Page 41 - Vodnik po prenosu znanja na Univerzi na Primorskem. 2020. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 41
Projekt »Vpliv uživanja kefirja na Ob tem je podjetje Kele & Kele pridobilo vpogled
kazalnike metabolnega sindroma« v sodoben način proučevanja mikrobne združbe
kefirja in kefirnih zrn, saj je bil ob priložnosti
Projekt je sad sodelovanja med UP FVZ in izdelan laboratorijski protokol za analizo mikro-
podjetjem Kele & Kele, d.o.o. Raziskava je bioma. Nenazadnje je študija prispevala k
sprva ugotovila, da je bila večina študij, ki sicer ozaveščanju potrošnikov o kefirju kot fermenti-
potrjujejo pozitiven učinek kefirja na zdravje, ranem mlečnem izdelku in ekološki vrednosti
izvedenih v laboratorijskih pogojih. izdelkov.
Namen projekta je bil ugotoviti, ali redno uživanje
kefirja vpliva na posamezne dejavnike meta- Storitve za gospodarstvo in institucije
bolnega sindroma in nizko stopnjo kroničnega Tržna dejavnost UP FVZ je usmerjena v tri ključna
vnetja pri debelosti zdravih odraslih asimptom- področja razvoja, pri čemer je vodilo multidi-
atskih posameznikov. Izsledki študije so potrdili, sciplinarni pristop k obravnavi posameznika
da ima redno uživanje kefirja pozitivne učinke na oziroma ciljne skupine:
nizko stopnjo kroničnega vnetja. •• izvedba aktivnosti z namenom priprave in izve-

dbe kliničnih študij (izdelava protokola in izvedba
študije za prehrambeno industrijo, živilska po-
djetja), razvoj in testiranje »tabu izdelkov«
(do katerih je potrošnik zadržan), ocenjevan-
je izdelkov s posebnimi prehranskimi učinki za
večja trgovska podjetja in industrijske prede-
lovalne obrate, optimizacija in izdelava jedilnikov
idr.,
•• izvedba aktivnosti z namenom promocije zdrav-
ja (prehranska posvetovalnica, različne interne
analize, meritve in svetovanja na zahtevo podjetij,
načrtovanje in izdelava e-vsebin za naročnike),
•• izvedba strokovnih izobraževanj in delavnic za
širše skupine na aktualne teme s področja hrane,
zdravja, gibanja.

Vključevanje v gospodarstvo UP FVZ
omogoča dvosmerni pretok znanja in
aktualnost vsebin vseživljenjskega izo-
braževanja ter prenos znanja v obe smeri,
kar prispeva k trajnostnemu razvoju lokalne-
ga in širšega regionalnega okolja na področju
zdravja. Med raznimi dragocenimi storitvami,
namenjenimi trgu, omenjamo nekatere, ki jih na
UP FVZ nudijo tako profesionalnim športnikom
kot navadni populaciji:

39
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46