Page 57 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 57
Tabela 1: Opisna statistika parametrov meritve telesne sestave (n=10)

Parameter Enota x̄ σ Min. Max.
103,3
Telesna masa kg 90,6 8,6 74,4 23,1
85,5
Delež maščobe % 14,2 4,6 7,4 29,7

Pusta telesna masa kg 77,6 6 65,2 7
40
Indeks telesne mase kg/m2 25,9 2,3 22,2 196

Viscelarna maščoba 1–59 2,9 2,2 1

Starost leta 24,3 6,1 18

Višina cm 187,2 5,6 181

x̄ - povprečje, σ - standardni odklon, min. - najmanjša vrednost, max. - največja luka trapara,, tamara poklar vatovec
vrednost.

Razprava
Rezultati, ki smo jih pridobili, predstavljajo sistematičen prikaz prehranskega
statusa in prehranjevalnih navad članske ekipe vaterpolisto VK Koper. Pred-
stavljene rezultate smo primerjali s podobnimi raziskavami in smernicami za
zdravo prehrano ter pravilno prehrano športnikov.
Na osnovi pridobljenih rezultatov meritve telesne sestave ter povprečja iz-
merjenih parametrov smo po priporočilih izračunali celodnevne energijske
potrebe (CEP) po makrohranilih (OH, B in M), ki predstavlja povprečje celot­
ne ekipe, ter na osnovi tega izračunali, kakšne količine takšen primer potre-
buje določenih enot iz posamezne skupine živil. Pri primerjanju rezultatov s
smernicami smo opazili, da vaterpolisti ne uživajo zadostne količine iz skupi-
ne »škrobna živila«, katera predstavljajo pomemben vir OH, ter da imajo rahlo
zvišan vnos živil iz skupine »meso in zamenjave«. Opazno je tudi nezadostno
uživanje živil iz skupine »mleka in fermentiranih mlečnih izdelkov« ter pri do-
ločenih vaterpolistih nezadosten vnos živil iz skupini »sadje« in »zelenjava«.
Naše rezultate o uživanju živil smo primerjali s podobno raziskavo, ki so jo Fa-
rajian in sod. (2004) naredili na grških elitnih športnikih in športnicah vaterpo-
la in plavanja. Raziskovali so njihov prehranski vnos in prehranjevalne navade
ter ugotovili, da je izjemno visok delež športnikov užival manj OH od priporo-
čenih vrednosti, imeli pa so zadosten vnos B ter visoko vsebnost M, da bi po-
krili energijsko nezadosten vnos OH. Groba primerjava naših rezultatov z na-
vedenim virom kaže, da imajo vaterpolisti VK Koper podobne prehranjevalne
pomanjkljivosti, ker je uživanje živil iz skupine »škrobna živila« pri vaterpoli-
stih neustrezno, iz česar lahko sklepamo, da imajo nezadosten vnos OH ter da
na osnovi povečanega vnosa B (hrana in prehranska dopolnila) nadomeščajo
nastalo energijsko pomanjkanje OH. Rezultati kažejo, da vaterpolisti uživajo
vse skupine živil, kar je obenem odgovor na raziskovalno vprašanje. Gabrijel-
čič-Blenkuš in Kuhar (2009) navajata, da naj bi pravilen ritem prehranjeva-
nja za splošno populacijo obsegal 3 do 6 dnevnih obrokov: 3 glavne obroke
(zajtrk, kosilo in večerja) in 1 do 3 dopolnilne obroke oz. malice. Naši rezulta-

55
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62