Page 60 - Hrobat Virloget, Katja, ur. 2021. Mitska krajina: iz različnih perspektiv. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 60
ksander Panjek
Preglednica 1 () () () () ()
Zaporedje posevkov na . i. . da zelje
boljši zemlji (2. razreda)
. . ne rž, ajda
v Rodiku (1830)
Opombe Naslovi . i i. . da rž, ajda
stolpcev: (1) skupno . . ne koruza, fižol
zaporedje (leto), . . ne koruza, fižol
(2) obdobje, (3) leto . . ne pšenica
znotraj obdobja, . . ne oves
(4) gnojenje, . i i i. . da krompir
(5) vrsta kulture.
. . ne rž, ajda
. . ne oves
. i v. . da zelje
. . ne rž, ajda
. v. . da rž, ajda
. . ne koruza, fižol
. . ne koruza, fižol
. . ne pšenica
. . ne oves
in koruze, mineštra iz sveže ali kisle repe, nekaj stročnic, zelenjava z vrta
in polenta.« V Naklem svojega vina niso pridelovali, zaradi česar »so ga bili
prisiljeni kupovati v zelo majhnih količinah naenkrat, in dobro razvodene-
lega; pogosto uporabljajo tudi kis z vodo« (a s t, c f, s e, 468/2, Oec s/5).
No, v Rodiku so imeli svoje vino. A k temu, da je bila v Rodiku »običajna
prehrana taka kot v Naklem, je treba dodati še krompir, katerega ti kmetje
porabijo zelo veliko«.
Da so bili v Naklem prisiljeni kupovati vino, deluje kot potrditev že znane
vloge vina kot sestavnega dela prehrane na Primorskem. Tudi prvo mesto
kruha v navedenem nizu vrst hrane zrcali njegovo osnovno mesto v kmečki
prehrani, če pomislimo, da so pomanjkanje kruha in na zelenjavi temelječo
prehrano stoletje poprej kraški kmetje enačili s človeka nevrednim nači-
nom prehranjevanja (Panjek 2018a). Sicer pa je v tem okviru mogoče za-
slediti tudi vsaj dva elementa modernejših vrst hrane, saj sta pomembno
vlogo v rodiškem jedilniku z začetka 19. stoletja zasedala tako koruza (v
kruhu in v obliki polente) kot izrecno poudarjena velika količina krompirja.
Zlasti v slednjem je zaznati modernost za takratne razmere, posebej za Pri-
morsko, kjer je krompir zaostajal za koruzo, ki je bila sestavni del jedilnika
kraških kmetov vsaj od sredine 18. stoletja. V notranjosti slovenskih dežel
60
Preglednica 1 () () () () ()
Zaporedje posevkov na . i. . da zelje
boljši zemlji (2. razreda)
. . ne rž, ajda
v Rodiku (1830)
Opombe Naslovi . i i. . da rž, ajda
stolpcev: (1) skupno . . ne koruza, fižol
zaporedje (leto), . . ne koruza, fižol
(2) obdobje, (3) leto . . ne pšenica
znotraj obdobja, . . ne oves
(4) gnojenje, . i i i. . da krompir
(5) vrsta kulture.
. . ne rž, ajda
. . ne oves
. i v. . da zelje
. . ne rž, ajda
. v. . da rž, ajda
. . ne koruza, fižol
. . ne koruza, fižol
. . ne pšenica
. . ne oves
in koruze, mineštra iz sveže ali kisle repe, nekaj stročnic, zelenjava z vrta
in polenta.« V Naklem svojega vina niso pridelovali, zaradi česar »so ga bili
prisiljeni kupovati v zelo majhnih količinah naenkrat, in dobro razvodene-
lega; pogosto uporabljajo tudi kis z vodo« (a s t, c f, s e, 468/2, Oec s/5).
No, v Rodiku so imeli svoje vino. A k temu, da je bila v Rodiku »običajna
prehrana taka kot v Naklem, je treba dodati še krompir, katerega ti kmetje
porabijo zelo veliko«.
Da so bili v Naklem prisiljeni kupovati vino, deluje kot potrditev že znane
vloge vina kot sestavnega dela prehrane na Primorskem. Tudi prvo mesto
kruha v navedenem nizu vrst hrane zrcali njegovo osnovno mesto v kmečki
prehrani, če pomislimo, da so pomanjkanje kruha in na zelenjavi temelječo
prehrano stoletje poprej kraški kmetje enačili s človeka nevrednim nači-
nom prehranjevanja (Panjek 2018a). Sicer pa je v tem okviru mogoče za-
slediti tudi vsaj dva elementa modernejših vrst hrane, saj sta pomembno
vlogo v rodiškem jedilniku z začetka 19. stoletja zasedala tako koruza (v
kruhu in v obliki polente) kot izrecno poudarjena velika količina krompirja.
Zlasti v slednjem je zaznati modernost za takratne razmere, posebej za Pri-
morsko, kjer je krompir zaostajal za koruzo, ki je bila sestavni del jedilnika
kraških kmetov vsaj od sredine 18. stoletja. V notranjosti slovenskih dežel
60