Page 72 - Gomezelj Omerzel, Doris. 2015. Inovativnost kot ključni dejavnik uspešnosti podjetja. Založba Univerze na Primorskem, Koper.
P. 72
inovativ nost kot ključni dejav nik uspešnosti podjetja

Za vsako dimenzijo smo priredili en faktor. Vse spremenljivke imajo dovolj visoke ko-
munalitete, tako da v tej fazi nismo izločili nobene spremenljivke. Prav tako so uteži na po-
samezne faktorje zadovoljive (0,449 do 0,910), zato zadržimo vse spremenljivke. Bartlettov
preizkus, ki statistično preverja korelacije med spremenljivkami, je pokazal, da ima korela-
cijska matrika značilne korelacije (sig. = 0,000 za vse spremenljivke). KMO mere so od 0,67
do 0,83 in s tem ustrezne. Tudi Cronbachov koeficient α kot najpogostejša mera za ugotav-
ljanje zanesljivosti kazalnikov je v vseh primerih dovolj visok (0,75 do 0,84). Prav tako velja,
da je vsaka dimenzija z enim faktorjem dovolj dobro pojasnjena (varianca se giba od 42,33
% do 76,10 %), kar zadošča.

Tabela 41: Tehnološki razvoj Hrvaška

Tehnične sposobnosti Tehnološke kompetenc Dim Spremenljivka Factor Total Cronbac KMO
loadings variance h alpha and
Naše podjetje ima registrirane patente ali explaine coefficien Bartlett'
zaščitene določene blagovne znamke. 0,869 d t s test
V zadnjih 3 letih smo zaščitili ali registrirali
patent ali intelektualno lastnino. 0,860
V podjetju imamo zaposlene, ki dnevno
spremljajo dogajanje v naši panogi in 0,67
ugotavljajo, ali je tehnološka opremljenost
našega podjetja dovolj posodobljena. 62,04 0,79 Sig=
Če obstaja tehnologija, ki bi jo lahko naše
podjetje uporabilo, jo vedno nabavimo. 0,799 0,000
Ena od naših največjih prednosti je strokovno
znanje na področju tehnologije 0,590
Ena od naših največjih prednosti je razvijanje
tehnološko naprednih produktov oz. storitev 0,863
Naši zaposleni so v zadnjih treh letih občutno
izboljšali znanje in veščine na področju 0,882 75,76 0,84 0,73
tehnologije in tehnološkega razvoja. Sig=

0,000

0,866

Za vsako dimenzijo smo priredili en faktor. Vse spremenljivke imajo dovolj visoke ko-
munalitete, tako da v tej fazi nismo izločili nobene spremenljivke. Prav tako so uteži na po-
samezne faktorje zadovoljive (0,590 do 0,882), zato zadržimo vse spremenljivke. Bartlettov
preizkus, ki statistično preverja korelacije med spremenljivkami, je pokazal, da ima korela-
cijska matrika značilne korelacije (sig. = 0,000 za vse spremenljivke). KMO mere so od 0,67
do 0,73 in s tem ustrezne. Tudi Cronbachov koeficient α kot najpogostejša mera za ugotav-
ljanje zanesljivosti kazalnikov je v vseh primerih dovolj visok (0,79 do 0,84). Prav tako velja,
da je vsaka dimenzija z enim faktorjem dovolj dobro pojasnjena (varianca se giba od 62,04
% do 75,76 %), kar zadošča.

70
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77