Page 115 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 115
Sklep 8
otroke, s čimer bi vzbudili večje zanimanje za ribolovne vrste pri mlaj-
ših generacijah. Promocijska kampanja Rad jem ribe je med potrošniki
povečala zavest o ribah, vendar je potrebno takšne akcije ponavljati ali
jih izvajati dlje časa, da bodo lahko dosegle svoj pozitivni učinek. Po-
vezovanje mkg p, fakultet, ribogojcev, ribičev in turističnih centrov bi
lahko pripomoglo k zaznavanju različnih težav tega sektorja in k pro-
moviranju ribištva ter akvakulture. Ozaveščanje o ribiških izdelkih in
oglaševanje le-teh sta koncepta, ki sta bila med intervjuvanci najbolj iz-
postavljena tekom celotnega raziskovanja.
Glede izvajanja gospodarskega ribolova lahko predlagamo, da se ta za
nekaj časa omeji in da se ribičem pomaga v smeri uveljavitve v turizmu
ali kakšni drugi panogi. Nekateri intervjuvanci so predlagali popolno
opustitev ribolova za določen čas, da si lahko ribolovni staleži opomo-
rejo. Omejitev ribolova bi lahko v določeni meri pripomogla k povišanju
ribolovnih staležev vsaj v slovenskem morju. Predlagamo lahko tudi, da
bi se slovensko ribiško floto prečistilo in pustilo le tiste ribiče, ki dejan-
sko opravljajo svoj poklic. Glede akvakulture lahko predlagamo, da je
potrebno spodbujanje in motiviranje novih, mlajših generacij izvajal-
cev, tako za gojenje kot za predelavo ribolovnih organizmov. Spodbuda
in motiviranje sta potrebna tudi pri posodabljanju tehnologije za izvaja-
nje akvakulture. Sodobnejša tehnologija bo omogočila zmanjšanje vpli-
vov na naravno okolje.
e s p r objavlja javne razpise za ribiče, ribogojce ali podjetja, ki se
ukvarjajo z ribiškimi dejavnostmi; iz sklada lahko pridobijo pomoč, ki
jim pomaga pri razvoju svoje dejavnosti. Pomoč lahko pridobijo mala in
srednja podjetja, ki se ukvarjajo z ribiškimi dejavnostmi in se prijavijo
na ponujene javne razpise. Nekaj intervjuvancev je omenilo, da sred-
stva, ki so podeljena, ne učinkujejo dovolj na trg ribištva. Omenjena je
bila tudi kritika, da sredstva ne vplivajo dovolj na doseganje boljšega
ekološkega stanja morja in trajnosti ribolova na morju.
Ribolovni organizmi in ribiški izdelki so pomemben del prehrane in
se lahko uporabljajo kot nadomestek mesa. Gre za dober vir beljakovin
in omega 3 maščobnih kislin, ki bi jih morali več vključevati v dnevne je-
dilnike. Potrošnja ribiških izdelkov ima še veliko prostora za razvoj. Ve-
čina proizvodov pride iz uvoza, ki se bo predvidoma še povečal, ampak
tudi pri domači proizvodnji se lahko najdejo razvojne poti za izboljšanje
stanja.
Glede na znane podatke je bilo naše raziskovanje trga rib eno redkih
v zadnjem času; tematika je zelo obširna, zato je bilo težko vključiti po-
115
otroke, s čimer bi vzbudili večje zanimanje za ribolovne vrste pri mlaj-
ših generacijah. Promocijska kampanja Rad jem ribe je med potrošniki
povečala zavest o ribah, vendar je potrebno takšne akcije ponavljati ali
jih izvajati dlje časa, da bodo lahko dosegle svoj pozitivni učinek. Po-
vezovanje mkg p, fakultet, ribogojcev, ribičev in turističnih centrov bi
lahko pripomoglo k zaznavanju različnih težav tega sektorja in k pro-
moviranju ribištva ter akvakulture. Ozaveščanje o ribiških izdelkih in
oglaševanje le-teh sta koncepta, ki sta bila med intervjuvanci najbolj iz-
postavljena tekom celotnega raziskovanja.
Glede izvajanja gospodarskega ribolova lahko predlagamo, da se ta za
nekaj časa omeji in da se ribičem pomaga v smeri uveljavitve v turizmu
ali kakšni drugi panogi. Nekateri intervjuvanci so predlagali popolno
opustitev ribolova za določen čas, da si lahko ribolovni staleži opomo-
rejo. Omejitev ribolova bi lahko v določeni meri pripomogla k povišanju
ribolovnih staležev vsaj v slovenskem morju. Predlagamo lahko tudi, da
bi se slovensko ribiško floto prečistilo in pustilo le tiste ribiče, ki dejan-
sko opravljajo svoj poklic. Glede akvakulture lahko predlagamo, da je
potrebno spodbujanje in motiviranje novih, mlajših generacij izvajal-
cev, tako za gojenje kot za predelavo ribolovnih organizmov. Spodbuda
in motiviranje sta potrebna tudi pri posodabljanju tehnologije za izvaja-
nje akvakulture. Sodobnejša tehnologija bo omogočila zmanjšanje vpli-
vov na naravno okolje.
e s p r objavlja javne razpise za ribiče, ribogojce ali podjetja, ki se
ukvarjajo z ribiškimi dejavnostmi; iz sklada lahko pridobijo pomoč, ki
jim pomaga pri razvoju svoje dejavnosti. Pomoč lahko pridobijo mala in
srednja podjetja, ki se ukvarjajo z ribiškimi dejavnostmi in se prijavijo
na ponujene javne razpise. Nekaj intervjuvancev je omenilo, da sred-
stva, ki so podeljena, ne učinkujejo dovolj na trg ribištva. Omenjena je
bila tudi kritika, da sredstva ne vplivajo dovolj na doseganje boljšega
ekološkega stanja morja in trajnosti ribolova na morju.
Ribolovni organizmi in ribiški izdelki so pomemben del prehrane in
se lahko uporabljajo kot nadomestek mesa. Gre za dober vir beljakovin
in omega 3 maščobnih kislin, ki bi jih morali več vključevati v dnevne je-
dilnike. Potrošnja ribiških izdelkov ima še veliko prostora za razvoj. Ve-
čina proizvodov pride iz uvoza, ki se bo predvidoma še povečal, ampak
tudi pri domači proizvodnji se lahko najdejo razvojne poti za izboljšanje
stanja.
Glede na znane podatke je bilo naše raziskovanje trga rib eno redkih
v zadnjem času; tematika je zelo obširna, zato je bilo težko vključiti po-
115