Page 87 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 87
Zdrava prehrana nosečnice kot eden
ključnih dejavnikov za zdravje bodoče
matere in otroka
Karmen Knez, Andreja Hrovat Bukovšek, Rok Poličnik
Visoka zdravstvena šola v Celju, Mariborska cesta 7, 3000 Celje
karmen.knez93@gmail.com
Povzetek
Uvod: Prehrana v nosečnosti vpliva na zdravje nosečnice, bodoče matere ter na rast in
razvoj ploda. Pomembno je, da nosečnica pozna načela zdrave uravnotežene prehrane
in jih tudi upošteva. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ozaveščenost nosečnic o pomenu
pravilne prehrane. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi raziskovanja, in
sicer metodi deskripcije in kompilacije. Uporabili smo tehniko spletnega anketiranja, in
sicer anketni vprašalnik, ki smo ga oblikovali na podlagi pregledane literature. Uporabili
smo neslučajnostni namenski vzorec, v katerega smo vključili 130 nosečnic različnih sta-
rosti v vseh obdobjih nosečnosti. Pravilno izpolnjenih je bilo 120 anketnih vprašalnikov,
kar predstavlja 92-odstotno realizacijo vzorca. Podatki so bili zbrani in obdelani s pro-
gramom Microsoft Office Excel 2010. Rezultati: Zajtrk vsak dan zaužije 106 (83,3 %) an-
ketiranih nosečnic, dopoldansko malico 71 (59,2 %) anketirank, kosilo 114 (95,0 %) anket-
irank, popoldansko malico 73 (60,8 %) anketirank in večerjo 107 (89,2 %) anketirank. 35
(29,2 %) anketiranih nosečnic uporablja za pripravo hrane dušenje, 98 (81,7 %) anketirank
pečenje, 36 (30,0 %) kuhanje, 22 (18,3 %) cvrtje, 17 (14,2 %) anketirank uporablja za pripra-
vo mesa žar, 12 (10,0 %) anketirank mesa ne uživa. 46 (38,3 %) anketiranih nosečnic uživa
zelenjavo enkrat dnevno, 35 (29,2 %) dvakrat dnevno, 14 (11,7 %) trikrat dnevno, pet (4,2
%) anketirank več kot trikrat dnevno, ena (0,8 %) anketiranka zelenjave ne uživa. Osem
(6,7 %) anketiranih nosečnic je ob obisku dispanzerja za ženske od medicinske sestre pri-
dobilo zelo veliko informacij, 14 (11,7 %) veliko, 20 (16,7 %) srednje veliko, 41 (34,2 %) an-
ketirank malo informacij in 37 (30,8 %) anketirank ni dobilo glede prehrane v nosečnosti
nobenih informacij. Razprava: Ugotavljamo, da je približno polovica anketiranih nosečnic
ozaveščenih o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo, kar pomeni, da je še vedno
veliko nosečnic, ki nimajo dovolj znanja na tem področju. Izkazalo se je, da medicinske
sestre zelo slabo informirajo nosečnice o pomenu zdrave prehrane v nosečnosti. Boljšo
ozaveščenost nosečnic o pomenu zdrave prehrane v nosečnosti bi lahko dosegli z inten-
zivnejšim svetovanjem medicinskih sester nosečnicam.
Ključne besede: nosečnost, prehrana, prehrana nosečnice, medicinska sestra, zdravstve-
na vzgoja.
ključnih dejavnikov za zdravje bodoče
matere in otroka
Karmen Knez, Andreja Hrovat Bukovšek, Rok Poličnik
Visoka zdravstvena šola v Celju, Mariborska cesta 7, 3000 Celje
karmen.knez93@gmail.com
Povzetek
Uvod: Prehrana v nosečnosti vpliva na zdravje nosečnice, bodoče matere ter na rast in
razvoj ploda. Pomembno je, da nosečnica pozna načela zdrave uravnotežene prehrane
in jih tudi upošteva. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ozaveščenost nosečnic o pomenu
pravilne prehrane. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi raziskovanja, in
sicer metodi deskripcije in kompilacije. Uporabili smo tehniko spletnega anketiranja, in
sicer anketni vprašalnik, ki smo ga oblikovali na podlagi pregledane literature. Uporabili
smo neslučajnostni namenski vzorec, v katerega smo vključili 130 nosečnic različnih sta-
rosti v vseh obdobjih nosečnosti. Pravilno izpolnjenih je bilo 120 anketnih vprašalnikov,
kar predstavlja 92-odstotno realizacijo vzorca. Podatki so bili zbrani in obdelani s pro-
gramom Microsoft Office Excel 2010. Rezultati: Zajtrk vsak dan zaužije 106 (83,3 %) an-
ketiranih nosečnic, dopoldansko malico 71 (59,2 %) anketirank, kosilo 114 (95,0 %) anket-
irank, popoldansko malico 73 (60,8 %) anketirank in večerjo 107 (89,2 %) anketirank. 35
(29,2 %) anketiranih nosečnic uporablja za pripravo hrane dušenje, 98 (81,7 %) anketirank
pečenje, 36 (30,0 %) kuhanje, 22 (18,3 %) cvrtje, 17 (14,2 %) anketirank uporablja za pripra-
vo mesa žar, 12 (10,0 %) anketirank mesa ne uživa. 46 (38,3 %) anketiranih nosečnic uživa
zelenjavo enkrat dnevno, 35 (29,2 %) dvakrat dnevno, 14 (11,7 %) trikrat dnevno, pet (4,2
%) anketirank več kot trikrat dnevno, ena (0,8 %) anketiranka zelenjave ne uživa. Osem
(6,7 %) anketiranih nosečnic je ob obisku dispanzerja za ženske od medicinske sestre pri-
dobilo zelo veliko informacij, 14 (11,7 %) veliko, 20 (16,7 %) srednje veliko, 41 (34,2 %) an-
ketirank malo informacij in 37 (30,8 %) anketirank ni dobilo glede prehrane v nosečnosti
nobenih informacij. Razprava: Ugotavljamo, da je približno polovica anketiranih nosečnic
ozaveščenih o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo, kar pomeni, da je še vedno
veliko nosečnic, ki nimajo dovolj znanja na tem področju. Izkazalo se je, da medicinske
sestre zelo slabo informirajo nosečnice o pomenu zdrave prehrane v nosečnosti. Boljšo
ozaveščenost nosečnic o pomenu zdrave prehrane v nosečnosti bi lahko dosegli z inten-
zivnejšim svetovanjem medicinskih sester nosečnicam.
Ključne besede: nosečnost, prehrana, prehrana nosečnice, medicinska sestra, zdravstve-
na vzgoja.