Page 246 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 246
„SI PAK KP 7, t. e. 95, Pravila za mesarje, Koper, 1870. “
30 „SI PAK KP 7, t. e. 98, Pravila za lov na ptice, Koper, 1870. “
31 „SI PAK KP 7, t. e. 153, Opis užitnih in strupenih gob, Koper, 1878. “
32 „SI PAK KP 7, t. e. 168, Pravilnik o požarni varnosti, Kopar, 1880. “
33 „AST, ATTI GENERALI VOL. III, t. e. 2256, a. e. 1654/72a, Obrtno dovoljenje za slaščičarno Trampus, Trst, 26. 11. 1906, 26.
november 1906.“
34 „SI PAK KP 7, t. e. 206, a. e. 3571. Obtožbe proti učiteljiščnikom, Koper, 1882. “
35 Josip Krmpotić, „Ročni kažipot po Goriškem, Trstu in Istri za 1898“, (Gorica: Goriška tiskara, 1898). http://www. europeana.
eu/portal/record/92055/D4DEF6839A97627C0DC9FF19850F7E8429EEB446. html.
36 Riječ Mokka njemačko je ime za jemensku luku Mocha, iz koje su se uvozila najkvalitetnija zrna kave.
37 Kay Fröhlich, Werner Meisinger i Rudolf Novak, Café Central: Wiener Genusskultur Einst und Jetzt, Auflage: 2., (Wien: Palais
Events Veranstaltungen, 2013).
38 Krmpotić, „Ročni kažipot po Goriškem, Trstu in Istri za 1898, 82.
39 „SI PAK KP 6, t. e. 190, a. e. 1644. Statuti della Societa del caffe della Loggia, Trst, 21. junij 1862. “
40 Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola. 2. Obdobje od 1849-1900, 91.
41 Vanda Bezek, Analiticni inventar fonda obcine Izola. 1775 - 1848. 1. dio (Kopar: Pokrajinski arhiv, 1977).
42 Osobni fond Tomija Brezovca, 2014. , Portorož.
43 „Koper ̶ Kavarna Loža“, Europeana, pristupljeno 6. srpnja 2014. http://www. europeana. eu/portal/record/2022501/Default_
aspx_module_7_id_3462. html.
44 „Caffe Central Isola“, pristupljeno 8. srpnja 2014. , http://www. kamra. si/Default. aspx?module=7&id=14897.
45 Bečka kuhinja predstavlja kombinaciju jela nacionalnih kuhinja naroda A-U Monarhije.
46 Fröhlich, Meisinger i Novak, Café Central.
47 S obzirom na zapise (Blažević, str. 157) iz drugih, turistički razvijenijih istarskih gradova, možemo pretpostaviti da su gostio-
nice bile prvenstveno namijenjene lokalnom stanovništvu i izletnicima (prije svega Tršćanima).
48 Blažević, Povijest Turizma Istre I Kvarnera, 169.
49 Isto, 133.
50 „SI PAK KP 6, t. e. 316, Prošnja za postavitev zasebnega bifeja Buffet alla Muda, Koper, 21. junij 1911. “
51 Vanda Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola: Obdobje od 1901 - 1918. Del III. (Kopar: Pokrajinski arhiv Kopar, 1980).
52 „SI PAK KP 6, t. e. 190, Bollettino statistico mensile della citta di Trieste e suo territorio, Trst, 31. December 1880. “
53 Prije Prvoga svjetskog rata izgrađeni su igraonica, više manjih hotela, približno sto vila, bolja cestu, zdravstveni dom, ugosti-
teljski objekti i kavane, a radili su i frizeri, fotografi, nosači, pošta itd. Priređivana su razna sportska natjecanja, razna kulturna i
zabavna događanja te izleti.
54 „SI PAK KP 178, t. e. 12, a. e. 50, Gostinstvo in turizem v koprščini. Koper, 23. september 1955. “
55 Petra Kavrečič, „Biseri avstrijske riviere: Opatija, Gradež, Portorož: začetki modernega turizma na severnem Jadranu“, Kronika
57 (2009), 113–28, 57.
56 Portorož.
57 Kavrečič, „Biseri avstrijske riviere“.
58 „Osebni fond Tomi Brezovec, 2014, Portorož. “
59 Blažević, Povijest Turizma Istre I Kvarnera.
60 To su bili: Villa Tartini, Santo Spirito, Pansion Strunjan.
61 Jeršič Matjaž u Orožen Adamič, Milan Skupština slovenskih geografa i dr. , ur, Primorje: zbornik 15. zborovanja slovenskih
geografov, Portorož, 24. -27. oktobra 1990 (Ljubljana: Savez geografskih udruga Slovenije, 1990), 221

246
   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251