Page 12 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 12
dvsem ljubiteljsko zbirali podatke o razvoju turizma in gastronomije v Istri. V raziska-
vi smo obravnavali tako turistično kot neturistično prehrambno gostinstvo. Prehrambni
gostinski obrati so predstavljali temelj razvoja turistične ponudbe na Obali in pomemben
dejavnik v družbenem življenju Istranov. Gastronomsko ponudbo smo, izhajajoč iz vede o
kulturah prehranjevanja, v pričujočem delu obravnavali kot gastronomsko ponudbo posa-
meznih ponudnikov, kraja ali regije, odvisno od razpoložljivih arhivskih virov. Prehramb-
ne navade namreč izhajajo iz vezi z lokalnim okoljem, povezane pa so tako z naravnimi
danostmi kot s kulturno dediščino okolja. Istra zaradi svoje izjemne geografske lege pred-
stavlja medkulturno stičišče, katerega so tudi v gastronomskem pogledu zaznamovali šte-
vilni narodi, ki so pustili pečat v istrski kulturni dediščini. Preprosto ljudsko kuhinjo so za-
znamovala živila in jedi, ki so jih v prostor prinesli predvsem številni tuji gospodarji, ki so
upravljali s tem prostorom. Spremembe v širšem družbenem in kulturnem okolju, migra-
cijski tokovi, ekonomski in tehnološki razvoj ter religija pa so močno vplivali na uporabo
določenih živil in načine prehranjevanja. Vplivi so torej prihajali iz okolja, ki je bilo tudi v
prehranskem pogledu zelo raznoliko. Posledično lahko danes govorimo o različnih stilih
kuhanja in/ali celo različnih narodnih in etničnih kuhinjah, ki jih lahko zasledimo v istr-
ski gastronomiji. Veliko in inovativno središče gastronomske kulture je v preteklosti pred-
stavljalo tudi multietnično in pristaniško mesto Trst. Od tam se je predvsem aristokratska
in tedanja svetovljanska kuhinja postopoma širila v Istro. V posameznih lokalnih okoljih
so istrske gospodinje številne jedi preoblikovale, prilagodile lokalnim sestavinam in/ali jih
preimenovale. Kljub temu pa vrsta podobnih poimenovanj, v posameznih jezikih in nare-
čjih, dokazuje skupno (evropsko) poreklo številnih istrskih jedi.

Vzporedno z razvojem različnih slogov kuhinj sta se razvijala tudi trg prehrambnega
gostinstva ter njegova razširitev v obliki novih vrst prehrambnih obratov in nove ponud-
be proizvodov in storitev. Benečani so s svojo bogato trgovino istrsko gastronomijo zazna-
movali predvsem z nekaterimi, danes že tradicionalnimi živili in jedmi, kot so npr. rizi-bi-
zi, bakala itd.; avstro-ogrska oblast je načrtno razvijala turizem in v lokalni prostor prinesla
evropsko aristokracijo in t. i. dunajsko kuhinjo; italijanska oblast je z represijo predvsem
sprožila različne oblike odpora, zaradi česar so prehrambni obrati postali center družbe-
no-političnega dogajanja; obdobje socialistične Jugoslavije je predstavljalo največji razvojni
preboj, saj je socialistična oblast z načrtnim razvojem gostinstva in turizma Istro umestila
na svetovni zemljevid turističnih destinacij. Slovenska obala je po obdobju osamosvoji-
tve RS predvsem iskala svojo gostinsko in turistično identiteto. Današnji, sodobni izzivi
Evropske unije predstavljajo nov izziv za lokalni trg prehrambnega gostinstva, ki je bil v svo-
ji preteklosti že deležen številnih izzivov in sprememb. Prehrambno gostinstvo na obmo-
čju slovenske obale odraža bogato tradicijo večkulturnosti, ki ni le odraz naše (evropske) so-
dobnosti, temveč ima v preučevanem prostoru tudi zgodovinsko in dediščinsko razsežnost.

V pričujočem delu smo prikazali, kako so različne družbeno-politične in gospodar-
ske spremembe vplivale na razvoj prehrambnega gostinstva v preteklosti. Posebej smo iz-

 Turistično prehrambno gostinstvo predstavlja predpogoj za turizem, medtem ko neturistično izvira iz porabe
lokalnih prebivalcev.

 Kulinarika označuje znanje pripravljanja in ponujanja jedi, tudi kuharske veščine. Izraz je ožji od besede gastro-
nomija, ki vključuje tako hrano in pijačo. Izraz gastronomija v pričujočem delu označuje kulturo prehranskih
načinov in navad v različnih obravnavanih obdobjih zgodovinskega razvoja.


   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17