Page 11 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, Boštjan Žvanut, eds. 2017. Zdravje delovno aktivne populacije ▪︎ Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 11
Vabljeni predavatelji
Invited Lecturers
Urška Blaznik je študirala na Univerzi v Ljubljani, kjer je končala diplomski
študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo kot kemik/biokemik,
na isti fakulteti končala Specializacijo iz sanitarne kemije in doktorirala le-
ta 2015 na Medicinski fakulteti. Kot analizni kemik je leta 1993 pričela z delom v
sanitarno-kemijskem laboratoriju regionalnega Zavoda za zdravstveno varstvo
v Kranju. Dvanajst let kasneje se je pridružila področju varnosti živil in ocenje-
vanju tveganja za zdravje ljudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v Lju-
bljani, kjer dela kot zdravstvena raziskovalka. Njena področja raziskovanja so
povezana z javnim zdravjem in prehrano, bolj podrobno z oceno izpostavl-
jenosti kemijskim dejavnikom tveganja v živilih, varnostjo živil in v zadnjem ob-
dobju s preoblikovanjem živil in raziskovanju prehranskih vnosov ter zauži-
tih količin živil v populaciji. Doktorirala je s področja kumulativnega delovanja
nekaterih pesticidov preko sadja in zelenjave na zdravje otrok. Je aktivna član-
ica Delovne skupine Ministrstva za zdravje za pripravo načrta za zmanjševan-
je vnos soli pri prebivalcih Slovenije, deluje kot strokovna podpora Ministrst-
vu za zdravje in Zdravstvenemu inšpektoratu RS na področju varnosti sestavin
prehranskih dopolnil in je aktivna pri razvoju sistema nutrivigilance v Sloveni-
ji. Je članica Sveta za varno hrano Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehra-
no ter članica Delovne skupine za trditve na živilih in nova živila pri istem min-
istrstvu. Tesno sodeluje z Evropsko agencijo za varnost hrane kot namestnica
članice v Svetovalnem forumu in Ekspertni delovni skupini za podatke o zauži-
tih količinah živil. Kot aktivna raziskovalka sodeluje pri evropskih in nacionalnih
projektih ARRS in ciljnih raziskovalnih projektih s področja prehrane in varnosti
živil (Transmaščobe, Industrijska konoplja, EU Menu študija) in sodeluje pri raz-
voju metodologije ocenjevanja kumulativnih vplivov kemikalij v živilih, v okviru
evropskega projekta EuroMix. Pogosto se udeležuje izobraževalnih, svetoval-
nih, informativnih in pogovornih oddaj v nacionalnih medijih. Je mama dveh
gimnazijcev, v prostem času z možem in prijatelji v najboljši meri sledi zdrave-
mu življenjskemu slogu.
Invited Lecturers
Urška Blaznik je študirala na Univerzi v Ljubljani, kjer je končala diplomski
študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo kot kemik/biokemik,
na isti fakulteti končala Specializacijo iz sanitarne kemije in doktorirala le-
ta 2015 na Medicinski fakulteti. Kot analizni kemik je leta 1993 pričela z delom v
sanitarno-kemijskem laboratoriju regionalnega Zavoda za zdravstveno varstvo
v Kranju. Dvanajst let kasneje se je pridružila področju varnosti živil in ocenje-
vanju tveganja za zdravje ljudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v Lju-
bljani, kjer dela kot zdravstvena raziskovalka. Njena področja raziskovanja so
povezana z javnim zdravjem in prehrano, bolj podrobno z oceno izpostavl-
jenosti kemijskim dejavnikom tveganja v živilih, varnostjo živil in v zadnjem ob-
dobju s preoblikovanjem živil in raziskovanju prehranskih vnosov ter zauži-
tih količin živil v populaciji. Doktorirala je s področja kumulativnega delovanja
nekaterih pesticidov preko sadja in zelenjave na zdravje otrok. Je aktivna član-
ica Delovne skupine Ministrstva za zdravje za pripravo načrta za zmanjševan-
je vnos soli pri prebivalcih Slovenije, deluje kot strokovna podpora Ministrst-
vu za zdravje in Zdravstvenemu inšpektoratu RS na področju varnosti sestavin
prehranskih dopolnil in je aktivna pri razvoju sistema nutrivigilance v Sloveni-
ji. Je članica Sveta za varno hrano Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehra-
no ter članica Delovne skupine za trditve na živilih in nova živila pri istem min-
istrstvu. Tesno sodeluje z Evropsko agencijo za varnost hrane kot namestnica
članice v Svetovalnem forumu in Ekspertni delovni skupini za podatke o zauži-
tih količinah živil. Kot aktivna raziskovalka sodeluje pri evropskih in nacionalnih
projektih ARRS in ciljnih raziskovalnih projektih s področja prehrane in varnosti
živil (Transmaščobe, Industrijska konoplja, EU Menu študija) in sodeluje pri raz-
voju metodologije ocenjevanja kumulativnih vplivov kemikalij v živilih, v okviru
evropskega projekta EuroMix. Pogosto se udeležuje izobraževalnih, svetoval-
nih, informativnih in pogovornih oddaj v nacionalnih medijih. Je mama dveh
gimnazijcev, v prostem času z možem in prijatelji v najboljši meri sledi zdrave-
mu življenjskemu slogu.