Page 11 - Perdih, Andrej, Katja Lakota, Alja Prah. 2020. Strukture bioloških molekul. Univerzitetni učbenik z recenzijo in navodila za vaje. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 11
strukture bioloških molekul

1. OGLJIKOVI HIDRATI (SLADKORJI)

Ogljikovi hidrati oz. sladkorji so spojine, sestavljene iz ogljika, vodika in kisika. Iz tega izhaja tudi
njihovo ime, saj sta vodik in kisik tipično prisotna v razmerju 2:1, kot v vodi (hidrati). Sladkorji
so zgrajeni iz monosaharidnih enot, ki služijo kot vir energije celicam (glukoza, galaktoza,
fruktoza), hkrati pa so sestavni deli drugih celičnih struktur (npr. RNA, DNA). Polisaharidi so
oblika zaloge energije (npr. škrob), služijo pa tudi kot strukturni elementi celice (npr. hitin).
Oligosahardi služijo tudi za adhezijo celic, sodelujejo v procesih prepoznavanja med celicami in
so označevalci za lokalizacijo proteinov v celici. V prehrani so pomembni kot sladila in kot vir
vlaknin, delujejo kot konzervansi v hrani, zagotavljajo teksturo in služijo kot hrana kvasovkam
(kvašeni izdelki in alkoholne pijače).
1.1. ENOSTAVNI SLADKORJI - MONOSAHARIDI
Kemijsko so monosaharidi polihidroksi aldehidi ali ketoni, kar pomeni, da imajo več –OH skupin
in eno –C=O skupino, ki se bodisi nahaja (a) na koncu – aldehid (kot pri glukozi) ali (b) v sredini
molekule – keton (kot pri fruktozi). Ker so polihidroksi spojine, so topni v vodi, netopni pa v
lipofilnih topilih. Zanje je značilen sladek okus. Njihova osnovna formula je CH2On.
Monosaharide poimenujemo glede na število atomov ogljika – trioze, tetroze, pentoze,
heksoze. Nekaj predstavnikov je prikazanih na Sliki 2. V kolikor ne obstaja trivialno ime (kot npr.
fruktoza), imajo ketoze končnico -uloza.

Slika 2. Monosaharide delimo na aldoze in ketoze ter glede na število ogljikovih atomov.
11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16