Page 154 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 154
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Evalvacija jedilnikov podjetja na Štajerskem
Anja Kerec
Zdravilišče Rogaška - Zdravstvo, Mariborska cesta 51/b, 2327 Rače, Slovenija
Uvod: Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do zdravja. Potrebe posame-
znika so različne glede na spol, starost, zdravstveno stanje kot tudi telesno ak-
tivnost. Velik del aktivnega dneva preživimo na delu. Prehrana na delovnem
mestu je tako izrednega pomena pri zdravem življenjskem slogu. Velikokrat pa
je obrok na delovnem mestu neustrezen glede na potrebe posameznika. Na-
men prispevka je preveriti ustreznost jedilnikov podjetja na Štajerskem ter s
priporočili doseči večjo uravnoteženost obrokov.
Metode in rezultati: Opravili smo evalvacijo jedilnikov podjetja na območju Šta-
jerske regije. Podjetje zaposluje okrog 300 ljudi, ženske in moški v približno
enakem razmerju. Večina delavcev opravlja lahko fizično delo, težko fizično de-
lo opravlja le peščica moških delavcev. Delo poteka v treh izmenah. Podjetje
ima organizirano malico za vse tri izmene, s hladno nočno malico. Opravili smo
pogovor s kadrovsko predstavnico podjetja in ponudnikom prehrane glede pri-
ljubljenih jedi, velikost obrokov, razlike v prehranskih navadah delavcev, ipd. S
Praktikumom jedilnikov zdravega prehranjevanja delavcev v delovnih organiza-
cijah in s pomočjo orodij OPKP (odprta platforma za klinično prehrano) in Pro-
di, smo opravili analizo 20 različnih obrokov (izbor jedilnikov v mesecih marec,
april in maj). Velikost porcij smo ocenili s pomočjo ponudnika prehrane in ko-
ličinskimi normativi za pripravo obrokov. Ugotovili smo, da je večina obrokov
(17) energijsko prebogatih, a hranilno revnih. Delež beljakovin v obrokih je bil
po večini zadovoljiv, delež maščob (predvsem nasičenih) in enostavnih ogljiko-
vih hidratov pa visok. Rezultate analize je podjetje objavilo v svoji interni publi-
kaciji. Vsak jedilnik je bil opremljen s komentarjem in priporočili za izboljšanje
uravnoteženosti obroka. Prav tako smo podali navodila za uravnoteženo ma-
lico delavcev nočne izmene, ki po večini vsebuje predelane mesne izdelke in
enostavne ogljikove hidrate.
Razprava in zaključek: Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slove-
nije so pokazale, da je na splošno v naši prehrani preveč nasičenih maščobnih
kislin, transmaščobnih kislin, soli, sladkorja in ojačevalcev okusa. Splošna razi-
skava prehranskih navad Slovencev kaže tudi, da uživamo premalo sadja in ze-
lenjave. Trend kaže, da se stanje ozaveščenosti pomena pravilne prehrane iz-
boljšuje.
Ključne besede: prehrana, delovno mesto, uravnotežena prehrana, energijske
potrebe

152
   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159