Page 113 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 113
Sklep 8
ki lahko omogoči razvoj novih izdelkov, ki so še zanimivejši za trg. Upo-
raba nove tehnologije bi lahko izboljšala in optimizirala ribogojstvo, kar
bo pripomoglo k zmanjšanju vplivov na okolje. Dodatne možnosti za
razvoj so v tehnološko zahtevnih zaprtih sistemih ribogojstva, ki omo-
gočajo bolj kontroliran nadzor gojenja in manjšo porabo vode, vendar
to zahteva večji finančni vložek in več strokovnega znanja.
Morsko ribogojstvo ima manjše možnosti za razvoj, morda z uva-
janjem gojenja novih vrst in tudi s povečanjem proizvodne količine.
Postavitev novih obratov morskega ribogojstva je težko izvedljiva, saj
primanjkuje prostora na morju in ob obali. Kot primer dobre prakse
omenimo podjetje Fonda, ki ima tudi višje cene, saj je proces ribogoj-
stva dražji. Podjetje oglašuje kakovost in blagovno znamko ter stremi
k ustvarjanju dodane vrednosti proizvodov (Janeš, Biloslavo in Faganel
2015). Konkurenca, ki prihaja iz tujine, je na področju morskega ribo-
gojstva močna.
Školjkarstvo je dejavnost, ki najmanj vpliva na okolje in je ravno tako
omejena s prostorom. Gojenje školjk ima najboljše pogoje za razvoj, ki
so lahko v uvedbi gojenja novih vrst cenjenih školjk ali povečanju proiz-
vodnje. Povpraševanje po klapavicah je veliko, prodajajo jih tudi v Italijo
in na Hrvaško. Školjkarji imajo možnosti tudi v povezavi z ribiči, kjer bi
ribiči lovili ribe, ki se nahajajo ob školjčiščih in jedo klapavice.
V predelavi in trženju se pojavljajo možnosti za razvoj, vendar ne to-
liko pri večjih industrijskih obratih, ki naj bi predelovali velike količine
surovin, ampak bolj pri manjših in srednjih podjetjih, ki bi lahko pre-
delovala ulov v inovativne lokalne ribiške izdelke. Taki izdelki bi bili za-
nimivi tudi za prodajo v večjih trgovskih verigah. Predelava predstavlja
dodano vrednost izdelkov, saj so privlačni za potrošnike zaradi hitre in
enostavne priprave jedi. Novi inovativni izdelki lahko pritegnejo veliko
novih kupcev. Taki izdelki lahko vključujejo različne ribje namaze, di-
mljene ribe, fileje, ribja jajčeca, različne mešanice morskih sadežev, sok
fermentiranih rib ipd. in pritegnejo manjši segment kupcev, ki kupijo le
izbrane izdelke in zanje cena ni preveč pomembna.
Povezovanje ribištva in turizma prinaša dodatne možnosti za razvoj.
Nekaj gospodarskih ribičev pol leta izvaja ribolov, pol leta pa turistične
aktivnosti. Uveljavljene so različne turistične dejavnosti, ki so povezane
z ribolovom, kot so ogled ribolova, organizacija rekreacijskega ribolova
in ribji pikniki. Povezovanje gospodarskih ribičev s turizmom je bolj
trajnostno, saj je zaslužek ribičev podoben, izlov ribolovnih virov pa
manjši. Tudi ribogojnice se povezujejo s turizmom, znani so komerci-
113
ki lahko omogoči razvoj novih izdelkov, ki so še zanimivejši za trg. Upo-
raba nove tehnologije bi lahko izboljšala in optimizirala ribogojstvo, kar
bo pripomoglo k zmanjšanju vplivov na okolje. Dodatne možnosti za
razvoj so v tehnološko zahtevnih zaprtih sistemih ribogojstva, ki omo-
gočajo bolj kontroliran nadzor gojenja in manjšo porabo vode, vendar
to zahteva večji finančni vložek in več strokovnega znanja.
Morsko ribogojstvo ima manjše možnosti za razvoj, morda z uva-
janjem gojenja novih vrst in tudi s povečanjem proizvodne količine.
Postavitev novih obratov morskega ribogojstva je težko izvedljiva, saj
primanjkuje prostora na morju in ob obali. Kot primer dobre prakse
omenimo podjetje Fonda, ki ima tudi višje cene, saj je proces ribogoj-
stva dražji. Podjetje oglašuje kakovost in blagovno znamko ter stremi
k ustvarjanju dodane vrednosti proizvodov (Janeš, Biloslavo in Faganel
2015). Konkurenca, ki prihaja iz tujine, je na področju morskega ribo-
gojstva močna.
Školjkarstvo je dejavnost, ki najmanj vpliva na okolje in je ravno tako
omejena s prostorom. Gojenje školjk ima najboljše pogoje za razvoj, ki
so lahko v uvedbi gojenja novih vrst cenjenih školjk ali povečanju proiz-
vodnje. Povpraševanje po klapavicah je veliko, prodajajo jih tudi v Italijo
in na Hrvaško. Školjkarji imajo možnosti tudi v povezavi z ribiči, kjer bi
ribiči lovili ribe, ki se nahajajo ob školjčiščih in jedo klapavice.
V predelavi in trženju se pojavljajo možnosti za razvoj, vendar ne to-
liko pri večjih industrijskih obratih, ki naj bi predelovali velike količine
surovin, ampak bolj pri manjših in srednjih podjetjih, ki bi lahko pre-
delovala ulov v inovativne lokalne ribiške izdelke. Taki izdelki bi bili za-
nimivi tudi za prodajo v večjih trgovskih verigah. Predelava predstavlja
dodano vrednost izdelkov, saj so privlačni za potrošnike zaradi hitre in
enostavne priprave jedi. Novi inovativni izdelki lahko pritegnejo veliko
novih kupcev. Taki izdelki lahko vključujejo različne ribje namaze, di-
mljene ribe, fileje, ribja jajčeca, različne mešanice morskih sadežev, sok
fermentiranih rib ipd. in pritegnejo manjši segment kupcev, ki kupijo le
izbrane izdelke in zanje cena ni preveč pomembna.
Povezovanje ribištva in turizma prinaša dodatne možnosti za razvoj.
Nekaj gospodarskih ribičev pol leta izvaja ribolov, pol leta pa turistične
aktivnosti. Uveljavljene so različne turistične dejavnosti, ki so povezane
z ribolovom, kot so ogled ribolova, organizacija rekreacijskega ribolova
in ribji pikniki. Povezovanje gospodarskih ribičev s turizmom je bolj
trajnostno, saj je zaslužek ribičev podoben, izlov ribolovnih virov pa
manjši. Tudi ribogojnice se povezujejo s turizmom, znani so komerci-
113