Page 109 - Studia Universitatis Hereditati, vol 12(2) (2024)
P. 109

tronskih zaznavalnih naprav vonja in okusa, kot   Marcela Prousta (2003) in Pot v Wigan Georgea
               je npr. e-nos, in s pomočjo živali, kar je razmero-  Orwella (1937).
               ma neznano polje. V medicini pri diagnosticira-  Knjiga se posveča tudi produkciji dišav, pri-
               nju bolezenskih stanj sodelujejo posebej streni-  vabljanju ljudi z vonjem ter komercializaciji vo-
               rani psi pomočniki, ki lahko pri ljudeh zavohajo   njav. Preko kulturnozgodovinske obravnave po-
               specifične bolezni in zdravstvene anomalije, npr.   kaže, da je uporaba dišav in mazil prisotna tudi
               padec sladkorja pri diabetikih, bližajoči se epi-  pri starih civilizacijah; pri Egipčanih naj bi npr.
               leptični napad, pomagajo lahko tudi pri diagno-  Kleopatra dišala pikantno sladko, domnevno po
               sticiranju rakavih obolenj, bližajoče se Alzhei-  datljih in začimbah. Prelomno za rabo dišav z
               merjeve bolezni ipd. Nedvomno to poglavje   namenom privabljanja drugih datira v 19. stole-
               odpira pomembno vprašanje za preučevanje od-  tje, ko si ljudje želijo dišati drugim, kar sovpada z
               nosa ljudi in živali, s katerim se je od nedavne-  industrijsko proizvodnjo dišav in načrtnim hote-
               ga začela ukvarjati etnografija mnogoterih vrst.   njem po razsmrajevanju okolja ter ljudi. Predsta-  109
                   Delo  Mojce  Ramšak  prinaša  pomemben   vljene so tudi raziskave o prekrivanju in odvra-
               uvid tudi v učenje olfaktornega imaginarija oz.   čanju neprijetnih vonjav ljudi, v času, ko npr. v
               socializacijo vohanja od zgodnjega otroštva nap-  neurbaniziranih okoljih ni bilo osnovne komu-
               rej. Ena izmed navedenih raziskav je npr. poka-  nalne infrastrukture, ki bi omogočala vzdrže-
               zala, da imajo otroci v vrtcu sposobnost razlo-  vanje osebne higiene z umivanjem in s tem tudi
               čevanja posameznih vonjav, vendar slednjim ne   odvračanje telesnih neprijetnih vonjav. Prav tako
               znajo pripisati vrednostnega predznaka, pač pa   se je razvijala erotična vonjalna kultura in upora-
               jih povezujejo z znanimi ali neznanimi kulturni-  ba dišav za ta namen.
                                                               S sklicevanjem na dobre vonjave, npr. diša-
               mi praksami, značilnimi za domača okolja. Po-  nje po morju, se trži določene razstave v muzejih
               sebno epistemološko vrednost pri uvidu v soci-  ali turistične kraje preko kulinarike, navezujoč  Recenzija knjige Mojce Ramšak Antropologija vonja
               alizacijo vohanja in vonja imajo pričevanja oz.   se na naravne vidike morske krajine, npr. morje,
               mitologije o t. i. »divjih« ali »volčjih otrocih«.   vonj po soli, ali prehrambene navade oz. specifič-
               Pričanja o divjih živalih, ki naj bi vzgojile otro-  ne jedi, kot so npr. ribe, školjke.
               ke, govorijo o tem, da ti otroci niso imeli civili-  Tudi  veliki  nakupovalni  centri  na  potroš-
               zacijskih navad in jih tudi ob prisotnosti reso-  nike želijo vplivati s pomočjo vonjav in v svojih
               cializacije v družbenem okolju ljudi niso mogli   prostorih uporabljajo razpršilce, in to ne le v toa-
               v popolnosti razviti. Naveden je npr. primer iz   letnih, kjer se načrtno prikriva vonjave s pomočjo
               Nürnberga v 19. stoletju, zapuščenega in zapr-  sintetičnih toaletnih vonjav, pač pa tudi drugod.
               tega ter od socialnih stikov izoliranega Kasper-  Ambientalni sintetični vonji sovpadajo z letnimi
               ja Hauserja, ki mu je bilo nemogoče privzgojiti   časi ter s prazniki, ob katerih se z vonji spodbu-
               prehrambne režime družbenega okolja, v katere-  ja potrošniške prakse, ki sovpadajo z določenimi
               ga so ga poskušali resocializirati potem, ko je bil   dogodki. Sintetične in skorajda nezaznavne vo-
               najden. Njegova sposobnost za razvijanje učlo-  njave se skladajo z različnimi prazničnimi časi, v
               večenih čutov se ni mogla razviti, saj so bili čuti   katerih sicer prevladujejo kulinarične ali naravne
               voha in vida atrofirani.                    vonjave. Z odišavljanjem prostorov skozi razpr-
                   Za literarne študije je posebej pomembno   ševalce vonjav ob vhodnih vratih v nakupovalne
               poglavje o kultiviranju voha v literaturi, pri če-  centre, npr. s pršenjem vonja po kuhanem vinu
               mer avtorica za spoznavni vir pri obravnavanju   in praznični hrani v prednovoletnem času, želijo
               antropoloških tematik, kot so divjaki nasproti   potrošnike zadržati v prostorih in jih spodbudi-
               civiliziranim, vpliv vonja na spomin ter razred-  ti k nakupovanju. S pomočjo trženja in uporabe
               na razmerja, vzame tri kultne romane, tj. Par-  sintetičnih vonjav nam npr. tudi v muzejih želijo
               fum Patricka Süskinda (1986), V Swanovem svetu   omogočiti  podoživetje rabe  razstavljenih  pred-
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114