Page 108 - Uran Maravić, Maja. Kategorizacija nastanitvenih obratov. Koper: Založba Univerze na Primorskem, 2016
P. 108
kategorizacija nastanitvenih obratov
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 1 2 3 4 5 OCENA
nudi se bifejski zajtrk: topli napitki VIŠJE
(kava, čaj, mleko in čokolada), dve različni vrsti
sladila, 1 vrsta: med in marmelada, maslo in NIŽJE,
margarina, VIŠJE ZA
10 tri vrste: sok, jogurt, tople jedi, pripravljena jajca, 5 x STREŽBO
sveže sadje ali sadna solata; V4
štiri vrste: kruh, pecivo, hladna jed, žitarice; sadna ENAKO
solata; bio kotiček
VIŠJE
221 bifejski zajtrk s strežbo ali jedilnik za zajtrk 8 MM N/A
VIŠJE,
222 jedilnik za zajtrk pri strežbi po sobah 5 M GLEJ ŠE
11 postrežba zajtrka v sobo na željo gosta 2 xx HS 240
12 strežba toplih napitkov 3
x
13 poudarek na izbiri regionalnih jedi 3
V skupini 16 C – Storitve Zajtrk je v SKS 13 kriterijev in 5 kriterijev HS.
HS ne predpisuje, do kdaj se mora izvajati storitev zajtrka. Prav tako ima HS zahteva-
nih izrazito manj živil pri bifejskem zajtrku. Poleg tega je prijaznejši do manjših hotelov, saj
je ponujena alternativa bifejskemu zajtrku – jedilnik za zajtrk. HS zahteva strežbo zajtrka
tudi pri 4 *, res je, da ne zahteva strežbe zajtrka v sobo. Pri spodnji skupini kriterijev je na-
vedena 14-urna strežba jedi v sobo tudi za 4 *.
Tabela 28: Storitve – strežba jedi.
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 12345 OPOMBE
16 D STREŽBA JEDI M (min. M (min. M (min.
1 penzionska kuhinja 3 VIŠJE
2 penzionska in ločena kuhinja a la carte 5 1)57 1) 1)58 VIŠJE
3 penzionska restavracija 3 M (min. VIŠJE
penzionska in ločena restavracija a la 5 1)59 VIŠJE
4 carte 6 M 60 VIŠJE
8 (min. 1) VIŠJE
5 dve ali več različnih restavracij a la carte
dve ali več penzionskih in restavracij točk 5, NIŽJE
6 a la carte max. 10
točk 8, NIŽJE
HS ima drugačne standarde za restavracijo: max. 16
točk 10, NIŽJE
226 restavracija56 odprta 5 dni v tednu max. 20
227 restavracija odprta 6 dni v tednu
228 restavracija odprta 7 dni v tednu
56 Vsak od njih z drugačnim konceptom, izbiro jedi in lokacijo.
57 Meni s tremi hodi ali a la carte ali z bifejem.
58 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem.
59 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem za večerjo.
60 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem za kosilo in večerjo.
108
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 1 2 3 4 5 OCENA
nudi se bifejski zajtrk: topli napitki VIŠJE
(kava, čaj, mleko in čokolada), dve različni vrsti
sladila, 1 vrsta: med in marmelada, maslo in NIŽJE,
margarina, VIŠJE ZA
10 tri vrste: sok, jogurt, tople jedi, pripravljena jajca, 5 x STREŽBO
sveže sadje ali sadna solata; V4
štiri vrste: kruh, pecivo, hladna jed, žitarice; sadna ENAKO
solata; bio kotiček
VIŠJE
221 bifejski zajtrk s strežbo ali jedilnik za zajtrk 8 MM N/A
VIŠJE,
222 jedilnik za zajtrk pri strežbi po sobah 5 M GLEJ ŠE
11 postrežba zajtrka v sobo na željo gosta 2 xx HS 240
12 strežba toplih napitkov 3
x
13 poudarek na izbiri regionalnih jedi 3
V skupini 16 C – Storitve Zajtrk je v SKS 13 kriterijev in 5 kriterijev HS.
HS ne predpisuje, do kdaj se mora izvajati storitev zajtrka. Prav tako ima HS zahteva-
nih izrazito manj živil pri bifejskem zajtrku. Poleg tega je prijaznejši do manjših hotelov, saj
je ponujena alternativa bifejskemu zajtrku – jedilnik za zajtrk. HS zahteva strežbo zajtrka
tudi pri 4 *, res je, da ne zahteva strežbe zajtrka v sobo. Pri spodnji skupini kriterijev je na-
vedena 14-urna strežba jedi v sobo tudi za 4 *.
Tabela 28: Storitve – strežba jedi.
OPREMNE ZNAČILNOSTI TOČKE 12345 OPOMBE
16 D STREŽBA JEDI M (min. M (min. M (min.
1 penzionska kuhinja 3 VIŠJE
2 penzionska in ločena kuhinja a la carte 5 1)57 1) 1)58 VIŠJE
3 penzionska restavracija 3 M (min. VIŠJE
penzionska in ločena restavracija a la 5 1)59 VIŠJE
4 carte 6 M 60 VIŠJE
8 (min. 1) VIŠJE
5 dve ali več različnih restavracij a la carte
dve ali več penzionskih in restavracij točk 5, NIŽJE
6 a la carte max. 10
točk 8, NIŽJE
HS ima drugačne standarde za restavracijo: max. 16
točk 10, NIŽJE
226 restavracija56 odprta 5 dni v tednu max. 20
227 restavracija odprta 6 dni v tednu
228 restavracija odprta 7 dni v tednu
56 Vsak od njih z drugačnim konceptom, izbiro jedi in lokacijo.
57 Meni s tremi hodi ali a la carte ali z bifejem.
58 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem.
59 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem za večerjo.
60 Meni s tremi hodi po izbiri ali a la carte ali z bifejem za kosilo in večerjo.
108