Page 16 - Perdih, Andrej, Katja Lakota, Alja Prah. 2020. Strukture bioloških molekul. Univerzitetni učbenik z recenzijo in navodila za vaje. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 16
andrej perdih, katja lakota, alja prah
Škrob na Sliki 10 sestavljata nerazvejana amiloza (do 25 %) in razvejan amilopektin (75 % ali
več). Amiloza je sestavljena iz nekaj tisoč α-D-glukoznih monomernih enot, povezanih z α-1,4
glikozidno vezjo, ki so urejene v desnosučno vijačno strukturo. Amilopektin ima podobno
osnovno strukturo glukoznih enot, povezanih z α-1,4 glikozidno vezjo, na vsakih 20-30 enot pa
se pri amilopektinu za razliko od amiloze pojavi α-1,6 glikozidna vez in pride do bolj razvejane
strukture. Pri človeku in živalih α-glikozidne vezi razgradijo encimi amilaze.
Slika 10. Škrob je polimer sestavljen iz amiloze in amilopektina.
Glikogen je sestavljen iz glukoznih monomerih enot, ki so povezane z α-1,4 glikozidno vezjo. Na
vsakih 12-18 monomerov se pojavi α-1,6 glikozidna vez. Nahaja se v jetrih in mišicah in je
namenjen skladiščenju glukoze.
Hitin je polisaharid, sestavljen iz N-acetil-D-glukoza-2-aminskih monomernih enot, povezanih z
β-1,4 glikozidno vezjo. Monomerna enota je podobna molekuli glukoze, le da ima namesto ene
hidroksilne -OH skupine acetilaminsko skupino, kar omogoči nastajanje vodikovih vezi med
verigami in daje strukturi trdnost. Nahaja se v celični steni gliv in v skeletu členonožcev,
uporablja pa se tudi kot biorazgradljiva nit za šivanje ran (Slika 11).
Slika 11. Hitin, polimer iz N-acetilglukozamiskih enot.
Inulin je sestavljen iz fruktoznih enot, povezanih z β-2,1 glikozidno vezjo ter z eno ali več
molekulami glukoze na koncu verige. Je rezervna hrana v nekaterih gomoljih. Zaradi
organoleptičnih lastnosti se uporablja kot nadomestilo maščob v namazih in kremah, saj zakrije
okus po umetnih sladilih. Je neprebavljiv za človeške encime, v črevesju pa povzroča rast
koristnih probiotičnih bakterij.
1.3.2. Heteropolisaharidi
Nekateri polisharidi poleg enostavnih monosaharidov vsebujejo tudi aminosladkorje ali
kisline.
16
Škrob na Sliki 10 sestavljata nerazvejana amiloza (do 25 %) in razvejan amilopektin (75 % ali
več). Amiloza je sestavljena iz nekaj tisoč α-D-glukoznih monomernih enot, povezanih z α-1,4
glikozidno vezjo, ki so urejene v desnosučno vijačno strukturo. Amilopektin ima podobno
osnovno strukturo glukoznih enot, povezanih z α-1,4 glikozidno vezjo, na vsakih 20-30 enot pa
se pri amilopektinu za razliko od amiloze pojavi α-1,6 glikozidna vez in pride do bolj razvejane
strukture. Pri človeku in živalih α-glikozidne vezi razgradijo encimi amilaze.
Slika 10. Škrob je polimer sestavljen iz amiloze in amilopektina.
Glikogen je sestavljen iz glukoznih monomerih enot, ki so povezane z α-1,4 glikozidno vezjo. Na
vsakih 12-18 monomerov se pojavi α-1,6 glikozidna vez. Nahaja se v jetrih in mišicah in je
namenjen skladiščenju glukoze.
Hitin je polisaharid, sestavljen iz N-acetil-D-glukoza-2-aminskih monomernih enot, povezanih z
β-1,4 glikozidno vezjo. Monomerna enota je podobna molekuli glukoze, le da ima namesto ene
hidroksilne -OH skupine acetilaminsko skupino, kar omogoči nastajanje vodikovih vezi med
verigami in daje strukturi trdnost. Nahaja se v celični steni gliv in v skeletu členonožcev,
uporablja pa se tudi kot biorazgradljiva nit za šivanje ran (Slika 11).
Slika 11. Hitin, polimer iz N-acetilglukozamiskih enot.
Inulin je sestavljen iz fruktoznih enot, povezanih z β-2,1 glikozidno vezjo ter z eno ali več
molekulami glukoze na koncu verige. Je rezervna hrana v nekaterih gomoljih. Zaradi
organoleptičnih lastnosti se uporablja kot nadomestilo maščob v namazih in kremah, saj zakrije
okus po umetnih sladilih. Je neprebavljiv za človeške encime, v črevesju pa povzroča rast
koristnih probiotičnih bakterij.
1.3.2. Heteropolisaharidi
Nekateri polisharidi poleg enostavnih monosaharidov vsebujejo tudi aminosladkorje ali
kisline.
16