Page 162 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 162
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Prehranska avtonomija družine v obdobju izrednih razmer
Petra Vodopivec Kolar, Irena Hren
Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska cesta 1, 8000 Novo mesto, Slovenija
Uvod: Glede na aktualno dogajanje ob epidemiji covida-19 nas je zanimalo, ka-
kšna bi morala biti družinska zaloga živil, če bi hoteli vsem članom družine za-
gotoviti uravnoteženo prehrano in tako pokriti njihove potrebe po makro- in
mikrohranilih za 14 dni.
Metode: Primerjali smo, kako se razlikujeta zalogi hrane za štiričlansko druži-
no za 14 dni uravnoteženega prehranjevanja, v razmerah, kot smo jih občuti-
li v času epidemije covida-19, in v izrednih stanjih (npr. potres, poplave ...), ko je
krajše obdobje potrebna popolna samooskrba. Pripravili smo prehranski na-
črt za štiričlansko družino. Poskušali smo ga praktično izpeljati za primer epi-
demije covida-19 in za primer nenadnih izrednih razmer. Izredno stanje zaje-
ma izpad elektrike, plina, telekomunikacij in vode v gospodinjstvu, prekinjene
so trgovske poti, družina je odvisna le od svojih zalog. V načrt smo tako vklju-
čili le živila s podaljšanim rokom trajanja, ki jim za shranjevanje zadošča že hla-
dnejši prostor, kot je klet.
Rezultati: Prehranski načrt povprečne družine je seštevek prehranskih načr-
tov matere, očeta, najstniške hčere in predšolskega sina. Prehrano smo načr-
tovali skladno s priporočili varovalne prehrane. Iz prehranskega načrta z enota-
mi posameznih skupin živil za vsakega družinskega člana smo pridobili količine
posameznih živil in pripravili nakupovalni seznam za 14 dni. Praktično uporab-
nost zaloge smo v praksi preverili z izdelavo 14-dnevnih jedilnikov za obe ob-
dobji izrednih razmer. Preverili smo skladnost jedilnikov z načeli uravnotežene
prehrane. Zanimala sta nas tudi strošek takega nakupa in skladnost naše zalo-
ge s trenutnimi priporočili za mesečno zalogo hrane Uprave Republike Slove-
nije za zaščito in reševanje.
Diskusija: V razmerah, ki so nastale v času epidemije covida-19, ko je bil dostop
do hrane omogočen, je sledenje načelom varovalne uravnotežene prehrane
ob vnaprejšnjem načrtovanju izvedljivo. V bolj ekstremnih izrednih razmerah,
kjer prevladuje prehranjevanje s konzerviranimi živili, pa je oteženo in cenov-
no manj ugodno. Pojavijo se odstopanja zlasti v vnosu sladkorjev in soli ter ne-
katerih mikrohranilih. Zato je ob zalogi hrane smiselno shranjevati tudi nekate-
ra prehranska dopolnila.
Ključne besede: prehranska avtonomija, dnevna košarica, zaloga hrane,
izredno stanje
160
Petra Vodopivec Kolar, Irena Hren
Splošna bolnišnica Novo mesto, Šmihelska cesta 1, 8000 Novo mesto, Slovenija
Uvod: Glede na aktualno dogajanje ob epidemiji covida-19 nas je zanimalo, ka-
kšna bi morala biti družinska zaloga živil, če bi hoteli vsem članom družine za-
gotoviti uravnoteženo prehrano in tako pokriti njihove potrebe po makro- in
mikrohranilih za 14 dni.
Metode: Primerjali smo, kako se razlikujeta zalogi hrane za štiričlansko druži-
no za 14 dni uravnoteženega prehranjevanja, v razmerah, kot smo jih občuti-
li v času epidemije covida-19, in v izrednih stanjih (npr. potres, poplave ...), ko je
krajše obdobje potrebna popolna samooskrba. Pripravili smo prehranski na-
črt za štiričlansko družino. Poskušali smo ga praktično izpeljati za primer epi-
demije covida-19 in za primer nenadnih izrednih razmer. Izredno stanje zaje-
ma izpad elektrike, plina, telekomunikacij in vode v gospodinjstvu, prekinjene
so trgovske poti, družina je odvisna le od svojih zalog. V načrt smo tako vklju-
čili le živila s podaljšanim rokom trajanja, ki jim za shranjevanje zadošča že hla-
dnejši prostor, kot je klet.
Rezultati: Prehranski načrt povprečne družine je seštevek prehranskih načr-
tov matere, očeta, najstniške hčere in predšolskega sina. Prehrano smo načr-
tovali skladno s priporočili varovalne prehrane. Iz prehranskega načrta z enota-
mi posameznih skupin živil za vsakega družinskega člana smo pridobili količine
posameznih živil in pripravili nakupovalni seznam za 14 dni. Praktično uporab-
nost zaloge smo v praksi preverili z izdelavo 14-dnevnih jedilnikov za obe ob-
dobji izrednih razmer. Preverili smo skladnost jedilnikov z načeli uravnotežene
prehrane. Zanimala sta nas tudi strošek takega nakupa in skladnost naše zalo-
ge s trenutnimi priporočili za mesečno zalogo hrane Uprave Republike Slove-
nije za zaščito in reševanje.
Diskusija: V razmerah, ki so nastale v času epidemije covida-19, ko je bil dostop
do hrane omogočen, je sledenje načelom varovalne uravnotežene prehrane
ob vnaprejšnjem načrtovanju izvedljivo. V bolj ekstremnih izrednih razmerah,
kjer prevladuje prehranjevanje s konzerviranimi živili, pa je oteženo in cenov-
no manj ugodno. Pojavijo se odstopanja zlasti v vnosu sladkorjev in soli ter ne-
katerih mikrohranilih. Zato je ob zalogi hrane smiselno shranjevati tudi nekate-
ra prehranska dopolnila.
Ključne besede: prehranska avtonomija, dnevna košarica, zaloga hrane,
izredno stanje
160