Page 14 - Perdih, Andrej, Katja Lakota, Alja Prah. 2020. Strukture bioloških molekul. Univerzitetni učbenik z recenzijo in navodila za vaje. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 14
andrej perdih, katja lakota, alja prah

trifosfat = ATP, adenozin monofosfat = AMP). V nekaterih sadežih je fruktoza glavni sladkor
(grozdje, hruške, češnje, fige). Glukoza je glavni vir energije v celici, nastaja s fotosintezo in se
razgradi z dihanjem. V telesu dvigne raven inzulina, ki omogoča njen prehod v celico. Med
vsebuje pretežno monosaharide (fruktozo in glukozo). Heptoze so pomembne za biosintezo
lipida A (to je sestavni del lipopolisaharida (LPS), ki gradi celično steno Gram negativnih bakterij
in sproži imunski odziv telesa).
1.2. DISAHARIDI
Disaharidi so sestavljeni iz dveh monosaharidnih enot, ki ju povezuje glikozidna vez. Ta nastane
ob povezavi C1 ogljikovega atoma prvega monosaharida (orientiranega α ali β) z enim od
ogljikovih atomov drugega monosaharida (orientacija te vezi je določena z njegovo strukturo).
Od vezi je tudi odvisno, kakšen encim jo lahko cepi ob razgradnji. Biološko pomembnejši
disaharidi so saharoza, maltoza, trehaloza in laktoza (Slika 7).

Slika 7. Nekateri pomembnejši disaharidi.
Saharoza oz. α-D-glukopiranozil-(1→2)-β-D-fruktofuranozid. Ta zapis pomeni, da nastane
glikozidna vez med C1 atomom α-D-glukoze (piranozni obroč) in C2 atomom β-D-fruktoze
(furanozni obroč). Saharoza je sladkor, ki ga najpogosteje uporabljamo pri kuhanju. V soku
sladkorne pese in sladkornega trsa ga je med 10 in 20 %, s kristalizacijo odstranijo nečistote in
pridobije kristale čiste saharoze. Disaharid na monosaharidne enote cepita encima invertaza (v
kvasu, rastlinah) in sukraza (v tankem črevesju). Za razliko od večine disaharidov, kjer se
povežeta reducirajoči in nereducirajoči ogljikov atom molekule, sta tu povezana oba
reducirajoča ogljikova atoma, kar onemogoči možnost nadaljnje povezave z monosaharidi.
Maltoza je sestavljena iz dveh enot glukoze, povezanih z α-1,4 glikozidno vezjo. Vsebujejo jo
semena, nastane ob cepivi škroba z amilazo. Izomaltoza je izomer maltoze, pri kateri sta

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19