Page 150 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 150
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Energijski vnos in energijska razpoložljivost vzdržljivostnih
športnikov
Tadeja Jakus, Mihaela Jurdana, Zala Jenko Pražnikar
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Polje 42, 6310 Izola,
Slovenija
Uvod: Pokrivanje celodnevnih energijskih potreb (CEP) in primerna energijska
razpoložljivost (ER) sta ključnega pomena za ohranjanje zdravja športnika. Re-
zultati študij kažejo, da imajo vzdržljivostni športniki prenizke energijske vnose
in vnose ogljikovih hidratov, kar povezujejo z nizko ER ter slabšo telesno zmo-
gljivostjo. Namen raziskave je bil preveriti, kolikšna sta energijski in hranilni
vnos vzdržljivostnih športnikov in ali je njihova ER ustrezna.
Metode: V raziskavo je bilo vključenih 17 odraslih moških, redno telesno aktiv-
nih, ki so tek in kolesarjenje izvajali vsaj uro na dan. Telesno aktivnost smo be-
ležili s tedenskim dnevnikom aktivnosti, s katerim smo spremljalivrsto, trajanje
in intenzivnost vadbe. Aktivnost smo preračunali v povprečen metabolični ek-
vivalent (MET) v h/dan in v raziskavo vključili tiste, ki so dosegli ≥ 10 MET. Me-
ritve telesne sestave smo opravili s pomočjo bioimpedance Tanita BC 418MA,
prehranski vnos smo beležili s pomočjo metode tehtanja živil. Vnos hranil smo
na podlagi tri-dnevnega prehranskega dnevnika analizirali z aplikacijo Odprta
platforma za klinično prehrano (OPKP).
Rezultati: Rezultati kažejo, da je povprečna celodnevna športna aktivnost zna-
šala 13 MET, kar ustreza kriteriju visoke aktivnosti. Energijski vnos je znašal
3032 kcal/dan in je bil nižji od ocenjenih CEP 3475 kcal/dan (p = 0,133). ER je
bila nizka (31 kcal/kg puste mišične mase/dan) in negativno povezana z odstot-
kom maščobne mase v telesu (r = -0,531; p = 0,028). Povprečen vnos ogljikovih
hidratov je znašal 5,3 g/kg telesne mase in se je statistično značilno razlikoval
od priporočil 7g/kg telesne mase (p = 0,01).Vnos beljakovin (1,6 g/kg telesne
mase) je bil v skladu s priporočili. Vnos maščob je bil na zgornji meji priporo-
čljivih vrednosti (29 %), medtem ko je vnos holesterola (429 mg/dan ) presegal
priporočila (p = 0,020).
Razprava in zaključek: Dokazali smo, da imajo športniki na treningih veliko po-
rabo energije (13 MET), obenem pa je njihov energijski vnos pod priporočili.
Dolgoročni nizek energijski vnos in velike porabe energije na treningih vodijo v
izračunano nizko ER, kar predstavlja tveganje za zdravje. Vzdržljivostnim špor-
tnikom predstavljajo glavni vir energije ogljikovi hidrati, podobno kot druge štu-
dije, smo tudi mi pokazali, da je bil vnos le teh pod priporočili, medtem ko je bil
vnos maščob in holesterola previsok. Vsi navedeni rezultati kažejo, da bi špor-
tniki potrebovali več prehranske podpore in izobraževanja, da bi izboljšali svo-
jo ER in optimirali vnos hranil glede na svoje potrebe.
Ključne besede: Prehrana, energijska razpoložljivost, telesna aktivnost

148
   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155