Page 165 - Gričar, Sergej, in Štefan Bojnec, 2016. Aplikacija metodologije časovnih serij na primeru turističnih cen. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 165
Robustnost modelov postavljenih s hipotezami

Interpretacija rezultatov

Ugotovitve: Na podlagi rezultatov testov, ki so na voljo pri avtorju na poziv,
smo določili pogojni model VEC s tremi kointegracijskimi rangi in odlo-
gom enega meseca. Model vključuje ICGS, IAC, ICŽP, ICIPP, ICTG, K2
in turisti, kot notranje spremenljivke.
Spremenljivke IBPG, ICŽPEA, ICGSEA, ICN, ICS, IDDV, K1 in
NEDT se v modelu obravnavajo kot zunanje. Deterministične člene, D1,
D2 in neprave sezonske spremenljivke ter deterministični trend smo posto-
pno vključevali v model. Ugotovili smo, da nam vključitev deterministič-
nega člena zmanjša napovedno moč modela. Model z vključenimi
vsemi determinističnimi členi pojasni 41,6 % variance modela. Prišli smo
do najboljšega napovednega modela. Skoraj polovico, točno 0,423 celotne
variance cen v gostinstvu je pojasnjene s postavljenim predlaganim mode-
lom VEC. 165

Rezultati kažejo na to, da so od pogojnih, za en mesec zapoznelih spre-
menljivk statistično značilne spremenljivke D1, ICŽPEA, ICS in NEDT v
modelu VEC, medtem ko je od notranjih spremenljivk (IAC, ICŽP, ICIPP,
ICTG, K2 in turisti) statistično značilna le spremenljivka turisti z zami-
kom enega meseca. Nepravi sezonski deterministični členi so pomembni
in statistično značilni v drugi polovici leta. V prvi polovici leta, do vključ-
no maja, pa nepravi sezonski deterministični členi statistično niso značilni.
Skupaj ta serija testov kaže na kratkoročno dinamiko modela VEC. Model
je varčne specifikacije, saj vključuje le D1, ICŽPEA, ICS in NEDT od po-
gojnih spremenljivk in turiste od endogenih spremenljivk.
S pomočjo poskusov in napak smo opredelili prednostno specifikacijo,
ki vključuje dva odloga notranjih spremenljivk, vse neprave sezonske deter-
ministične člene in deterministične člene z enim odlogom. Model ne vse-
buje determinističnega člena strukturni lom.
Če se osredotočimo na prednostni model VEC, bi najprej opozorili
na povečano pojasnjevalno moč modela. Popravljeni determinacijski koe-
ficient je sedaj 0,475 za enačbo cen v gostinstvu, 0,473 za enačbo hrane in
0,734 za inflacijo. Hitrost prilagoditve koeficientov, ki je povezana s stan-
dardno napako, je v večini koeficientov izražena s pričakovanim negativ-
nim predznakom, ki je potreben, da se model vrne k svojemu dolgoroč-
nemu ravnovesju po šoku. Večina negativnih koeficientov prilagajanja je
statistično značilnih v vseh treh enačbah. Poleg tega njihove visoke vred-
nosti kažejo na dokaj hiter proces prilagajanja nazaj v ravnovesje. Razpo-
lovni čas prehodne dinamike, ki opisuje cene v gostinstvu, cene hrane in
inflacijo, so 4,5 meseca, dva meseca in 1,5 meseca, napisano v istem zapo-
redju.
   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170