Page 74 - Gomezelj Omerzel, Doris. 2015. Inovativnost kot ključni dejavnik uspešnosti podjetja. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 74
inovativ nost kot ključni dejav nik uspešnosti podjetja

Tabela 43: Notranje okolje (intelektualni kapital) Hrvaška

Človeški kapital Dim Spremenljivka Factor Total Cronbac KMO
loadings variance h alpha and
Socialni kapital Naši zaposleni veljajo za najboljše v naši panogi. explaine coefficien Bartlett'
Naši zaposleni so kreativni in bistri.. 0,752 d t s test
Organizacijski Naši zaposleni so strokovnjaki na svojih 0,865
kapital področjih dela. 0,837 69,81 0,85 0,79
Naši zaposleni razvijajo nove ideje in novo 0,882 Sig=
znanje. 0,823 78,17 0,91 0,000
Naši zaposleni so vajeni sodelovanja in timskega 0,902
dela pri reševanju težav. 0,913 61,06 0,68 0,82
Naši zaposleni med seboj širijo informacije in se 0,896 Sig=
učijo drug od drugega. 0,707 0,000
Naši zaposleni izmenjujejo ideje z zaposlenimi 0,833
na drugih področjih znotraj podjetja. 0,798 0,64
Naši zaposleni prenašajo znanje z enega oddelka Sig=
na drugega. 0,000
Naše podjetje uporablja patente in licence, ko
želi shranjevati znanje.
Naše podjetje temelji na dragocenih idejah in
metodah dela.
Naše podjetje skoraj vse znanje hrani znotraj
podjetja, informacijske podpore in procesov.

Za vsako dimenzijo smo priredili en faktor. Vse spremenljivke imajo dovolj visoke ko-
munalitete, tako da v tej fazi nismo izločili nobene spremenljivke. Prav tako so uteži na po-
samezne faktorje zadovoljive (0,707 do 0,913), zato zadržimo vse spremenljivke. Bartlettov
preizkus, ki statistično preverja korelacije med spremenljivkami, je pokazal, da ima korela-
cijska matrika značilne korelacije (sig. = 0,000 za vse spremenljivke). KMO mere so od 0,64
do 0,82 in s tem ustrezne. Tudi Cronbachov koeficient α kot najpogostejša mera za ugotav-
ljanje zanesljivosti kazalnikov je v vseh primerih dovolj visok (0,68 do 0,91). Prav tako velja,
da je vsaka dimenzija z enim faktorjem dovolj dobro pojasnjena (varianca se giba od 61,06
% do 78,17 %), kar zadošča.

72
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79