Page 109 - Uran Maravić, Maja. Kategorizacija nastanitvenih obratov. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 109
primerjalna analiza kriterijev hotelstars s slovensko kategorizacijo
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 1 2 3 4 5 OPOMBE
ENAKO,
223 ponudba jedi 1 M M M M M DRUGAČNA
FORMA
7 razmerje sobe in mize v jedilnici: 3 : 2 2 VIŠJE
8 razmerje sobe in mize v jedilnici: 1 : 1 3 VIŠJE
9 razmerje ležišč s sedeži v jedilnici 1 : 1 2 VIŠJE
10 kosilo in večerja se nudita najmanj 2 x x x x x VIŠJE
2 uri
kosilo in večerja se nudita najmanj
11 3 ure 3 VIŠJE
12 meni izbira z glavno jedjo s prilogami 1 NIŽJE
in sladico
meni izbira s predjedjo, glavno jedjo s
13 prilogami in sladico 2 ENAKO
14 meni izbira s 4 hodi z dvema 4 VIŠJE
možnostma izbire pri glavnem hodu
jedilnik v restavraciji v slovenskem in
15 tujem jeziku 1 x VIŠJE
16 jedilnik v restavraciji v slovenskem in 2 x x VIŠJE
dveh tujih jezikih
17 ponudba jedi – room servis do 22. ure 5 x VIŠJE
224 14-urna strežba jedi po sobah 5 M NIŽJE
ponudba jedi – room servis 24 ur
18 dnevno 10 x ENAKO
225 24-urna strežba jedi po sobah 10 M ENAKO
19 ponudba a la carte 3 x x VIŠJE
20 priprava jedi pred gostom 2
VIŠJE
21 najmanj 3 regionalne jedi 2 ENAKO
22 najmanj 3 tradicionalne slovenske 2 VIŠJE
jedi
230 regionalna kuhinja61 4
ENAKO
23 otroški meni 2 VIŠJE
24 dietna kuhinja (dietetičar, oecotro- 2 ENAKO
pholog )
229 dietna kuhinja 2
ENAKO
25 zdrava prehrana (bio certifikat – 4 VIŠJE
zajtrk, meni)
rezervacije preko elektronskega rezer-
26 vacijskega sistema strežbe 2 VIŠJE
V skupini 16 D – Strežba jedi je v SKS 26 kriterijev in 8 kriterijev HS. Vsi kritriji HS
so enaki ali nižji od SKS. HS kot obvezni kriterij predpisuje ponudbo jedi, ne predpisu-
je, kje in koliko časa mora biti na razpolago. Ne predpisuje ponudbe a la carte ne jedilnika.
Kot je že razvidno iz števila kriterijev v posameznem sistemu, so kriteriji SKS v tej skupini
obsežnejši (slovenska kuhinja, otroški meni, različne restavracije, razmerje miz in sob … ).
61 Velik delež jedi, ki se ponujajo, spada med nacionalne ali regionalne specialitete. Večina živil prihaja iz re-
gije.
109
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 1 2 3 4 5 OPOMBE
ENAKO,
223 ponudba jedi 1 M M M M M DRUGAČNA
FORMA
7 razmerje sobe in mize v jedilnici: 3 : 2 2 VIŠJE
8 razmerje sobe in mize v jedilnici: 1 : 1 3 VIŠJE
9 razmerje ležišč s sedeži v jedilnici 1 : 1 2 VIŠJE
10 kosilo in večerja se nudita najmanj 2 x x x x x VIŠJE
2 uri
kosilo in večerja se nudita najmanj
11 3 ure 3 VIŠJE
12 meni izbira z glavno jedjo s prilogami 1 NIŽJE
in sladico
meni izbira s predjedjo, glavno jedjo s
13 prilogami in sladico 2 ENAKO
14 meni izbira s 4 hodi z dvema 4 VIŠJE
možnostma izbire pri glavnem hodu
jedilnik v restavraciji v slovenskem in
15 tujem jeziku 1 x VIŠJE
16 jedilnik v restavraciji v slovenskem in 2 x x VIŠJE
dveh tujih jezikih
17 ponudba jedi – room servis do 22. ure 5 x VIŠJE
224 14-urna strežba jedi po sobah 5 M NIŽJE
ponudba jedi – room servis 24 ur
18 dnevno 10 x ENAKO
225 24-urna strežba jedi po sobah 10 M ENAKO
19 ponudba a la carte 3 x x VIŠJE
20 priprava jedi pred gostom 2
VIŠJE
21 najmanj 3 regionalne jedi 2 ENAKO
22 najmanj 3 tradicionalne slovenske 2 VIŠJE
jedi
230 regionalna kuhinja61 4
ENAKO
23 otroški meni 2 VIŠJE
24 dietna kuhinja (dietetičar, oecotro- 2 ENAKO
pholog )
229 dietna kuhinja 2
ENAKO
25 zdrava prehrana (bio certifikat – 4 VIŠJE
zajtrk, meni)
rezervacije preko elektronskega rezer-
26 vacijskega sistema strežbe 2 VIŠJE
V skupini 16 D – Strežba jedi je v SKS 26 kriterijev in 8 kriterijev HS. Vsi kritriji HS
so enaki ali nižji od SKS. HS kot obvezni kriterij predpisuje ponudbo jedi, ne predpisu-
je, kje in koliko časa mora biti na razpolago. Ne predpisuje ponudbe a la carte ne jedilnika.
Kot je že razvidno iz števila kriterijev v posameznem sistemu, so kriteriji SKS v tej skupini
obsežnejši (slovenska kuhinja, otroški meni, različne restavracije, razmerje miz in sob … ).
61 Velik delež jedi, ki se ponujajo, spada med nacionalne ali regionalne specialitete. Večina živil prihaja iz re-
gije.
109