Page 84 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 84
iskovanje za znanje, znanje za zdravje cionalni inštitut za javno zdravje, 2017b). Toplotno obdelana živila je potre-
bno vzdrževati pri temperaturi nad 63 °C, živila, ki so že toplotna obdelana
in niso namenjena takojšnjemu zaužitju, pa hraniti v hladilniku pri temper-
aturi pod 5 °C (Inštitut za varovanje zdravja, 2011). Toplotno obdelanih živ-
il se ne sme shranjevati na sobni temperaturi več kot dve uri. Živila se od-
taljuje v hladilniku, nikoli pri sobni temperaturi, prav tako je prepovedano
ponovno zamrzniti že odtajana živila. Pri pripravi živil se lahko uporablja le
zdravstveno ustrezna pitna voda (World Health Organization, 2006; Inštitut
za varovanje zdravja, 2011). Poleg naštetih higienskih postopkov je potrebno
za preprečevanje bolezni upoštevati tudi preventivne ukrepe pri pripravi in
uživanju tveganih živil, ki lahko vsebujejo bakterijo Listeria monocytogenes ali
parazit Toxoplasma gondii (tabela 2).

Zaključek

Vsak posameznik si prizadeva za uživanje zdravstveno ustreznih živil, ki ne
predstavljajo tveganj za okužbe in/ali zastrupitve z živili. Pri nosečnicah je
zato izbor živil in njihov način priprave eden najpomembnejših dejavnikov
za zmanjšanje tveganja za okužbo nosečnice in ohranjanje zdravja nerojen-
ega otroka. Pri tem mora biti pozornost za varnost živil od nakupa do zaužit-
ja obroka. Na podlagi pregleda literature lahko prvi raziskovalni motiv za-
vrnemo, saj podatki ne kažejo trenda upadanja toksoplazmoze in listerioze.
Drugi raziskovalni motiv lahko delno potrdimo, ker se delež žensk, ki prido-
bijo informacije o varnosti živil pri ginekologu, razlikuje od geografske lege
držav, kjer so potekale raziskave.

Literatura

ANDIAPPAN, H., NISSAPATORN, V., SAWANGJAROEN, N., KHAING, S., SALIBAY, CHEUNG,
M.M.,. DUNGCA, J.Z., CHEMOH, W., TENG, C.X., LAU, Y.L. in ADENANM, N.M., 2014.
Knowledge and practice on Toxoplasma infection in pregnant women from Malay-
sia, Philippines, and Thailand [online]. Pridobljeno 22. 2. 2020 s https://www.ncbi.nlm.
nih.gov/pmc/articles/PMC4052801/

BURGUEÑO, C., 2016. Listeria monocytogenes in meat products [online]. Pridobljeno 23. 2.
2020 s https://core.ac.uk/reader/78543466

CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION, n. d. Four steps to food safety [on-
line]. Pridobljeno 1. 3. 2020 s https://www.cdc.gov/foodsafety/keep-food-safe.html

EFSA PANEL ON BIOLOGICAL HAZARDS (BIOHAZ), RICCI, A., ALLENDE, A., BOLTON, D.,
CHEMALY, M., DAVIES, R., FERNANDEZ ESCAMEZ, P.S., GIRONES, R., HERMAN, L., KOUT-
SOUMANIS, K., et al., 2017. Listeria monocytogenes contamination of ready-to-eat
foods and the risk for human health in the EU [online]. Pridobljeno 7. 3. 2020 s https://
efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5134

GHOLIPOUR, S., NIKAEEN, M., FARHADKHANI, M. in NIKMANESH, B., 2020. Survey of Lis-
teria monocytogenes contamination of various environmental samples and associat-
ed health risks [online]. Pridobljeno 20. 1. 2020 s https://www.sciencedirect.com/sci-
ence/article/pii/S0956713519304323

82
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89