Page 98 - Petelin, Ana, in Helena Skočir. 2020. Ur. Raziskovanje za znanje, znanje za zdravje. Zbornik prispevkov z recenzijo. Koper: Založba Univerze na Primorskem.
P. 98
iskovanje za znanje, znanje za zdravje sestavne dele, s čimer smo dobili enote kodiranja. Ker enota kodiranja vse-
buje za raziskavo pomembne informacije, smo ta del natančneje analizira-
li. Nato smo tem kodirnim enotam pripisali kode, ki smo jih nato primerja-
li med seboj. Izjave, ki so se nanašale na podobno vsebino, smo združili v
podkategorije, ki smo jih ustrezno (smiselno) poimenovali. Te smo nato med
seboj povezali v več kategorij. S tem, ko smo posplošili (abstrahirali) skup-
no značilnost več različnih opisov in opredelili povezave med posameznimi
podkategorijami, smo ustvarili glavno kategorijo. V nadaljevanju smo izmed
veliko podkategorij in kategorij izbrali tiste, ki so se nam zdele pomembne za
raziskavo. Zbrani podatki so bili analizirani v programu MS Word. Pri razisk-
ovanju so bili zagotovljeni vsi etični vidiki: načelo koristnosti, načelo zaup-
nosti, načelo neškodljivosti, načelo pravičnosti, načelo resnicoljubnosti in
načelo varnosti. Vsem intervjuvancem je bila zagotovljena pravica do polne
pojasnitve in pravica do zasebnosti, anonimnosti in zaupnosti. Upoštevali
smo načela Kodeksa etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije (2014). Vsak
sodelujoči je podal informirano soglasje in je bil seznanjen, da lahko kadar
koli izstopi iz raziskave.
Rezultati
Predstavljena je glavna kategorija »Razlogi za odločitev, da se prehranjujejo
vegansko«, ki smo jo razvrstili v tri podkategorije »Skrb za lastno zdravje«, »Skrb
za okolje« in »Skrb za živali« (slika 1).
Slika 1: Razlogi za odločitev intervjuvancev, da se prehranjujejo vegansko
S slike 1 je razvidno, da smo kode iz intervjujev na vprašanje o razlogih za
vegansko prehranjevanje razvrstili v tri podkategorije, in sicer »Skrb za last-
no zdravje«, »Skrb za okolje« in »Skrb za živali«, te pa povezali v glavno kate-
gorijo »Razlogi za odločitev, da se prehranjujejo vegansko«. Iz izbranih kod,
izpostavljenih na podlagi izjav intervjuvancev, je razvidno, da so se intervju-
vanci najpogosteje odločili za veganski način prehranjevanja iz zdravstvenih
razlogov, saj so si želeli spremeniti življenjski slog, se bolj zdravo prehranje-
vati in s tem doseči boljše počutje. Kot drugo podkategorijo smo izpostavili
96
buje za raziskavo pomembne informacije, smo ta del natančneje analizira-
li. Nato smo tem kodirnim enotam pripisali kode, ki smo jih nato primerja-
li med seboj. Izjave, ki so se nanašale na podobno vsebino, smo združili v
podkategorije, ki smo jih ustrezno (smiselno) poimenovali. Te smo nato med
seboj povezali v več kategorij. S tem, ko smo posplošili (abstrahirali) skup-
no značilnost več različnih opisov in opredelili povezave med posameznimi
podkategorijami, smo ustvarili glavno kategorijo. V nadaljevanju smo izmed
veliko podkategorij in kategorij izbrali tiste, ki so se nam zdele pomembne za
raziskavo. Zbrani podatki so bili analizirani v programu MS Word. Pri razisk-
ovanju so bili zagotovljeni vsi etični vidiki: načelo koristnosti, načelo zaup-
nosti, načelo neškodljivosti, načelo pravičnosti, načelo resnicoljubnosti in
načelo varnosti. Vsem intervjuvancem je bila zagotovljena pravica do polne
pojasnitve in pravica do zasebnosti, anonimnosti in zaupnosti. Upoštevali
smo načela Kodeksa etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije (2014). Vsak
sodelujoči je podal informirano soglasje in je bil seznanjen, da lahko kadar
koli izstopi iz raziskave.
Rezultati
Predstavljena je glavna kategorija »Razlogi za odločitev, da se prehranjujejo
vegansko«, ki smo jo razvrstili v tri podkategorije »Skrb za lastno zdravje«, »Skrb
za okolje« in »Skrb za živali« (slika 1).
Slika 1: Razlogi za odločitev intervjuvancev, da se prehranjujejo vegansko
S slike 1 je razvidno, da smo kode iz intervjujev na vprašanje o razlogih za
vegansko prehranjevanje razvrstili v tri podkategorije, in sicer »Skrb za last-
no zdravje«, »Skrb za okolje« in »Skrb za živali«, te pa povezali v glavno kate-
gorijo »Razlogi za odločitev, da se prehranjujejo vegansko«. Iz izbranih kod,
izpostavljenih na podlagi izjav intervjuvancev, je razvidno, da so se intervju-
vanci najpogosteje odločili za veganski način prehranjevanja iz zdravstvenih
razlogov, saj so si želeli spremeniti življenjski slog, se bolj zdravo prehranje-
vati in s tem doseči boljše počutje. Kot drugo podkategorijo smo izpostavili
96