Page 21 - Kukanja, Marko. Od beneškega bakalaja do sladke Istre: razvoj prehrambenega gostinstva na Slovenski obali. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 21
h vodičev). V knjigah je zbranih preko tisoč receptov severno italijanske kuhinje in re-
ceptov kuhinj različnih evropskih ter severnoafriških držav. Renesančno kuhinjo je za-
znamoval z nekaj pomembnimi novitetami, kot so: dodajanje mleka in mlečnih izdelkov
(masla) v tradicionalne jedi; večji pomen začimb in dišavnic v pripravi jedi; uporaba slad-
korja v kuhinji; uporaba vlečenega testa. V knjigah so poleg receptur natančno opisani
tudi posamezni kuharski postopki in slikovno prikazani številni kuharski pripomočki in
pribor. Spodnja slika (Slika ) prikazuje del srednjeveškega kuharskega pribora.

Med najpomembnejše jedi beneške kuhinje, ki so močno zaznamovale istrsko gastro-
nomijo, prištevamo bakala, ribe na šavor, sipe na črno, pašta – žol in rižoto z mladim
grahom (rizi-bizi). Vse omenjene jedi (slike , in ) veljajo tako za simbol beneške kot is-
trske kuhinje.

Slika ■ Bakala na belo.

 Bartolomeo Scappi, Opera (In Venetia : Appresso Michele Tramezzino, ), http://archive.org/details/opera-
venetiascap scap.

 Slovenci dobimo prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku leta (Vodnik, Kuharske bukve).
 Trska (lat. Gadus morhua) živi v hladnih vodah severnega Atlantika. Zaradi pomembnosti trske v evropski ga-

stronomski kulturi jih tudi gojijo, saj je število divjih rib zelo upadlo. Ribogojstvo trske se je začelo leta na
Norveškem, gojijo pa jih skupaj z lososi tudi na Škotskem in Irskem.
 »Cucina Veneziana,« dostopano . septembra , https://it.wikipedia.org/wiki/Cucina_veneziana.


   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26