Page 112 - Uran Maravić, Maja. Kategorizacija nastanitvenih obratov. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 112
kategorizacija nastanitvenih obratov

elemente dopolnilne ponudbe, ki jih HS dodatno vrednoti. V večini primerov gre za krite-
rije, ki jih hotelski ponudniki (spletne strani, ankete … ) že imajo oz. so bolj razdelane (npr.
soba za počitek pri savnah, prostor za odmor pri konferenčnih dvoranah).

Če pogledamo skupno število kriterijev, ugotovimo, da je od 362 kriterijev iz SKS 236
višjih ali 88 enakih kot v HS ali 89 % oz. v 65 % višjih. Iz tega lahko zaključimo, da je SKS
v 89 % kriterijev zahtevnejši ali enak oz. v 65 % kriterijev zahtevnejši kot HS.

Tabela 31: Primerjava SKS in HS po številu točk.

SKS HS SKS SUPE- HS SUPE- SKS HS
RIOR RIOR GARNI GARNI

obvezni skupaj skupaj skupaj skupaj

1* 52 67 90 170 65 70

2* 75 102 170 260 100 150

3* 103 142 260 400 139 240

4* 168 230 400 321 600 218 380
5* 265 362 600 488 700 / /

Pri pregledu števila minimalnih točk, ki jih mora hotel v HS doseči več točk kot v
SKS. Res je tudi, da so za razliko od SKS v HS tudi vsi obvezni elementi točkovno ovre-
dnoteni (razen prvih štirih splošnih). Recimo, v SKS je obvezen element za vse kategorije
dvigalo, ki ne prinaša točk, medtem ko je v HS obvezen samo za 4–5* nad tremi nadstropji
vključno s pritličjem in prinaša 15 točk.

Kot je iz zadnjih dveh tabel razvidno, je SKS izrazito zahtevnejši sistem od HS. To
dejstvo želimo podkrepiti še z dvema praktičnima primeroma.

Tabela 32: Primerjava zajtrka v hotelu s 5 * po sistemu SKS in HS.

SKS HS

Bifejski zajtrk s strežbo napitkov Bifejski zajtrk s strežbo ali jedilnik za zajtrk

topli napitki 6 en topli napitek (po izbiri čaj ali kava) 1
(kava, čaj, mleko in čokolada), dve različni vrsti sladila

1 vrsta: med in marmelada, maslo in margarina 4 izbira med kruhom/sendvičem, maslom, 1
marmelado, klobaso in sirom

3 vrste: sok, jogurt, topla jed, pripravljena jajca, sveže 15 1 sadni sok 1
sadje ali sadna solata

4 vrste: kruh, pecivo, hladna jed, žitarice 16 jajčne jedi 1

sadna solata 1 sadna solata/sadje 1

bio kotiček 3 žitarice 1

Skupaj potrebnih elementov 44 6

112
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117