Page 70 - Petelin, Ana. 2020. Zdravje delovno aktivne populacije / Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 70
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population Raziskovalna dela izrednih študentov na področju prehrane
in zdravja
Natalija Brečko
Šolski center Šentjur, Cesta na kmetijsko šolo 3230 ,9 Šentjur, Slovenija
Študenti (izredni in redni) zaključijo študij na višji strokovni šoli z diplomskim iz-
pitom. Diplomski izpit je sestavljen iz diplomske naloge in zagovora. Diplom-
ska naloga je rezultat samostojnega dela študenta, ki raziskuje prepoznaven in
točno določen problem iz prakse. Tema diplomske naloge se nanaša na vsebi-
ne višješolskega študijskega programa in predstavi praktične rešitve. V tem pri-
spevku bomo predstavili raziskovalna dela iz programa Živilstvo in prehrana.
Vsebine diplomske naloge so povezane z živilstvom in prehrano ter z delovni-
mi področji podjetja, kjer je študent opravljal praktično izobraževanje. Izredni
študenti, ki so v večini zaposleni in delovno aktivni si temo diplomske naloge
izberejo v podjetju, kjer so zaposleni. 31 % diplomskih nalog izrednih študen-
tov se nanaša na točno določeno podjetje. Študentje so imeli poleg mentorja
predavatelja višje strokovne šole tudi mentorja v podjetju, kjer so pod njego-
vim mentorstvom izvajali raziskovalni del naloge. Preostalih 69 % študentov je
v raziskovalnem delu naloge predstavilo strokovne teme in rešitve iz živilstva in
prehrane, ki niso vezane na točno določeno podjetje. V prispevku bomo pred-
stavili raziskovalna dela izrednih študentov, ki se nanašajo na strokovno po-
dročje Prehrana in zdravje. V raziskovalnem delu naloge so študenti raziskovali
teme: Priprava na pridobitev certifikata IFS Food v podjetju Agona d.o.o., Po-
znavanje izraza zdrava prehrana, Prehrana bolnikov z akutno levkemijo, Dvig
krvnega sladkorja glede na določena živila pri sladkornih bolnikih tipa 1, Ugo-
tavljanje porasta števila diet v vrtcih, Vpliv prehranjevalnih navad na nosečniški
diabetes, Načrtovanje prehrane dijakov in uporabnost spletnega portala šolski
lonec, Vpliv fizikalnih dejavnikov na kakovost čokoladne deklaracije, Verifikaci-
ja HACCP sistema Term Olimia d.d., Ugotavljanje vzrokov kontaminacije finih
pekovskih izdelkov s plesnimi in insekti, Prisotnost gensko spremenjenih orga-
nizmov v živilih, Pomen prehrane za bolnike s kronično ledvično odpovedjo,
Obvladovanje legionele v vrtcu Ciciban Sevnica, Vpliv beljakovin v različnih vr-
stah mleka na pojav alergij pri otrocih, itd. Študenti s svojim delom raziskujejo
praktične primere in predlagajo rešitve s področja prehrane in zdravja. Rezul-
tati so javno predstavljeni in objavljeni. Z ugotovitvami raziskave in rešitvami so
seznanjena podjetja, kjer se je izvajala raziskava. Podjetja pogosto te predloge
upoštevajo pri iskanju izboljšav tehnoloških postopkov, ki vodijo k uspešnejše-
mu poslovanju podjetja. Na splošno pa te raziskave veliko pripomorejo k oza-
veščenosti ljudi o pomenu prehrane za zdravje.
Ključne besede: raziskovalna dela, prehrana in zdravje, delovno aktivni -izredni
študenti

68
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75