Page 84 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 84
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Celiakija – izkušnje pacientov
Manca Košelnik, Mateja Bahun
Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Spodnji Plavž 3, 4270 Jesenice, Slovenija
Uvod: Celiakija je resna avtoimunska bolezen, ki se pojavi pri posameznikih, ki
imajo genetske predispozicije in jim zaužitje glutena povzroči poškodbe v tan-
kem črevesju. Medicinska sestra mora pri obravnavi pacienta s celiakijo ob zna-
nju s področja zdravstvene nege uporabljati tudi znanja s področja medicine,
dietetike, psihologije in splošno razgledanost, da lahko izvaja kvalitetno zdra-
vstveno nego. Cilj raziskave je ugotoviti, kako celiakija vpliva na posameznikovo
življenje in kakšne prilagoditve so potrebne, da posameznik v čim manjši meri
občuti posledice bolezni.
Metode: Uporabljena je bila deskriptivna neeksperimentalna kvantitativna me-
toda empiričnega raziskovanja, za zbiranje podatkov je bila uporabljena meto-
da anketiranja. Vključenih je bilo 500 članov Slovenskega društva za celiakijo,
vrnjenih je bilo 313 vprašalnikov (62,6 %). Rezultati so prikazani z opisno stati-
stiko - frekvencami, odstotki, povprečnimi vrednostmi in standardnimi odklo-
ni. Za statistično obdelavo podatkov so bile uporabljene bivariatne metode:
ANOVA, t-test, Pearsonov koeficient ter Hi-kvadrat. Upoštevali smo statistič-
no značilnost na ravni 0,05. Za kvantitativno obdelavo podatkov je bil upora-
bljen program SPSS verzija 22.0.
Rezultati: Do statistično pomembne, pozitivne in šibke povezanosti prihaja z
vidika prehranskih prekrškov med starostjo in telesnimi reakcijami (r = 0,126,
p = 0,042) ter starostjo in potrebo po dodatni pomoči pri obvladovanju celia-
kije (r = 0,194, p = 0,047). ANOVA test je pokazal statistično značilne razlike
med delovnim statusom anketiranih in vključevanjem anketiranih v družbo (F
= 2,126, p = 0,042).
Razprava in zaključek: Edini način, da pacienti s celiakijo obvladujejo svojo bole-
zen, je brezglutenska dieta, zato bi jo moral vsak pacient s celiakijo dosledno iz-
vajati. Ker se diete velikokrat nenamerno ne upošteva, je naloga zdravstvenega
sistema, da vzpostavi učinkovito izobraževanje in informiranje ter spremljanje
in usmerjanje pacientov. S pridobljenimi kompetencami in naprednimi znanji bi
medicinske sestre lahko izvajale celostno zdravstveno vzgojo in svetovanje tako
pri pacientih z diagnosticirano celiakijo, ki bi na ta način dolgoročno bolje obvla-
dovali celiakijo, kot pri ostalih posameznikih, ki ta znanja potrebujejo.
Ključne besede: celiakija, brezglutenska prehrana, zdravstvena nega, Slovensko
društvo za celiakijo
82
Manca Košelnik, Mateja Bahun
Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Spodnji Plavž 3, 4270 Jesenice, Slovenija
Uvod: Celiakija je resna avtoimunska bolezen, ki se pojavi pri posameznikih, ki
imajo genetske predispozicije in jim zaužitje glutena povzroči poškodbe v tan-
kem črevesju. Medicinska sestra mora pri obravnavi pacienta s celiakijo ob zna-
nju s področja zdravstvene nege uporabljati tudi znanja s področja medicine,
dietetike, psihologije in splošno razgledanost, da lahko izvaja kvalitetno zdra-
vstveno nego. Cilj raziskave je ugotoviti, kako celiakija vpliva na posameznikovo
življenje in kakšne prilagoditve so potrebne, da posameznik v čim manjši meri
občuti posledice bolezni.
Metode: Uporabljena je bila deskriptivna neeksperimentalna kvantitativna me-
toda empiričnega raziskovanja, za zbiranje podatkov je bila uporabljena meto-
da anketiranja. Vključenih je bilo 500 članov Slovenskega društva za celiakijo,
vrnjenih je bilo 313 vprašalnikov (62,6 %). Rezultati so prikazani z opisno stati-
stiko - frekvencami, odstotki, povprečnimi vrednostmi in standardnimi odklo-
ni. Za statistično obdelavo podatkov so bile uporabljene bivariatne metode:
ANOVA, t-test, Pearsonov koeficient ter Hi-kvadrat. Upoštevali smo statistič-
no značilnost na ravni 0,05. Za kvantitativno obdelavo podatkov je bil upora-
bljen program SPSS verzija 22.0.
Rezultati: Do statistično pomembne, pozitivne in šibke povezanosti prihaja z
vidika prehranskih prekrškov med starostjo in telesnimi reakcijami (r = 0,126,
p = 0,042) ter starostjo in potrebo po dodatni pomoči pri obvladovanju celia-
kije (r = 0,194, p = 0,047). ANOVA test je pokazal statistično značilne razlike
med delovnim statusom anketiranih in vključevanjem anketiranih v družbo (F
= 2,126, p = 0,042).
Razprava in zaključek: Edini način, da pacienti s celiakijo obvladujejo svojo bole-
zen, je brezglutenska dieta, zato bi jo moral vsak pacient s celiakijo dosledno iz-
vajati. Ker se diete velikokrat nenamerno ne upošteva, je naloga zdravstvenega
sistema, da vzpostavi učinkovito izobraževanje in informiranje ter spremljanje
in usmerjanje pacientov. S pridobljenimi kompetencami in naprednimi znanji bi
medicinske sestre lahko izvajale celostno zdravstveno vzgojo in svetovanje tako
pri pacientih z diagnosticirano celiakijo, ki bi na ta način dolgoročno bolje obvla-
dovali celiakijo, kot pri ostalih posameznikih, ki ta znanja potrebujejo.
Ključne besede: celiakija, brezglutenska prehrana, zdravstvena nega, Slovensko
društvo za celiakijo
82