Page 103 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 103
diplomi kontinuirano izobraževala in izpopolnjevala za pridobitev special- špela centrih, tamara štemberger kolnik, boris miha kaučič
nih znanj iz različnih načinov prehranjevanja in zdravstvenovzgojnega de-
la, da bi lahko delovala predvsem na področju preventive in svetovanja npr.
v referenčnih ambulantah in centrih za krepitev zdravja, saj je pri veganstvu
pomembna dobra informiranost. Opažamo, da se vegani najpogosteje po
nasvete prej obrnejo na svetovni splet tako za informacije o hranilnih snoveh,
za načrtovanje uravnotežene veganske prehrane, s katero bodo dobili potre-
bna hranila, vitamine in minerale, kot tudi za kuharske recepte. Vse informaci-
je, ki jih najdejo na spletu, seveda niso iz zanesljivih in verodostojnih virov, saj
je veliko neresničnih, nepreverjenih in potencialno tudi škodljivih informacij.
Zato je pomembno nenehno učenje, pridobivanje novih znanj in izpopol-
njevanje strokovnega znanja na tem področju in predvsem širjenje znanja
med ljudi. Zdravstvenovzgojno delo lahko namreč pomembno pripomore
k zdravju, če se začne že v otroštvu in v šoli, kjer se izoblikuje življenjski slog
posameznika. Ta je namreč temelj, ki zelo vpliva na kakovost življenja pred-
vsem v starosti. Ker o veganstvu še ni veliko raziskanega, sploh pri nas, smo
imeli težave z iskanjem in izbiro literature. Opravljena raziskava ima omejitev
v izbrani metodologiji in velikosti vzorca. Rezultatov raziskave ne moremo
posploševati, saj je v raziskavi sodelovalo le šest veganov, zato predlagamo
raziskavo, ki bo opravljena z več udeleženci. Predvidevamo, da bi s predhod-
nim pilotnim intervjujem pridobili še več uporabnih informacij, saj bi ga lah-
ko analizirali in na podlagi analize pripravili bolj poglobljen intervju, s kater-
im bi pridobili več želenih in kakovostnih podatkov za raziskovanje področja
prehranjevalnih navad veganov.

Literatura

BOHLMANN, F. in ULMANN, M., 2014. Hrana kot zdravilo. Kranj: Založba Narava, str. 5–49.
BELOVIĆ, B., VERBAN BUZETI, Z., PAPIČ, J., PETRAŠ, T., AMBRUŠ, S. in TKALEC, S., 2013. Prak-

tični pristopi spodbujanja zdravja otrok. Priročnik za vzgojitelje in učitelje. Murska So-
bota: Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Samouprava županije Zala, str.
15–25.
CRAMER, H., KESSLER, C., SUNDBERG, T., LEACH, M., SCHUMANN, D. in ADAMS, J., 2017.
Characteristics of Americans Choosing Vegetarian and Vegan Diets for Health Rea-
sons. Journal of Ntrition Education and Behavior, 49(7), str. 561–562. Pridobljeno
27. 2. 2018 s https://www-sciencedirect com.ezproxy.lib.ukm.si/science/article/pii/
S1499404617302300
CRAIG, W.J., 2009. Health effects of vegan diets. The American Journal of Clinical Nutri-
tion, 89(5), str. 1627–1633. Pridobljeno 5. 7. 2019 s 10.3945/ajcn.2009.26736N
ČENČUR, M., 2014. Veganstvo otrok. Pridobljeno 2019 .5 .27 s: http://www.vegan.si/clanki/
veganstvo-otrok/
DAHLKE, R., 2015. Veganstvo za začetnike – v štirih tednih do trdnega in trajnega zdravja.
1. izdaja. Tržič: Učila International, str. 8–32.
FRANCIONE, G.L. in CHARLTON, A., 2014. Etika v kuhinji – ali je prav jesti živali?. 1 izdaja. Šk-
ofja Loka: Založba Planet, str. 13–151.
GILI, R.V., LEESON, S., MONTES-CHAÑI, E. M., XUTUC, D., CONTRERAS-GUILLÉN, I.A. &
GUERRERO-FLORES, G.N., 2019. Healthy Lifestyle Practices among Argentinian Vege-

101
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108