Page 77 - Izzivi razvoja ribištva v Sloveniji
P. 77
Kakovost ribiških proizvodov v Sloveniji 5.7
vedno povezani, pogosto so cenejši izdelki iste kakovosti kakor dražji.
Cena ribiških izdelkov je pogosto neodvisna od kakovosti. Primanjkuje
nam tudi znanja glede preučevanja kakovosti izdelkov, tako svežih kot
predelanih. Testiranja kakovosti so načeloma še predraga, prav tako še
nimamo ustreznih metod za izvajanje.
Intervjuvanec i 1 je povedal, da je kakovost zadovoljiva, ni pa zelo
dobra, ustreza določenim standardom, vendar so ti morda minimalni.
Kakovost uvoženih rib se verjetno ne preverja zadostno, ker je to pre-
drago in ker še ni metod, ki bi bile učinkovite. Iz prakse so videli tudi,
da proizvodi pri prodajalcih niso vedno v najboljšem stanju; gre veči-
noma za zamrznjene proizvode, ki so že presušeni in niso več kakovo-
stni. Omenil je še, da bi se moralo bolj preverjati kakovost ponudbe pri
veletrgovcih.
Intervjuvanec i2 meni, da je kakovost dobra in ustreza standardom,
tudi ribiški izdelki z nižjimi cenami so dovolj kakovostni, neskladja se
lahko pojavljajo v predelanih ribiških izdelkih. Dvomi, da se dovolj kon-
trolira kakovost uvoženih izdelkov s prostega trga eu. V preteklosti se
je izkazalo, da uvoz ne dosega zadovoljive kakovosti, kot v primeru uvo-
ženega rdečega mesa.
Intervjuvanec i3 je bil mnenja, da pri svežih proizvodih kakovost ni
zadovoljiva. Tudi v ribarnicah je možno zavohati smrad, medtem ko
marsikje v tujini tega ni.
Intervjuvanec i 4 je povedal, da je po njegovem mnenju kakovost v
redu. Tudi pri sladkovodnih ribah niso zasledili, da bi bila kakovost
slabša. Izrazil je potrebo, da bi bil nadzor nad kakovostjo ribjega mesa
sladkovodnih rib.
Intervjuvanec i5 je dejal, da je kakovost ribiških izdelkov popolnoma
zadovoljiva. Omenil je, da se izvaja projekt, v okviru katerega bodo te-
stirane slovenske ribolovne vrste in se bo dokazalo, da je ribje meso višje
kakovosti.
Intervjuvanec i6 je povedal, da se potrošniki ne zavedajo, kakšna je
kakovost rib, in to trgovci znajo izkoristiti. Trgovci nevednost potrošni-
kov izrabijo tako, da prodajajo nižjekakovostne izdelke po višjih cenah.
Intervjuvanec je še dodal, da ribiški izdelki v osnovi ustrezajo standar-
dom. Tudi on je omenil, da kontrola uvoženih ribiških izdelkov ni zado-
stna.
Intervjuvanec i 7 je omenil, da kakovost ribiških proizvodov veči-
noma ustreza standardom in predpisom, nižje kakovosti so lahko raz-
lični predelani izdelki in ribe, ki niso prodane dovolj sveže. Intervjuva-
77
vedno povezani, pogosto so cenejši izdelki iste kakovosti kakor dražji.
Cena ribiških izdelkov je pogosto neodvisna od kakovosti. Primanjkuje
nam tudi znanja glede preučevanja kakovosti izdelkov, tako svežih kot
predelanih. Testiranja kakovosti so načeloma še predraga, prav tako še
nimamo ustreznih metod za izvajanje.
Intervjuvanec i 1 je povedal, da je kakovost zadovoljiva, ni pa zelo
dobra, ustreza določenim standardom, vendar so ti morda minimalni.
Kakovost uvoženih rib se verjetno ne preverja zadostno, ker je to pre-
drago in ker še ni metod, ki bi bile učinkovite. Iz prakse so videli tudi,
da proizvodi pri prodajalcih niso vedno v najboljšem stanju; gre veči-
noma za zamrznjene proizvode, ki so že presušeni in niso več kakovo-
stni. Omenil je še, da bi se moralo bolj preverjati kakovost ponudbe pri
veletrgovcih.
Intervjuvanec i2 meni, da je kakovost dobra in ustreza standardom,
tudi ribiški izdelki z nižjimi cenami so dovolj kakovostni, neskladja se
lahko pojavljajo v predelanih ribiških izdelkih. Dvomi, da se dovolj kon-
trolira kakovost uvoženih izdelkov s prostega trga eu. V preteklosti se
je izkazalo, da uvoz ne dosega zadovoljive kakovosti, kot v primeru uvo-
ženega rdečega mesa.
Intervjuvanec i3 je bil mnenja, da pri svežih proizvodih kakovost ni
zadovoljiva. Tudi v ribarnicah je možno zavohati smrad, medtem ko
marsikje v tujini tega ni.
Intervjuvanec i 4 je povedal, da je po njegovem mnenju kakovost v
redu. Tudi pri sladkovodnih ribah niso zasledili, da bi bila kakovost
slabša. Izrazil je potrebo, da bi bil nadzor nad kakovostjo ribjega mesa
sladkovodnih rib.
Intervjuvanec i5 je dejal, da je kakovost ribiških izdelkov popolnoma
zadovoljiva. Omenil je, da se izvaja projekt, v okviru katerega bodo te-
stirane slovenske ribolovne vrste in se bo dokazalo, da je ribje meso višje
kakovosti.
Intervjuvanec i6 je povedal, da se potrošniki ne zavedajo, kakšna je
kakovost rib, in to trgovci znajo izkoristiti. Trgovci nevednost potrošni-
kov izrabijo tako, da prodajajo nižjekakovostne izdelke po višjih cenah.
Intervjuvanec je še dodal, da ribiški izdelki v osnovi ustrezajo standar-
dom. Tudi on je omenil, da kontrola uvoženih ribiških izdelkov ni zado-
stna.
Intervjuvanec i 7 je omenil, da kakovost ribiških proizvodov veči-
noma ustreza standardom in predpisom, nižje kakovosti so lahko raz-
lični predelani izdelki in ribe, ki niso prodane dovolj sveže. Intervjuva-
77