Page 54 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, eds. 2018. Zdravje starostnikov ▪︎ Health of the Elderly. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 54
avje starostnikov | health of the elderly Vpliv uživanja različnih vrst kruha na krvni sladkor in občutek
sitosti
Tamara Kofol1, Boris Kovač2
1 Zdravstveni dom Nova Gorica, Rejčeva ulica 4, 5000 Nova Gorica, Slovenija
2 Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Polje 42, 6310 Izola,
Slovenija
Uvod: V raziskavi smo ugotavljali prehranjevalne navade uživanja kruha, kot so
pogostost, količina, vrsta in starost kruha ter vpliv različnih vrst kruha na krv-
ni sladkor in občutek sitosti.
Metode: Uporabili smo metodo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 131 an-
ketirancev. Porast krvnega sladkorja v kapilarni krvi smo merili pri 10 zdravih
osebah in 20 sladkornih bolnikih. Kontrola je bila opravljena po zaužitju belega
in polnozrnatega, svežega in staranega kruha.
Rezultati: Rezultati kažejo, da večina anketirancev uživa polnozrnat kruh v koli-
činah do 200 g enkrat ali dvakrat dnevno. Pokazala se je statistično pomembna
razlika, ki nakazuje, da osebe z večjo telesno maso redkeje uživajo kruh, ose-
be z manjšo maso pa pogosteje. Več oseb s prekomerno telesno maso je tu-
di navajalo, da kruh po njihovem mnenju vpliva na porast telesne mase. Rezul-
tati raziskave so pokazali, da vrsta kruha vpliva na občutek sitosti pri zdravih
odraslih in sladkornih bolnikih. Pri opazovanju občutka sitosti so vsi udeležen-
ci navajali, da so bili najhitreje lačni po zaužitju svežega belega kruha, nekoliko
kasneje pri staranem belem kruhu, še kasneje pri svežem polnozrnatem kru-
hu. Najdaljši občutek sitosti so navajali udeleženci po zaužitju starega polnozr-
natega kruha.
Razprava in zaključek: Raziskava potrjuje vpliv prehranske vlaknine in retrogra-
diranega škroba na podaljšan občutek sitosti in manjši porast krvnega sladkor-
ja po zaužitju.
Ključne besede: kruh, krvni sladkor, prehranjevalne navade

52
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59