Page 48 - Kukanja, Marko (ur.). 2019. Trajnostno upravljanje s turistično destinacijo Mediteranska Slovenija. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 48
ko Kukanja

Preglednica 2.3 Nadaljevanje s prejšnje strani

Cilji Indikatorji

6. Vsem zagotoviti dostop 6.1 Delež prebivalstva, ki v svojem gospodinjstvu nima
do vode in sanitarne ure- osnovne sanitarne opreme (kadi ali prhe, stranišcˇa na
ditve ter poskrbeti za traj- izplakovanje). 6.2 Prebivalstvo, prikljucˇeno na komu-
nostno gospodarjenje z nalne cˇistilne naprave z vsaj sekundarno stopnjo cˇi-
vodnimi viri šcˇenja. 6.3 Biokemijska potreba po kisiku v rekah. 6.4
Nitrati v podzemni vodi. 6.5 Fosfat v rekah 6.6 Indeks
izkorišcˇanja vode.

7. Vsem zagotoviti dostop 7.1 Delež gospodinjstev, ki si ne morejo privošcˇiti pri-
do cenovno sprejemljivih, merno ogrevanega stanovanja. 7.2 Delež energije iz
zanesljivih, trajnostnih in obnovljivih virov v bruto koncˇni porabi energije. 7.3
sodobnih virov energije Oskrba z energijo, poraba koncˇne energije. 7.4 Koncˇ-

na poraba energije v gospodinjstvih na prebivalca. 7.5
Energetska odvisnost. 7.6 Energetska produktivnost.

48 8. Spodbujati trajnostno, 8.1 Realna rast bruto domacˇega proizvoda na prebival-

vkljucˇujocˇo in vzdržno go- ca. 8.2 Mladi, ki niso niti delovno aktivni niti vkljucˇeni
spodarsko rast, polno in v izobraževanje ali usposabljanje. 8.3 Stopnja delovne
produktivno zaposlenost aktivnosti. 8.4 Stopnja dolgotrajne brezposelnosti. 8.5
ter dostojno delo za vse Neprostovoljne zacˇasne zaposlitve.

9. Zgraditi vzdržljivo in- 9.1 Delež bruto domacˇih izdatkov za raziskave in ra-
frastrukturo, spodbujati zvoj v bruto domacˇem proizvodu. 9.2 Delovno aktiv-
vkljucˇujocˇo in trajnostno ni v visoko in srednje visoko tehnoloških proizvodnih
industrializacijo ter po- sektorjih in v na znanju temeljecˇih storitvenih sektor-
speševati inovacije jih. 9.3 Skupno število zaposlenih oseb v raziskavah
in razvoju. 9.4 Prijave patentov na Evropski patentni
urad. 9.5 Delež javnega potniškega prevoza v skupnem
kopenskem prevozu. 9.6 Delež železniškega blagovne-
ga prevoza v skupnem kopenskem blagovnem prevozu.

Nadaljevanje na naslednji strani

obiskovalcev in kulturne dedišcˇine (6 indikatorjev) ter okoljsko de-
lovanje (12 indikatorjev).9 Glede na vrsto turisticˇnih ponudnikov se
kriteriji v osnovi delijo na indikatorje za hotele in organizatorje poto-
vanj (angl. Global Sustainable Tourism Criteria for Hotels and Opera-
tors) ter indikatorje za turisticˇne destinacije (angl. Global Sustaina-

9. Na podrocˇju okoljskega delovanja kriteriji gst vkljucˇujejo nabor 12 indikatorjev,
ki se lahko prilagajajo specifikam poslovnega okolja (vecˇ v nadaljevanju): nevarnosti
za okolje, zašcˇita prosto živecˇih živali, upravljanje z energijo, upravljanje z vodnimi
viri – varnost voda, upravljanje z odpadnimi vodami, svetlobno in zvocˇno onesnaže-
vanje, zašcˇita ranljivih okolij in habitatov, emisije plinov, upravljanje z vodnimi viri –
splošno, upravljanje z vodnimi viri – kakovost voda, upravljanje z vodnimi viri – od-
padne vode, transport. Glej https://www.gstcouncil.org/gstc-criteria.
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53