Page 138 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 138
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Prehranski polifenoli in njihov vpliv na črevesno mikrobioto
in zdravje ljudi
Katja Bezek, Darja Barlič – Maganja
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Polje 42, 6310 Izola,
Slovenija
Namen: V prispevku želimo predstaviti zaščitno vlogo prehranskih polifenolov
in produktov njihove razgradnje na zdravje ljudi, s poudarkom o vplivu na se-
stavo črevesne mikrobiote.
Predstavitev vsebine: V zadnjem desetletju je bil oksidativni stres, povzročen s
reaktivnimi kisikovimi zvrstmi (ROS), prepoznan kot ključni dejavnik pri razvo-
ju različnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ter nevro-
degenerativne motnje. Antioksidativna podpora, ki jo lahko zagotovimo tudi z
ustrezno prehrano, lahko zmanjša negativne vplive oksidativnega stresa in pozi-
tivno vpliva na naše zdravje. Rastlinska hrana predstavlja bogat vir biološko ak-
tivnih spojin, med katerimi so zelo pomembni številni polifenoli. Zaradi njihovih
dobro poznanih antioksidativnih lastnosti so polifenoli povezani s številnimi fizi-
ološkimi učinki, ki zaščitno vplivajo na različne organe, tudi na prebavila. Polife-
noli in produkti njihove razgradnje pomagajo vzdrževati zdravo črevesje pred-
vsem z vplivom na sestavo črevesne mikrobiote. Zaradi prebiotikom podobnih
učinkov lahko spodbudijo rast koristnih in zavirajo rast patogenih bakterij. Prav
tako pa ima tudi črevesna mikrobiota pomembno vlogo pri presnovi polifeno-
lov, nastajanju aktivnih metabolitov in povečanju njihove biološke uporabnosti.
Vzajemno delovanje med prehranskimi polifenoli in črevesno mikrobioto lahko
pozitivno vpliva na zdravje človeka.
Zaključki: Aktualne raziskave kažejo na to, da obstaja pozitivna povezava med
prehranskimi polifenoli in zdravo sestavo črevesne mikrobiote. Zato bi bilo po-
trebno vključevanje živil rastlinskega izvora tudi na osnovi vsebnosti prehran-
skih fenolov obravnavati kot pomemben element, ki vpliva na zdravje delovno
aktivne populacije.
Ključne besede: prehranski polifenoli, črevesna mikrobiota, zdravje človeka

136
   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143