hranil pripomore k ohranjanju in zaščiti pred
procesom upadanja mišične mase in kakovosti pri starejših odraslih, tako v nad-
zorovanih randomiziranih kot kohortnih študijah. Na podlagi ugotovitev o po-
membnosti prehrane na vpliv razvoja sarkopenije, lahko načrtovani prehranski
vnos predstavlja izvedljiv ukrep za preprečevanje ali zmanjševanje starostnega
upada mišične mase in funkcije.
Ključne besede: prehrana, sarkopenija, n-3 maščobne kisline, vitamin D,
prehranska anamneza
80
pri starejših odraslih
Felicita Urzi1, Sandra Potušek1, Laura Iacolina1,2, Elena Bužan1,3
1 Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske
tehnologije, Koper, Slovenija
2 Aalborg University, Department of Chemistry and Bioscience, Aalborg, Denmark
3 Visoka šola za varstvo okolja, Velenje, Slovenija
Uvod. Raziskovanje vpliva spremenljivih dejavnikov, ki bi bili lahko učinkoviti pri
preprečevanju in zdravljenju sarkopenije, je vse večje. Čeprav je vedno več do-
kazov o pomembnosti prehrane pri zdravljenju sarkopenije, so študije, ki pre-
učujejo razmerje med vnosom hranil in sarkopenijo pri starejših odraslih, ome-
jene. Cilj te študije je bil preučiti povezavo med prehranskim vnosom hranil in
prisotnostjo sarkopenije pri starejših odraslih.
Metode. V asociacijsko študijo je bilo vključenih 115 starejših odraslih (≥ 65 let),
od katerih je bilo 26 uvrščenih v sarkopenično skupino. Sarkopenija je bila oce-
njena v skladu z diagnostičnimi merili Evropske delovne skupine za sarkopeni-
jo pri starejših (EWGSOP). Dnevni vnos hranil je bil ocenjen s 3-dnevnim teh-
tanjem vnosa živil v dveh zaporednih delovnih dnevih in enem dnevu vikenda.
Vnos živil v gramih je bil pretvorjen v količino energije, makrohranil in mikro-
hranil z uporabo spletnega orodja za oceno prehrane Odprta platforma za kli-
nično prehrano (OPKP). Za oceno prehranskega stanja je bila uporabljena mi-
ni prehranska anamneza (MNA). Ocenjene so bile razlike med sarkopenično in
nesarkopenično skupino v vnosu hranil in prehranskem stanju. Dejavnike tve-
ganja za sarkopenijo smo določili z uporabo logistične regresije.
Rezultati. Količine vnosa sedmih hranil (n-3 maščobne kisline, vitamin D, vita-
min K, vitamin C, vitamin B1, vitamin B7 in vitamin B9) so bile statistično zna-
čilno nižje v sarkopenični skupini v primerjavi s kontrolno skupino (p <.05).
Povečano tveganje za sarkopenijo (R2 = .756) je bilo ugotovljeno pri starejših
odraslih z nizkim prehranskim vnosom n-3 maščobnih kislin. Na povečano tve-
ganje za sarkopenijo je vplival prehranski vnoso n-3 maščobnih kislin, starost,
indeks telesne mase, prisotnost diabetesa tipa 2, hipertenzija in stopnja tele-
sne aktivnosti.
Razprava in zaključek. Sarkopenična skupina se je v primerjavi s kontrolno sku-
pino starejših odraslih razlikovala glede vnosa sedmih hranil. Raziskave naka-
zujejo, da zagotavljanje ustreznih hranil pripomore k ohranjanju in zaščiti pred
procesom upadanja mišične mase in kakovosti pri starejših odraslih, tako v nad-
zorovanih randomiziranih kot kohortnih študijah. Na podlagi ugotovitev o po-
membnosti prehrane na vpliv razvoja sarkopenije, lahko načrtovani prehranski
vnos predstavlja izvedljiv ukrep za preprečevanje ali zmanjševanje starostnega
upada mišične mase in funkcije.
Ključne besede: prehrana, sarkopenija, n-3 maščobne kisline, vitamin D,
prehranska anamneza
80