Page 231 - Šuligoj, Metod, ur., 2015. Retrospektiva turizma Istre. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 231
f 3: Število PGO v obdobjuGr1a9f736: –Š1te9v8il5o PGO v obdobju 1976–1985185
Grafikon 3: Broj PUO-ova u razdoblju od 1976. do 1985.185
Št. PGO / Br. PUO 250
200
150 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985
100
50
0
1976
Leta / Godine
obložena jajčka, jastog Bellevue, francoska solata itd.); raznolikost ponude jela. U nastavku navodimo samo neka,
juhe (consomme-ji, juha Pavese, hladna sadna juha itd.); jer smatramo da odražavaju specifičnost gastronomske
tople začetne jedi (različne omlete, možgani s parmeza- ponude promatranog razdoblja: hladna predjela (kavijar,
nom, rižote, testenine, beluši na poljski način itd.); ribe tatarski biftek, šunka s hrenom, mađarska salama, oblo-
(na buzari, plošči, školjke, sladkovodni raki, žabji kraki žena jaja, jastog Bellevue, francuska salata itd.); juhe
itd.); jedi po naročilu (zrezki, obloženi Chateaubriand, (consomme, juha Pavese, hladna voćna juha itd.); topla
rumpsteak Mirabeau, file mignon Maitre d'hotel, bržole, predjela (različiti omleti, mozak s parmezanom, rižoti,
pečeni odojek in janček itd.); jugoslovanske specialitete tjestenine, šparoge na poljski način itd.); ribe (na buzaru,
(đulbastija, srbsko nabodalo, srbski krožnik, mučkalica, na žaru, školjke, slatkovodni rakovi, žablji kraci itd.); jela
čevapčiči itd.); prikuhe; solate; kompoti; sladice (solno- po narudžbi (odresci, obloženi Chateaubriand, ramstek
graški žličniki, omleta presenečenja, potica itd.), siri Mirabeau, filet mignon Maitre d'hotel, goveđa pečenica,
(Tolminski, Bel Paese itd.); sladoledi in kupe (Breskva pečeni odojak i janjetina itd.); jugoslavenski specijalite-
Melba); sadje. Iz ponudbe je razvidno, da je ponudba v ti (đulbastija, srpski ražnjići, srpski tanjur, mućkalica,
kategoriji B vključevala zelo pester izbor jedi.186 Med ćevapčići itd.); kuhano povrće; salate; kompoti; deserti
temi je zaslediti tako delikatese (kaviar); cenene jedi (Salzburg knedle, omlet iznenađenja, savijača itd.), sirevi
(jedi iz drobovine); specialitete balkanske kuhinje (đul- (Tolminski, Bel Paese itd.); sladoledi i kupovi (Breskva
bastija); klasične gastronomske specialitete (Rumpsteak Melba); voće. Evidentno je da je ponuda u kategoriji B
Mirabeau) ter nekatere pozabljene jedi (sladkovodni raki, uključivala vrlo raznolik izbor jela186. Među njima se mo-
Solnograški žličniki), ki jih danes ne zasledimo več v gu pronaći delikatese (kavijar); jeftina jela (jela od iznu-
gastronomski ponudbi. trica); specijaliteti balkanske kuhinje (đulbastija); klasični
gastronomski specijaliteti (ramstek Mirabeau) te neka za-
Ker je TOP Portorož skrbel za celovit razvoj gostinske boravljena jela (slatkovodni rakovi, Salzburg knedle) koja
ponudbe posameznih TOZD-ov, je le-ta poleg diferenci- danas više ne možemo pronaći u gastronomskoj ponudi.
acije ponudbe187 v posameznih obratih vključevala tudi
različne turistično- gastronomske pakete (npr. pikniki Budući da je TOP Portorož vodio brigu o cjelovitom
231
Grafikon 3: Broj PUO-ova u razdoblju od 1976. do 1985.185
Št. PGO / Br. PUO 250
200
150 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985
100
50
0
1976
Leta / Godine
obložena jajčka, jastog Bellevue, francoska solata itd.); raznolikost ponude jela. U nastavku navodimo samo neka,
juhe (consomme-ji, juha Pavese, hladna sadna juha itd.); jer smatramo da odražavaju specifičnost gastronomske
tople začetne jedi (različne omlete, možgani s parmeza- ponude promatranog razdoblja: hladna predjela (kavijar,
nom, rižote, testenine, beluši na poljski način itd.); ribe tatarski biftek, šunka s hrenom, mađarska salama, oblo-
(na buzari, plošči, školjke, sladkovodni raki, žabji kraki žena jaja, jastog Bellevue, francuska salata itd.); juhe
itd.); jedi po naročilu (zrezki, obloženi Chateaubriand, (consomme, juha Pavese, hladna voćna juha itd.); topla
rumpsteak Mirabeau, file mignon Maitre d'hotel, bržole, predjela (različiti omleti, mozak s parmezanom, rižoti,
pečeni odojek in janček itd.); jugoslovanske specialitete tjestenine, šparoge na poljski način itd.); ribe (na buzaru,
(đulbastija, srbsko nabodalo, srbski krožnik, mučkalica, na žaru, školjke, slatkovodni rakovi, žablji kraci itd.); jela
čevapčiči itd.); prikuhe; solate; kompoti; sladice (solno- po narudžbi (odresci, obloženi Chateaubriand, ramstek
graški žličniki, omleta presenečenja, potica itd.), siri Mirabeau, filet mignon Maitre d'hotel, goveđa pečenica,
(Tolminski, Bel Paese itd.); sladoledi in kupe (Breskva pečeni odojak i janjetina itd.); jugoslavenski specijalite-
Melba); sadje. Iz ponudbe je razvidno, da je ponudba v ti (đulbastija, srpski ražnjići, srpski tanjur, mućkalica,
kategoriji B vključevala zelo pester izbor jedi.186 Med ćevapčići itd.); kuhano povrće; salate; kompoti; deserti
temi je zaslediti tako delikatese (kaviar); cenene jedi (Salzburg knedle, omlet iznenađenja, savijača itd.), sirevi
(jedi iz drobovine); specialitete balkanske kuhinje (đul- (Tolminski, Bel Paese itd.); sladoledi i kupovi (Breskva
bastija); klasične gastronomske specialitete (Rumpsteak Melba); voće. Evidentno je da je ponuda u kategoriji B
Mirabeau) ter nekatere pozabljene jedi (sladkovodni raki, uključivala vrlo raznolik izbor jela186. Među njima se mo-
Solnograški žličniki), ki jih danes ne zasledimo več v gu pronaći delikatese (kavijar); jeftina jela (jela od iznu-
gastronomski ponudbi. trica); specijaliteti balkanske kuhinje (đulbastija); klasični
gastronomski specijaliteti (ramstek Mirabeau) te neka za-
Ker je TOP Portorož skrbel za celovit razvoj gostinske boravljena jela (slatkovodni rakovi, Salzburg knedle) koja
ponudbe posameznih TOZD-ov, je le-ta poleg diferenci- danas više ne možemo pronaći u gastronomskoj ponudi.
acije ponudbe187 v posameznih obratih vključevala tudi
različne turistično- gastronomske pakete (npr. pikniki Budući da je TOP Portorož vodio brigu o cjelovitom
231