Page 43 - Vodnik po prenosu znanja na Univerzi na Primorskem. 2020. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 43
NARODNO UDEJSTVOVANJE proteinov. Cilj celotne raziskave je bila priprava
diete na podlagi ajde, brezglutenskega psevdo
UP FVZ je podpisala nekatera zanimiva bila- žita, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje
teralna sodelovanja s tujimi univerzami in razis- ljudi. Točneje, namen je bil proučitev pekarskih
kovalnimi ustanovami. izdelkov, pripravljenih iz ajde, kot prehranskega
izziva v dieti bolnika s celiakijo. Taki izdelki so
PRIPRAVA FUNKCIONALNIH lahko namenjeni tudi uporabnikom, ki uživajo
PEKARSKIH IZDELKOV IZ ŽIT IN gluten, vendar se ob brezglutenski ali nizkoglu-
PSEVDO ŽIT Z INOVATIVNIMI tenski dieti bolje počutijo.
FERMENTACIJAMI
Zahvaljujoč bilateralnemu projektu se je uspešno
Bilateralni projekt Slovenija-Srbija je nastal v razvilo postopek dobre proizvodne prakse za
sodelovanju z Raziskovalnim centrom Univerze pripravo brezglutenskega kruha, kar je dodatno
Novi Sad in s slovenskim podjetjem Mlinotest, pripomoglo k implementaciji dobre proizvodne
d.d., ki razpolaga z znanjem in veščinami s prakse v tradicionalni živilski proizvodnji.
področja razvoja in trženja novih živilskih
izdelkov. Projekt je trajal dve leti in se je zaključil
ob koncu leta 2017. Projekt se je osredotočal
na pojav celiakije, ki je danes opredeljena kot
imunska sistemska bolezen, katere simptomi
nastopijo zaradi uživanja glutena in sorodnih

41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48