Page 88 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, Boštjan Žvanut, eds. 2017. Zdravje delovno aktivne populacije ▪︎ Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 88
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population 86 Vabljeno predavanje
Invited lecture

Zdrava izbira = Lahka izbira
Healthy choice = an easy choise
Urška Blaznik
National Institute of Public Health, Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana
urska.blaznik@nijz.si
Prehrana aktivne populacije v Sloveniji v povprečju še vedno vsebuje preveč so-
li, preveč nasičenih in premalo kakovostnih maščob, preveč dodanih enostavnih
sladkorjev. Ta hranila v največji meri zaužijemo s predelanimi živili, ki imajo
praviloma visoko energijsko vrednost. Raziskave kažejo, da uživamo premalo
zelenjave, sadja, polnovrednih žit, stročnic ter rib. Z določenimi vzorci preh-
ranjevanja smo lahko nepotrebno izpostavljeni škodljivim trans maščobam. Da
bi usmerili prehrano vseh prebivalcev Slovenije k bolj zdravim izbiram, se mo-
ra povečati ponudba zdravju bolj koristnih živil, ki bodo hkrati lahko dostop-
na. V preglednem prispevku obravnavamo celostni pristop za dosego ciljev na
področju preoblikovanja živil v Sloveniji, ki vključuje: (1) dvig razpoložljivosti in
dostopnosti hrane s sestavo, ki je koristna za zdravje in, kjer je to primerno,
z zmanjšanimi porcijami, (2) večjo ozaveščenost prebivalcev Slovenije o hra-
nilni sestavi preoblikovanih živil ter o pomenu spremembe sestave živil za nji-
hovo zdravje, (3) oblikovanje okolij, ki podpirajo in spodbujajo zdrave vzorce
prehranjevanja, še posebej za delovno aktivno populacijo ter (4) spremljanje in
vrednotenje dosežkov oblikovanega programa. Ugotovitve bodo pomembne
za odločne ukrepe za izboljšanje prehrane aktivne populacije in s tem za zman-
jšanje bremena kroničnih nenalezljivih bolezni v prihodnosti.
Ključne besede: reformulacija, preoblikovanje živil, sestava živil, zdrava
prehrana, aktivna populacija
A diet of the active population in Slovenia still contains too much salt, saturat-
ed fats and added sugars, mostly consumed with the products of a high-ener-
gy value. Research shows that at the same time we do not eat enough vegeta-
bles, fruits, whole grain cereals, legumes and fish. With certain eating patterns,
we may be unnecessarily exposed to harmful trans-fats. To guide the diet of
all population groups in Slovenia toward healthier choices, the availability of
healthier foods should increase altogether with their accessibility. It is impor-
tant to make the healthy choice an easy choice. In this review, we discuss an
integrated approach to achieve the objectives of food reformulation in Slove-
nia, which includes: (1) increase of the availability and accessibility of reformu-
lated healthier food products, and, where appropriate, with reduced portions
(2) public awareness of the nutritional changes in reformulated foods and the
importance of those changes for health, (3) the creation of environments that
support and promote healthy eating patterns, especially of the active popula-
tion, and (4) monitoring and evaluating the achievements of the program. The
findings will be important for decisive actions to improve the nutrition of the
active population and thereby to reduce the burden of chronic non-communi-
cable diseases in the future.
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93