Page 182 - Kerma, Simon. 2018. Vinski turizem z geografskim poreklom. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 182
Vinski turizem z geografskim poreklom

Avtor se je posvetil tematiki, ki je bila pred tem v slovenskem prosto-
ru pomanjkljivo obravnavana, kar velja še v večji meri za področje geogra-
fije, saj tako zasnovane in celovite obravnave vinskega turizma v okviru
slovenske geografije doslej še ni bilo, zato so ugotovitve toliko bolj dra-
gocene. Iz monografije je razvidno avtorjevo zanimanje za obravnavana
vprašanja ter temeljito poznavanje vsebin, ki so predmet njegovega prou-
čevanja. Dodatna odlika monografije je tudi jezik, ki je na zelo kakovo-
stni ravni. Tako je mogoče zaključiti, da knjiga Simona Kerme predstavlja
kakovosten, inovativen in znanstveno pomemben prispevek k obravnava-
nju vinskega turizma in k področju geografije vina nasploh, kot taka pa si
zasluži vso pozornost ne samo v okviru slovenske geografije, ampak tudi
sorodnih strok, ne nazadnje pa tudi širše javnosti, ki jo zanima problema-
tika vinskega turizma.
182 Dejan Cigale

II
Monografija v teoretskem in empiričnem smislu predstavlja izvirno znan-
stveno delo ter obenem prvenec s področja geografije vina oz. vinskih re-
gij v Sloveniji. Tudi z vidika raziskovanja načinov oblikovanja in upora-
be regionalnih identitet v turističnem gospodarstvu predstavlja delo tako
za področje geografije kot turističnih študij pomemben znanstveni pri-
spevek in novost. V teoretskem delu in študiji primera vinorodne deže-
le Slovenske Istre je v središče postavljeno zlasti vprašanje odnosa med
ključnimi gradniki oblikovanja identitete vinske regije na eni ter razvoja
oz. (možnimi) smermi razvoja vinskega turizma na drugi strani. Pomem-
ben prispevek teoretskega dela je razmejitev nekaterih temeljnih pojmov
»geografije vina«, kot so »identiteta regije«, »vinska regija«, »vinoro-
dni okoliš« itd., zlasti pa vpeljava koncepta »terroir«, ki ja za razumeva-
nje oblikovanja identitet vinskih regij ključen, v geografiji in Sloveniji pa
še ne dovolj prepoznan. Avtor zagovarja uporabnost koncepta »terroir«
za razumevanje procesa oblikovanja identitete vinske regije, saj ta zajema
tako naravne dejavnike kot kulturne značilnosti lokacije, kot npr. postop-
ke pridelave vina, politiko »avtohtonih« sort, umestitev v prehranjeval-
ne navade. Koncept »terroir« je zato uporaben - tudi v kombinaciji z re-
invencijo lokalnih kulturnih tradicij ter institucionalno zaščito porekla
vina - za konstrukcijo »avtentičnosti« oz. posebnosti vinske regije, s tem
pa za njeno promocijo kot vinskoturistično destinacijo.

Inovativen doprinos dela je tudi empirična raziskava ključnih ele-
mentov, ki definirajo identiteto vinskoturistične regije in s tem vplivajo
na smer razvoja vinskega turizma, ki jo je avtor opravil na primeru vinske
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187