Page 19 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 19
ka ■ Prikaz pravilnega ravnanja z živili – Giovanni Cadamosto ( ).
meščanom. V njih je bilo strogo prepovedano imeti bordel in kockati , pa tudi sicer ni smel
nihče brez dovoljenja občinskih oblasti prodajati živila ali nuditi prenočišča za denar. Po-
nudba jedi v takratnih gostinskih obratih ni poznana, vendar pa Pucer navaja, da je razno-
lika beneška kuhinja, ki je odražala moč trgovske velesile, nedvomno pustila močan pečat
v tradicionalni (ljudski) istrski kuhinji, saj so bile Benetke glavno izvozno mesto za Istro .
V tem obdobju se pod vplivom Benetk pojavijo tudi prvi renesančni priročniki in kuharske
knjige, ki so močno zaznamovali predvsem meščansko (aristokratsko) kuhinjo . Leta
je Giovanni Cadamosto ( – ) izdal ilustrirana rokopisa – v prvem je popisal zdravil-
na zelišča, v drugem pa predstavil različna živila, strupe, naravna zdravila in lastnosti ka-
mnin. Barvno ilustrirana priročnika vsebujeta številna praktična navodila za varno ravna-
nje z živili . Primera slik iz rokopisa prikazujemo na spodnji sliki (Slika ).
Leta je Bartolomeo Scappi ( – ), kasneje tudi osebni papežev kuhar, z
odobritvijo beneškega senata v Benetkah izdal serijo šestih kuharskih knjig (gastronom-
Pucer, Alberto. »Portorož – let organiziranega turizma v Portorožu. Katalog k razstavi Pokrajinskega arhiva
Koper « (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, ).
Pucer, Ko zadiši po Istrski kuhinji.
Vanda Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola. . Obdobje od – (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, ).
Pucer, »Razvoj gastronomije v Istri (intervju),« . marec, .
Prvi zapisi za varno ravnanje z živili se pojavijo v zbirki »Tacuinum Sanitatis«, ki zajema priročnike medicinske
znanosti iz druge polovice štirinajstega stoletja. V obliki kratkih naukov so opisane zdravilne lastnosti vrtnin,
sadnega drevja, začimb in živil, pa tudi letni časi, naravni dogodki itd. Priročniki opisujejo kako različni, predho-
dno omenjeni dejavniki učinkujejo na človeško telo in dušo ter kako različne vplive lahko omilimo ali spodbudi-
mo.
meščanom. V njih je bilo strogo prepovedano imeti bordel in kockati , pa tudi sicer ni smel
nihče brez dovoljenja občinskih oblasti prodajati živila ali nuditi prenočišča za denar. Po-
nudba jedi v takratnih gostinskih obratih ni poznana, vendar pa Pucer navaja, da je razno-
lika beneška kuhinja, ki je odražala moč trgovske velesile, nedvomno pustila močan pečat
v tradicionalni (ljudski) istrski kuhinji, saj so bile Benetke glavno izvozno mesto za Istro .
V tem obdobju se pod vplivom Benetk pojavijo tudi prvi renesančni priročniki in kuharske
knjige, ki so močno zaznamovali predvsem meščansko (aristokratsko) kuhinjo . Leta
je Giovanni Cadamosto ( – ) izdal ilustrirana rokopisa – v prvem je popisal zdravil-
na zelišča, v drugem pa predstavil različna živila, strupe, naravna zdravila in lastnosti ka-
mnin. Barvno ilustrirana priročnika vsebujeta številna praktična navodila za varno ravna-
nje z živili . Primera slik iz rokopisa prikazujemo na spodnji sliki (Slika ).
Leta je Bartolomeo Scappi ( – ), kasneje tudi osebni papežev kuhar, z
odobritvijo beneškega senata v Benetkah izdal serijo šestih kuharskih knjig (gastronom-
Pucer, Alberto. »Portorož – let organiziranega turizma v Portorožu. Katalog k razstavi Pokrajinskega arhiva
Koper « (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, ).
Pucer, Ko zadiši po Istrski kuhinji.
Vanda Bezek, Analitični inventar fonda občine Izola. . Obdobje od – (Koper: Pokrajinski arhiv Koper, ).
Pucer, »Razvoj gastronomije v Istri (intervju),« . marec, .
Prvi zapisi za varno ravnanje z živili se pojavijo v zbirki »Tacuinum Sanitatis«, ki zajema priročnike medicinske
znanosti iz druge polovice štirinajstega stoletja. V obliki kratkih naukov so opisane zdravilne lastnosti vrtnin,
sadnega drevja, začimb in živil, pa tudi letni časi, naravni dogodki itd. Priročniki opisujejo kako različni, predho-
dno omenjeni dejavniki učinkujejo na človeško telo in dušo ter kako različne vplive lahko omilimo ali spodbudi-
mo.