Page 55 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 55
tave. Na meritvah smo na začetku imeli 12 vaterpolistov iz Vaterpolo klu- luka trapara,, tamara poklar vatovec
ba Koper. Preiskovanci so bili stari med 18 in 40 let, vsi moškega pola. Poleg
domačih vaterpolistov iz Slovenije so bili v ekipi tudi člani iz Srbije in Italije.
Iz obravnavane skupine, po analizi, smo iz raziskave izključili dva kandidata
zaradi pomanjkljivih podatkov in dokumentacije. Pri raziskavi smo uporabi-
li vprašalnik o uživanju glavnih skupin živil, katerega smo prenesli iz spletne-
ga programa »Odprta platforma za klinično prehrano« (OPKP. n. d.). Omenje-
ni program je spletno orodje za spremljanje prehranjevalnih navad. Vsebina
vprašalnika je razdeljena na 9 skupin živil, pri katerih so vaterpolisti lahko
označili »pogostost uživanja« (devetstopenjska lestvica) in »običajno velikost
porcije na obrok« (petstopenjska lestvica) pri navedenih podskupinah živil.
Na zadnji strani vprašalnika so bila različna vprašanja namenjena vpogledu
v specifične prehranjevalne vzorce ekipe. Antropometrične meritve smo iz-
vedli takoj po reševanju anketnih vprašalnikov. Izmerili smo telesno višino v
stoječem položaju, brez obutve. Telesno sestavo smo izmerili s telesnim ana-
lizatorjem (bioelektrična impedanca), proizvajalca Tanita model MC-980MA
Plus. Program izračuna želene parametre in nam jih številčno, grafično in sli-
kovno predstavi na izpisu rezultatov. Osem elektrod je nameščenih tako, da
se električni tok napaja iz elektrod na konicah prstov obeh stopal in da se na-
petost meri na peti obeh nog. Tok teče v zgornje ali spodnje okončine, od-
visno od delov telesa, ki jih treba izmeriti (Tanita Corporation, 2016). Vse po-
datke, katere smo dobili z anketnimi vprašalniki in meritvami telesne sestave,
smo analizirali s pomočjo programa IBM SPSS verzija 22.0. Zbrane podatke
smo statistično obdelali s pomočjo opisne statistike. Pri obdelavi podatkov
iz anketnega vprašalnika in rezultatov meritve telesne sestave smo uporabi-
li osnovne univariatne analize podatkov, kot so frekvenca, izračun povprečja,
standardni odklon, najmanjše in največje vrednosti. Za določene antropome-
trične parametre smo naredili bivariatno analizo, »Spearmanov test korelaci-
je«, kje smo vrednost p ≤ 0,05 vzeli kot prag statistične značilnosti.

Rezultati
Rezultati anketnega vprašalnika o uživanju živil
Glede na to, da so rezultati prvega dela vprašalnika o uživanju glavnih skupin
živil preveč obsežni, jih predstavljamo le v skrajšani obliki. Iz skupine »mleko
in mlečni izdelki« je 5 vaterpolistov označilo, da 1x na dan uživajo mleko, 4 va-
terpolisti pa 1x na dan uživajo jogurt, kislo mleko in kefir, kar predstavlja dve
živili, ki jih skupno največ uživajo. Največje porcije uživajo 4 vaterpolisti, in si-
cer uživajo 2 kozarca (4 dcl) jogurta, kislega mleka ali kefirja po obroku. Naj-
pogostejše zaužito živilo iz skupine »maščobe in maščobna živila« je olivno
olje, saj ga vsi uživajo, od tega ga 4 vaterpolisti več kot 2–3x na dan. Največje
porcije uživata 2 vaterpolista, 3 jedilne žlice ali več, za tem so 4 vaterpolisti,
ki uživajo 1 jedilno žlico olivnega olja. Iz skupine »sadje« je najpogosteje za-
užito sveže sadje, saj ga vsi uživajo, od tega ga 4 vaterpolisti uživajo 2–3x na
dan, 2 vaterpolista pa 1x na dan. Največjo porcijo na obrok uživajo 4 vaterpo-
listi, 2 porciji svežega sadja (300 g). Iz skupine »zelenjava« vaterpolisti najbolj

53
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60