Page 126 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, eds. 2018. Zdravje starostnikov ▪︎ Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 126
avje starostnikov | health of the elderly Vloga telesne aktivnosti in prehrane pri preprečevanju krhkosti
Branko Gabrovec
Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
Uvod: Ker se lahko proces, ki vodi h krhkosti in odvisnosti od drugih upoča-
sni ali popolnoma zavre je primeren za zgodnje intervencije. Zgodnje interven-
cije lahko najdemo na več področjih, še posebej na področju prehrane in fizič-
ne aktivnosti.
Metode: Za to raziskavo je bil izveden sistematični pregled literature in dobrih
praks za dve področji delovnega paketa 6 – management krhkosti na ravni po-
sameznika projekta ADVANTAGE: prehrana in telesna aktivnost.
Rezultati: Podhranjenost ali nevernost podhranjenosti povečujeta tveganje za
razvoj krhkosti in njenih posledic. Mini prehrambena ocena je validirano orodje
za prepoznavanje podhranjenosti in tveganja podhranjenosti. Fizična aktivnost
in vadba starejših krhkih oseb je učinkovita in relativno varna ter lahko odpra-
vlja krhkost. Zdrava prehrana in telesna aktivnost v kombinaciji dajeta najbolj-
še rezultate.
Razprava in zaključek: Krhki pacienti z povečanim tveganjem za zlome potre-
bujejo dodaten vnos D vitamina. Mediteranska dieta je povezana z nizkim tve-
ganjem za razvoj krhkosti. Zagotovitev dodatnega vnosa, vsaj 1 – 1.2 g belja-
kovin na kg telesne teže je koristno. Vadbene intervencije pri starejših krhkih
osebah lahko povečajo telesno moč, imajo potencial ohranjanja ali celo pove-
čanja telesne mase brez maščob in so učinkovite za izboljšanje aerobne kapa-
citete ter ravnotežja. Posledično se zmanjša možnost padcev in poveča kako-
vost življenja.
Ključne besede: krhkost, prehrana, telesna aktivnost

124
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131