Page 16 - Perdih, Andrej, Katja Lakota, Alja Prah. 2020. Strukture bioloških molekul. Univerzitetni učbenik z recenzijo in navodila za vaje. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 16
andrej perdih, katja lakota, alja prah

Škrob na Sliki 10 sestavljata nerazvejana amiloza (do 25 %) in razvejan amilopektin (75 % ali
več). Amiloza je sestavljena iz nekaj tisoč α-D-glukoznih monomernih enot, povezanih z α-1,4
glikozidno vezjo, ki so urejene v desnosučno vijačno strukturo. Amilopektin ima podobno
osnovno strukturo glukoznih enot, povezanih z α-1,4 glikozidno vezjo, na vsakih 20-30 enot pa
se pri amilopektinu za razliko od amiloze pojavi α-1,6 glikozidna vez in pride do bolj razvejane
strukture. Pri človeku in živalih α-glikozidne vezi razgradijo encimi amilaze.

Slika 10. Škrob je polimer sestavljen iz amiloze in amilopektina.
Glikogen je sestavljen iz glukoznih monomerih enot, ki so povezane z α-1,4 glikozidno vezjo. Na
vsakih 12-18 monomerov se pojavi α-1,6 glikozidna vez. Nahaja se v jetrih in mišicah in je
namenjen skladiščenju glukoze.
Hitin je polisaharid, sestavljen iz N-acetil-D-glukoza-2-aminskih monomernih enot, povezanih z
β-1,4 glikozidno vezjo. Monomerna enota je podobna molekuli glukoze, le da ima namesto ene
hidroksilne -OH skupine acetilaminsko skupino, kar omogoči nastajanje vodikovih vezi med
verigami in daje strukturi trdnost. Nahaja se v celični steni gliv in v skeletu členonožcev,
uporablja pa se tudi kot biorazgradljiva nit za šivanje ran (Slika 11).

Slika 11. Hitin, polimer iz N-acetilglukozamiskih enot.
Inulin je sestavljen iz fruktoznih enot, povezanih z β-2,1 glikozidno vezjo ter z eno ali več
molekulami glukoze na koncu verige. Je rezervna hrana v nekaterih gomoljih. Zaradi
organoleptičnih lastnosti se uporablja kot nadomestilo maščob v namazih in kremah, saj zakrije
okus po umetnih sladilih. Je neprebavljiv za človeške encime, v črevesju pa povzroča rast
koristnih probiotičnih bakterij.
1.3.2. Heteropolisaharidi
Nekateri polisharidi poleg enostavnih monosaharidov vsebujejo tudi aminosladkorje ali
kisline.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21