Page 90 - Petelin, Ana, Nejc Šarabon, Boštjan Žvanut, eds. 2017. Zdravje delovno aktivne populacije ▪︎ Health of the Working-Age Population. Zbornik povzetkov z recenzijo ▪︎ Book of Abstracts. Koper: Založba Univerze na Primorskem/University of Primorska Press
P. 90
avje delovno aktivne populacije | health of the working-age population 88 icantly influence the psychological and physical condition of working-age pop-
ulation. An active awareness of individuals about the impact of the Mediterra-
nean diet on the beneficial microbial communities and the implementation of
dietary guidelines in the workplace, could favorable influence the work pro-
ductivity and lower the risk of work-related diseases.
Key words: Mediterranean diet, intestinal microbiome, health of working-age
population

Obiskovanje prehranskih svetovanj delovno aktivnih oseb
Attending nutrition counselling of the working-age subjects
Melina Colsani, Maša Černelič Bizjak
University of Primorska, Faculty of Health Sciences, Polje 42, 6310 Izola
colsanimelina@gmail.com, masa.cernelic@upr.si
Izhodišča: Zdravstveno stanje in prisotnost težav so lahko eden izmed razlogov
odločitve obiska prehranskega svetovanja. Na podlagi podatkov, ki smo jih pri-
dobili v posvetovalnici dietetika, za obdobje od leta 2009 do 2015, smo ana-
lizirali značilnosti oseb, ki se odločijo za prehransko svetovanje. V analizo so bi-
li zajeti podatki o zdravstvenem stanju, antropometričnih značilnostih in drugih
fizičnih in psiholoških težavah. Metode: Analizirali smo podatke o 863 delovno
aktivnih osebah (198 moških, 665 žensk, povprečna starost 42 let), ki so v ob-
dobju od leta 2009 do 2015 obiskovali posvetovalnico prehranskega svetoval-
ca. Meritve telesne sestave so bile zbrane longitudinalno, za vsako osebo in
za vsako nadaljnje prehransko svetovanje posebej. Rezultati: Udeleženci preh-
ranskih svetovanj so bili v povprečju zdravi, stari 45 let. Le tretjina jih je ime-
la ITM, ki spada v skupino debelosti. Prehranskih svetovanj se številčno manj
poslužujejo moški. Ženske so tiste, ki najbolj vztrajajo pri obiskih in so pris-
otne na večih svetovanjih. Diskusija in zaključki: Začetno zdravstveno stanje ne
nudi napovedi o izpeljavi prehranske intervencije, kot tudi ne napoved števila
svetovanj. Z analizo podatkov smo pridobili pomembne informacije o značil-
nostih delovno aktivnih oseb, ki obiskujejo prehranska svetovanja in boljše ra-
zumevanje tistih dejavnikov, ki bi lahko imeli večji vpliv na uspeh ali verjetnost
uspešnega izida prehranskih svetovanj v bodoče.
Ključne besede: prehranska svetovanja, uspešnost prehranskega svetovanja,
indeks telesne mase, starost, zdravje
Introduction: Health status and presence of health problems can be the prima-
ry reasons for the nutritional-counselling visits. Based on the information we
have gained from the counselling dietitian, between 2009 and 2015, we have
analysed the characteristics of subjects who attended the nutritional counsel-
ling. The analysis covered data on health status, anthropometric characteris-
tics and other physical and psychological problems. Methods: We have ana-
lysed data on 863 working-age population (198 men, 665 women, average age
42 years), who visited a nutritional dietitian between 2009 and 2015. Measure-
ments of body composition were collected longitudinally, for each person and
for each subsequent nutritional counselling separately. Results: Most of the par-
ticipants were healthy, and average age was 45 years. Only a third of them had
a BMI belonging to the group of obesity and even 70 % of the participants be-
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95