Page 177 - Gričar, Sergej, in Štefan Bojnec, 2016. Aplikacija metodologije časovnih serij na primeru turističnih cen. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 177
Sklep 177

mih mesecih. Medtem ko so trendi v sezonskih časovnih vrstah redki v
makroekonomiji, jih je vseeno mogoče najti na področju turizma in trže-
nja v turizmu, podobno kot tudi v naši raziskavi. Sezonskost je bila potr-
jena na podatkih časovnih vrst, ki niso bili spremenjeni z uporabo logari-
temske transformacije.

Splošna raven cen vpliva na cene v gostinstvu kratkoročno. Skupaj s
sezonskimi vplivi so naše ugotovitve skladne s predhodnimi empirični-
mi analizami avtorjev Bonham, Gangnes in Zhou (2009) ter Irz, Niemi in
Xing (2011). Cene v gostinstvu v Sloveniji so se močno povečevale v mese-
cih maja, junija in julija, medtem ko so se cene v turizmu v območju evra
v vseh mesecih zniževale, razen avgusta. To je skladno z Juselius (2009), ki
trdi, da obstaja razlika v produktivnosti in v cenah med državami srednje
in vzhodne Evrope. Cene v novih državah članicah EU bodo rasle hitreje
kot v starih državah članicah EU. Dinamika oblikovanja cen v gostinstvu
v Sloveniji prevladuje s sorazmerno hitro prilagoditvijo glede na dolgoroč-
no ravnovesje s sezonskimi vplivi in s prenosom cen iz turizmu v območju
evra. Cene iz gostinstva v območju evra se prenašajo v slovenske turistične
cene v osmih mesecih.

Do sedaj dinamike cen turističnih storitev z ekonometričnimi analiza-
mi niso analizirali v nobeni državi članici evrskega območja, zato raziskava
predstavlja novost na tem področju. S postavljeno hipotezo 4 smo potrdili
veljavnost modela in rezultatov analiz, ko smo v kointegracijsko analizo in
model VEC vključili vse preučevane spremenljivke hkrati. Statistične zna-
čilnosti modela temeljijo na predpostavki, da ostanki v VECM enačbi pri-
kazujejo beli šum (White noise), ki je bil preizkušen ob postavitvi modela.
Vrednost testnih statistik ne presega kritične vrednosti 5 %.
   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182