Page 99 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 99
Slika 2: Kakovost življenja intervjuvancev pred veganstvom in sedaj špela centrih, tamara štemberger kolnik, boris miha kaučič
okolje. Intervjuvanci navajajo, da naj bi z veganskim načinom prehranjevanja
prispevali k varovanju okolja, manjši porabi vode, manj toplogrednim plinom
in manj odpadkom. Tretja podkategorija so živali. Intervjuvancem je skupna
ljubezen do živali. Navajajo, da so se za veganstvo odločili predvsem zara-
di nepodpiranja živalske industrije in s tem preprečevanja mučenja živali, saj
kot je dejala intervjuvanka, ne želi biti del industrije, ki je prežeta z zlorabo,
mučenjem in razvrednotenjem živih bitij.
V nadaljevanju je predstavljena glavna kategorija »Kakovost življenja pred
veganstvom in sedaj«, ki smo jo razvrstili v dve podkategoriji »Kakovost življenja
pred spremembo načina prehranjevanja« in »Kakovost življenja po spremembi
načina prehranjevanja« (slika 2).
S slike 2 je razvidno, da smo kode intervjuvancev razporedili v dve podkate-
goriji, in sicer »Kakovost življenja pred spremembo načina prehranjevanja«
in »Kakovost življenja po spremembi načina prehranjevanja«, te pa poveza-
li v glavno kategorijo »Kakovost življenja pred veganstvom in sedaj«. Iz iz-
branih kod, izpostavljenih na podlagi izjav intervjuvancev, je razvidno, da se
intervjuvanci strinjajo o pozitivnem vplivu veganstva na zdravje in počut-
je. Intervjuvanci so izpostavili težave s kroničnimi vnetji, čezmerno telesno
težo, težave s problematično kožo, želodčnimi težavami in alergijami pred
veganskim načinom prehranjevanja. Z veganskim načinom prehranjevanja
je intervjuvanim uspelo ublažiti želodčne težave, za katere sklepajo, da so
posledica uživanja predvsem mlečnih izdelkov, namreč kot navaja intervju-
vanka, je imela od rojstva laktozno intoleranco, kar se je kazalo predvsem
z želodčnimi in kožnimi težavami po zaužitju mlečnih izdelkov. Odkar jih je
z jedilnika izločila, so težave popolnoma izzvenele. Intervjuvanci navajajo,
da so z načinom prehranjevanja izginile težave z nečisto kožo in dermatiti-
som. Kot navajajo, imajo sedaj več energije, bolj urejeno prebavo in čiste-
jšo kožo. Nekaterim je uspelo urediti tudi težave s krvnim pritiskom in zniža-
ti holesterol.
97
okolje. Intervjuvanci navajajo, da naj bi z veganskim načinom prehranjevanja
prispevali k varovanju okolja, manjši porabi vode, manj toplogrednim plinom
in manj odpadkom. Tretja podkategorija so živali. Intervjuvancem je skupna
ljubezen do živali. Navajajo, da so se za veganstvo odločili predvsem zara-
di nepodpiranja živalske industrije in s tem preprečevanja mučenja živali, saj
kot je dejala intervjuvanka, ne želi biti del industrije, ki je prežeta z zlorabo,
mučenjem in razvrednotenjem živih bitij.
V nadaljevanju je predstavljena glavna kategorija »Kakovost življenja pred
veganstvom in sedaj«, ki smo jo razvrstili v dve podkategoriji »Kakovost življenja
pred spremembo načina prehranjevanja« in »Kakovost življenja po spremembi
načina prehranjevanja« (slika 2).
S slike 2 je razvidno, da smo kode intervjuvancev razporedili v dve podkate-
goriji, in sicer »Kakovost življenja pred spremembo načina prehranjevanja«
in »Kakovost življenja po spremembi načina prehranjevanja«, te pa poveza-
li v glavno kategorijo »Kakovost življenja pred veganstvom in sedaj«. Iz iz-
branih kod, izpostavljenih na podlagi izjav intervjuvancev, je razvidno, da se
intervjuvanci strinjajo o pozitivnem vplivu veganstva na zdravje in počut-
je. Intervjuvanci so izpostavili težave s kroničnimi vnetji, čezmerno telesno
težo, težave s problematično kožo, želodčnimi težavami in alergijami pred
veganskim načinom prehranjevanja. Z veganskim načinom prehranjevanja
je intervjuvanim uspelo ublažiti želodčne težave, za katere sklepajo, da so
posledica uživanja predvsem mlečnih izdelkov, namreč kot navaja intervju-
vanka, je imela od rojstva laktozno intoleranco, kar se je kazalo predvsem
z želodčnimi in kožnimi težavami po zaužitju mlečnih izdelkov. Odkar jih je
z jedilnika izločila, so težave popolnoma izzvenele. Intervjuvanci navajajo,
da so z načinom prehranjevanja izginile težave z nečisto kožo in dermatiti-
som. Kot navajajo, imajo sedaj več energije, bolj urejeno prebavo in čiste-
jšo kožo. Nekaterim je uspelo urediti tudi težave s krvnim pritiskom in zniža-
ti holesterol.
97