Page 64 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, eds. 2018. Zdravje starostnikov ▪︎ Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 64
avje starostnikov | health of the elderly Do boljšega kognitivnega zdravja s prehrano
Saša Šajn Lekše
Univerza v Ljubljani Zdravstvena fakulteta, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana,
Slovenija
Uvod: Hrana je pogosto lahko tudi zdravilo. Prehrana starostnikov bi morala
biti prilagojena njihovim specifičnim potrebam. Procesi staranja prizadanejo tu-
di možgane in kognitivne sposobnosti posameznika začnejo pešati. Določene
prehranske intervencije morda lahko to pešanje upočasnijo.
Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Izbrani raziskovalni pri-
stop je bil sistematični pregled najnovejših znanstvenih objav na področju pre-
hranskih prilagoditev z namenom ohranjanja kognitivnega zdravja starostnikov.
Rezultati: Prehranske intervencije so verjetno bolj učinkovite pri posameznikih
s slabšim prehranskim statusom, ali pa kot del integrirane oskrbe starostnikov,
kjer poskušamo vplivati na več dejavnikov življenjskega sloga hkrati.
Razprava in zaključek: V prehrano za boljše kognitivno zdravje je smiselno
vključiti antioksidante, vitamine B skupine in omega-3 maščobne kisline. Re-
zultati več longitudinalnih raziskav na osnovi opazovanja so v preteklosti že na-
kazali, da določene hranilne snovi lahko preprečijo nastanek ali upočasnjujejo
napredovanje kognitivnega upada ali celo demence. Malo pa je rezultatov me-
todološko neoporečnih randomiziranih raziskav, ki bi zagotovo potrdili ali ovr-
gli to hipotezo. Potrebnega bo še več raziskovanja na tem področju.
Ključne besede: kognitivno zdravje, staranje, prehrana
62
Saša Šajn Lekše
Univerza v Ljubljani Zdravstvena fakulteta, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana,
Slovenija
Uvod: Hrana je pogosto lahko tudi zdravilo. Prehrana starostnikov bi morala
biti prilagojena njihovim specifičnim potrebam. Procesi staranja prizadanejo tu-
di možgane in kognitivne sposobnosti posameznika začnejo pešati. Določene
prehranske intervencije morda lahko to pešanje upočasnijo.
Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Izbrani raziskovalni pri-
stop je bil sistematični pregled najnovejših znanstvenih objav na področju pre-
hranskih prilagoditev z namenom ohranjanja kognitivnega zdravja starostnikov.
Rezultati: Prehranske intervencije so verjetno bolj učinkovite pri posameznikih
s slabšim prehranskim statusom, ali pa kot del integrirane oskrbe starostnikov,
kjer poskušamo vplivati na več dejavnikov življenjskega sloga hkrati.
Razprava in zaključek: V prehrano za boljše kognitivno zdravje je smiselno
vključiti antioksidante, vitamine B skupine in omega-3 maščobne kisline. Re-
zultati več longitudinalnih raziskav na osnovi opazovanja so v preteklosti že na-
kazali, da določene hranilne snovi lahko preprečijo nastanek ali upočasnjujejo
napredovanje kognitivnega upada ali celo demence. Malo pa je rezultatov me-
todološko neoporečnih randomiziranih raziskav, ki bi zagotovo potrdili ali ovr-
gli to hipotezo. Potrebnega bo še več raziskovanja na tem področju.
Ključne besede: kognitivno zdravje, staranje, prehrana
62